Dostupni linkovi

'Hladan tuš' ili priznanje za reforme u Severnoj Makedoniji?


Proslava Dana Evrope u Skoplju, ilustrativna fotografija
Proslava Dana Evrope u Skoplju, ilustrativna fotografija

Zaključci Saveta ministara EU su izazvali, očekivano, sasvim suprotne reakcije vlasti i opozicije u Severnoj Makedoniji.

Vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) premijera Zorana Zaeva smatra da su zaključci EU jasno priznanje dostignuća i postignutog uspeha u protekloj godini.

Opoziciona VMRO DPMNE u saopštenju navodi da je Savet ministara umesto datuma o početku pristupnih pregovora, isporučio hladan tuš, kako kažu, korumpiranoj vladi Zorana Zaeva koja je nesposobna da sprovede reforme.

“Više zemalja članica, dokazani prijatelji Severne Makedonije, bili su protiv dodeljivanja datuma. Može se razumeti njihov revolt zbog katastrofe nazvane Zaev, ali se ne može opravdati kažnjavanje države i naroda zbog nesposobnosti i korumpiranosti Zaeva i kartela oko njega”, navodi se u saopštenju VMRO DPMNE.

Premijer Zaev na zaključak Saveta da se vrati na ovo pitanje sa jasnom i suštinskom odlukom ne kasnije od oktobra, gleda kao na “apsolutnu pismeno-pravnu garanciju” da će se odluka doneti u tom mesecu.

“Do kraja godine, odnosno u decembru, prema našim očekivanijima, otvoriće se poglavlja i počeće pregovori između Evropske unije i Vlade Republike Severne Makedonije”, rekao je Zaev.

On nije želeo da govori o tome koje su zemlje bile “za”, a koje “protiv” davanja datuma za početak pregovora, ističući da se radi o konsensualnoj odluci zemalja članica koja predstavlja “ozbiljnu pozitivnu poruku”.

Nisu reagovale samo političke partije. Simonida Kacarska iz Instituta za evropsku politiku ocenjuje da je odluka Saveta EU bila očekivana, pošto su i ranije bile slane jasne poruke evropskih političara da je jun previše kratak rok da bi se donela odluka i u parlamentima nekih od zemalja članica.

“Glavni razlog zašto nemamo odluku je stanje i način odlučivanja u zemljama- članicama. Ne mislim da je glavni razlog zbog nas, jer osnov na kome zemlje trebaju doneti odluku je izveštaj Evropske komisije, koji nedvosmisljeno kaže da zemlja ispunjava uslove koji su joj bili postavljeni”, dodaje Kacarska.

Premijer Zaev je izjavio da je proces o dobivanju datuma zagarantovan i zato „trebamo nastaviti reforme“, dodajući da neće biti prevremenih izbora. On je najavio da će do petka dostaviti parlamentu predlog o rekonstrukciji vlade te da očekuje da on dođe na dnevni red Sobranja iduće nedelje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG