Dostupni linkovi

Bugarska za otvaranje pregovora Skoplja i Tirane s EU, ali uz uslove


Premijeri Sjeverne Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov
Premijeri Sjeverne Makedonije i Bugarske Zoran Zaev i Bojko Borisov

Bugarski parlament usvojio je Deklaraciju kojom daje punu podršku početku pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji, ali s napomenama o tome šta bi Skoplje trebalo učiniti do punopravnog članstva.

Izjava je usvojena sa 129 glasova za, četiri protiv i jedan suzdržan. Bugarska traži da se Sjeverna Makedonija odrekne upotrebe termina makedonski jezik, a od Albanije da prizna bugarsku manjinu.

U Deklaraciji se kaže da "evropska integracija ne bi trebala biti štetna za historijske događaje, dokumente i artefakte i ulogu ličnosti u bugarskoj historiji."

Bugarski parlament, prema usvojenom dokumentu, poziva Skoplje da efikasno, bez odlaganja i s dobrom voljom, provede Sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji koji su potpisali premijeri dvije zemlje Zoran Zaev i Bojko Borisov, u augustu 2017.

Dvije zemlje postigle su dobrosusjedski sporazum, ali još nisu riješile historijske sporove, posebno za neke ličnosti iz historije poput Goce Delčeva, koga obje države smatraju herojem borbe za slobodu, nezavisnost i oslobađanje od Osmanskog carstva.

XS
SM
MD
LG