Dostupni linkovi

Escobar u Senatu: Na Zapadnom Balkanu najviše zabrinjava BiH


"Naše upozorenje akterima koji se angažuju u korumpirana, destabilizirajuća i antidemokratska ponašanja je jasno - bit će posljedica", kazao je pred Potkomitetom američkog Senata specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar (na fotografiji, 16. februar 2022.)

Podrška miru na Zapadnom Balkanu ostaje jedan od važnih američkih prioriteta – rekla je senatorica Jeanne Shaheen na početku saslušanja u Potkomitetu o evropskoj i regionalnoj sigurnosnoj saradnji Odbora za vanjske poslove američkog Senata 16. februara.

Na saslušanju, koje je trajalo sat i po, svjedočio je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Gabriel Escobar.

Tokom svjedočenja, Escobar je rekao da Bosna i Hercegovina (BiH) najviše zabrinjava na Zapadnom Balkanu, da korupcija predstavlja jedan od najvećih problema u toj zemlji, te da je finalno rješenje članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Pored njega, Potkomitetu se obratila i zamjenica pomoćnika administratora za Evropu i Evroaziju pri Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USIAD), Lisa Magno.

"Ne treba dovoditi u pitanje zbog čega je ova regija važna za američku sigurnost. Ne tako davno svjedočili smo raspadu bivše Jugoslavije i vidjeli grozne i neponovljivu tragediju rata", rekla je na otvaranju saslušanja Shaheen.

"BiH se suočava sa neizvjesnom budućnošću, dok lider Srba, Milorad Dodik, pokušava da potkopa ujedinjenu vladu dok se zalaže za otcjepljenje Republike Srpske. Njegovi napori da povuče ključne institucije iz ujedinjene zemlje rizikuju jedinstvo koje je u srcu bosanske države", dodala je senatorica Shaheen.

Jeanne Shaheen (na fotografiji, 17. januar 2022.) je na saslušanju kazala da treba držati pažnju na pitanja koja su predmet brige na Zapadnom Balkanu.
Jeanne Shaheen (na fotografiji, 17. januar 2022.) je na saslušanju kazala da treba držati pažnju na pitanja koja su predmet brige na Zapadnom Balkanu.

U svom govoru, senatorica iz demokratske strane osvrnula se i na zemlje Zapadnog Balkana koje su prihvatile afganistanske izbjeglice, te navela da Sjedinjene Države to cijene. Osvrnula se i na nominaciju ambasadora.

"Želim ponoviti potrebu postavljanja ambasadora. Trenutno čekamo nominovanog Christophera Hilla da bude ambasador u Srbiji. Ambasador Hill je karijerni diplomata sa opsežnim iskustvom u regiji. I njegova stručnost je potrebna zbog napretka naših nacionalnih sigurnosti", riječi su Jeanne Shaheen.

Christopher Hill (august 2010.)
Christopher Hill (august 2010.)

Shaheen je istakla i da treba držati pažnju na pitanja koja su predmet brige na Zapadnom Balkanu. "Dok u isto vrijeme radimo na izgradnji pozitivne i prosperitetne budućnosti koja je utemeljena u evropskim integracijama."

Tokom uvodnog obraćanja, republikanski senator Ron Johnson rekao je kako se "sve više fokusiramo na Zapadni Balkan i znam da zemlje regije žele američko učešće."

"Obraćamo pažnju na regiju. Shvatamo da je stabilnost na Zapadnom Balkanu važna. Želimo da podržimo stabilnost. Zabrinuti smo zbog kineske inicijative", rekao je senator Johnson.

Johnson: Sjedinjene Države se sve više fokusiraju na Zapadni Balkan (15. maj 2018.)
Johnson: Sjedinjene Države se sve više fokusiraju na Zapadni Balkan (15. maj 2018.)

On je takođe dodao da, prema njegovom mišljenju, činjenice održavaju saslušanje znači da SAD obraćaju pažnju - da neće nametati rješenja i da žele vidjeti mir i stabilnost u regiji.

Zapadni Balkan u centru

Tokom svog svjedočenja specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao je kako cjelovita Evropa i Evropa u miru ostaje u vitalnom interesu Sjedinjenih Država.

"Zapadni Balkan je centralan za ovu viziju, iako njegov potencijal ostaje neispunjen", rekao je Escobar i dodao da podržavaju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU.

SAD nastavljaju da produbljuju veze sa regijom, rekao je američki specijalni predstavnik i dodao da nastavljaju da grade američke veze sa regijom.
Indikatori napretka ka EU uključuju dublju regionalnu saradnju i rastući ekonomski rast.

"Vidjeli smo iskrene napore za jačanjem demokratskih institucija u regionu, dodao je Escobar.

"Ali je takođe bilo i nazadovanja. U BiH aktuelna politička kriza i endemska korupcija šteti građanima i ugrožava regionalnu stabilnost, evroatlantske integracije i napretke postignute od Dejtonskog sporazuma", rekao je Escobar i dodao da svim liderima stavljaju do znanja da su "deeskalacija retorike i rješavanje razlika kroz ustavne procese jedini putevi u demokratijama".

"Zajedno sa evropskim partnerima energično smo angažovani sa lokalnim partnerima da pronađemo put naprijed od Dejtona do Brisela, uključujući reforme od kojih će korist imati svi građani", kazao je Escobar.

Tokom svjedočenja Escobar se osvrnuo i na sankcije koje su u januaru nametnute članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji u bosanskohercegovačkom gradu Banja Luka, kao i na vizne sankcije.

"Naše upozorenje akterima koji se angažuju u korumpirana, destabilizirajuća i antidemokratska ponašanja je jasno - bit će posljedica", poručio je Escobar.

Regionalnom napretku prijete i strani politički i ekonomski uticaji Rusije i Kine, dodao je Escobar.

Na kraju svog izlaganja, Escobar je podsjetio da je Zapadni Balkan u fokusu Sjedinjenih Država posljednje tri decenije.

"Rezultati su jasni - zemlje bivše Jugoslavije sada uključuju četiri NATO-ova saveznika i dvije članice EU", rekao je Escobar i dodao da "naš posao nije gotov."

Pored njega, pred Potkomitetom svjedočila je i Lisa Magno.

Podsjetila je da je tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini administratorica USAID-a Samantha Power navela da mirna i prosperitetna budućnost zavisi od svih političkih lidera i građana koji rade da unaprijede potrebne reforme kako bi postigli demokratske i ekonomske bosanskohercegovačke aspiracije.

"U Srbiji i na Kosovu, USAID nastavlja da podržava dijalog kojeg predvodi EU", navela je Magno i dodala da njena organizacija pomaže i Srbiji u ekonomskim i demokratskim oblastima.

Tri stuba za bh. strategiju

Tokom saslušanja, senatorica Shaheen pitala je specijalnog predstavnika koja je to vizija, odnosno strategija za Zapadni Balkan, na šta je Escobar rekao da njihova politika leži na tri stuba.

"EU i NATO, te regionalna i politička integracija. Vjerujemo da ove zemlje trebaju biti članice EU. One su historijski, kulturno i sve više i ekonomski dio Evrope. Vjerujemo da trebaju biti članice. Tu postoji historija integracije. Svaka zemlja koja je ušla u EU je više demokratska, prosperitetnija i stabilnija", riječi su Escobara.

"Dalje, NATO za one koji se kvalifikuju. I one koje nisu zainteresovane još za NATO - više NATO angažmana. I nigdje više ovo nije vidljivo već u Srbiji, koja je politički neutralna, ali je povećala svoj angažman sa SAD-om i sa NATO-om u prethodne dvije godine. I na kraju, regionalna i politička integracija. Zbog toga podržavamo Otvoreni Balkan", dodao je Escobar.

Na pitanje senatorice Shaheen šta se još može uraditi na pokušaj člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da otcjepi bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku, Escobar je rekao da, iako je Dodik težak akter, on nije jedini.

"Naše aktivnosti su usmjerene prema njemu, a ne prema Srbima ili Republici Srpskoj. Osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam, nego korupcija. To je treća najkorumpiranija zemlja u Evropi i to je najveći razlog za odlazak mladih, te najveća prepreka za euroatlantske integracije", dodao je Escobar, rekavši da je njihova politika stvaranje funkcionalnije zemlje kroz reforme.

Novac nije jedino zbog čega se odlazi iz BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Dodao je i da se nadaju da će se Srbi vratiti u zajedničke institucije.

"Ali dok se to ne desi, naš cilj je ili politički dijalog sa opozicionim figurama i drugim liderima da se Srbi vrate za sto i da se spriječi Dodik ili kroz politički angažman ili sankcije da nanosi više štete centralnim institucijama", rekao je Escobar.

Escobar je takođe istakao da su u stalnom razgovoru sa evropskim partnerima o njihovoj sposobnosti da koriste sankcije, prate novac i nametnu zabranu viza za korumpirane zvaničnike u Bosni i Hercegovini.

BiH na listi prioriteta

Republikanski senator Ron Johnson pitao je Escobara zbog čega je Dejtonski mirovni sporazum još na snazi, na šta je Escobar rekao da je Dejton bio uspješan u očuvanju mira 25 godina i da je to važan dokument u osnovi njihove politike.

"Naš cilj je da uđu u EU. I taj sentiment dijele i naši partneri", dodao je Escobar.

Tokom svjedočenja u Senatu, Escobar je naglasio da je finalno rješenje za BiH članstvo u EU, ali da i ova zemlja izaziva najviše zabrinutosti na Zapadnom Balkanu.

"Na vrhu je naših prioriteta", rekao je Escobar.

Na pitanje jednog od senatora o ulozi visokog predstavnika Escobar je rekao da treba biti jasno da je visoki predstavnik (OHR) jedan od alata koji međunarodna zajednica ima i dodao da oni podržavaju visokog predstavnika i njegovu ulogu kao medijatora.

"Razumijem brigu ljudi koji bi željeli vidjeti nametnuta rješenja. Nametanje rješenja nije demokratski odgovor na demokratske izazove.

Dodao je da ne znači da ne podržavaju Bonske ovlasti, ali da su one zadnja stanica.

Pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu

Na pitanje američkog senatora Menendeza da li će Zajednica srpskih opština (ZSO) destabilizovati Kosovo, Escobar je rekao da misli da se to neće dogoditi.

"Mi podržavamo stvaranje ZSO iz više razloga. Prvi je da su se za njega stranke već dogovorile. Iako je Ustavni sud izjavio da neki dijelovi nisu u skladu sa Ustavom, nije rekao da je sam ZSO neustavan. U kontekstu dijaloga, na Kosovu i Srbiji je da odluči kako će to izgledati. Ne bi trebalo i svakako ne želimo da bude slično Republici Srpskoj", rekao je Esobar.

Escobar se osvrnuo i na sporazume potpisane u Washingtonu u septembru 2020. godine, rekavši da je u svom saslušanju američki državni sekretar Antony Blinken rekao da će ova administracija nastaviti da gradi na uspjesima prethodne administracije i da je sporazum iz Washingtona dio toga.

"Meni se sviđa ideja moratorija na priznanja i povlačenja priznanja kako bi se omogućio diplomatski prostor dijalogu da napreduje," rekao je Escobar.

Tokom saslušanja bilo je i riječi o kampanjama dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na šta je Magno rekla da su dezinformacije velika komponenta njihovog rada i da oni nastoje da pomognu nezavisnim medijima na nekoliko načina.

"Jedan od njih je da im pomažemo u osiguranju kvalitetnog sadržaja", rekla je Magno i dodala da je jedan od njihovog fokusa i na medijskoj pismenosti.

Jedno od pitanja odnosilo se i na to koliko USAID radi sa Globalnim centrom za angažman State Departmenta i sa Radiom Slobodna Evropa na naporima u regiji.

"Imamo usku koordinaciju sa Centrom i imamo regularne razgovore sa kolegama RSE, dijelimo trendove koje vidimo, naročito od partnera na terenu. Takođe se osiguravamo da su naše taktike ili naši pristupi konzistentni", kazala je Magno.

Moguće posljedice ako Rusija napadne Ukrajinu

O pitanju stranih uticaja, Escobar je rekao da je za sada kineski uticaj na region najviše ekonomski.

Kada se radi o ruskom uticaju, Escobar je rekao da ono što Rusija pokušava jeste da stvori ranjivost u euroatlantskom prostoru.

"Našli su partnere u nekim od zemalja koje žele da unaprijede te ciljeve, odvlače nam pažnju od drugih pitanja, uključujući Rusiju i Ukrajinu", dodao je.

Na pitanje kakav će biti uticaj u zemljama Zapadnog Balkana ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, Gabriel Escobar je rekao da su neke od zemalja ranjive na zloćudni ruski uticaj.

"Naša je nada da možemo osigurati da ove zemlje ostanu stabilne i zaštićene od bilo kakvog uticaja Rusije da koristi Zapadni Balkan kao odvraćanje pažnje za evroatlantsku zajednicu za Rusiju i Ukrajinu. Pažljivo pratimo", rekao je Escobar i dodao da su tri zemlje na Zapadnom Balkanu saveznici NATO-a.

"Ne samo da učestvuju u diskusiji koju NATO ima o tome, već i doprinose i našim naporima i prilikama", rekao je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG