Dostupni linkovi

Francuska protiv pregovora o članstvu sa S. Makedonijom i Albanijom 


Zastave S. Makedonije i EU, ilustracija
Zastave S. Makedonije i EU, ilustracija

Francuska je ove sedmice poručila svojim partnerima iz Evropske unije da je, za sada, protiv pokretanja pregovora o članstvu u EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekli su diplomatski izvori za Reuters.

Više od polovine od 28 država članica EU, kao i njeni visoki zvaničnici u Briselu, traže da se dvije balkanske države nagrade za reforme tako što bi počele pregovore o pristupanju.

Upozoravaju da bi Rusija, Kina ili Turska mogle iskoristiti „strateški vakum“ u problematičnoj regiji ako EU ne uspije održati opipljivu perspektivu za tamošnje zemlje, navodi Reuters.

Ali, Pariz kaže da se Unija suočava sa previše izazova u ovom momentu da bi pustila još dvije balkanske države unutra, dok region još nosi ožiljke iz ratova iz devedesetih godina i bori se sa kriminalom i korupcijom.

Francuska je stava da se Evropska unija mora reformisati iznutra, kako bi se energičnije i jedinstvenije, suočila sa izazovima poput klimatskih promjena i migracije, te da dvije zemlje moraju provesti daljnje reforme prije nego što početak pregovora bude odobren.

„Još nisu tu. Tražimo od njih da učine dodatne napore“, izjavio je francuski zvaničnik, navodi Reuters. „Pregovori ne mogu biti otvoreni u oktobru 2019. godine. Trebamo ponovo procijeniti situaciju nekada u 2020. godini“.

Za pokretanje razgovora o pridruživanju potrebna je saglasnost svih 28 država članica.

Ministri EU će se sastati u Luksemburgu, u utorak, kada bi trebali odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora za Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ovaj korak već je odgađan.

„Ovo je veoma frustrirajuće za većinu država članica. Naš kredibilitet je na kocki“, rekao je diplomata iz zemlje koja je spremna da otvori vrata kandidatkinjama Zapadnog Balkana.

„Sjeverna Makedonija i Albanija su uradile mnogo. Ipak, još mnogo treba da se uradi, ali otvaranje pregovora je samo prvi korak, proces će trajati godinama i moraju ispuniti sve kriterije prije nego što postanu članice“.

XS
SM
MD
LG