Dostupni linkovi

RSE osuđuje zatvorsku kaznu za novinara svog ukrajinskog servisa


Novinarstvo nije zločin: Transparent u znak podrške Vladislavu Jesipenku (arhivska fotografija)
Novinarstvo nije zločin: Transparent u znak podrške Vladislavu Jesipenku (arhivska fotografija)

Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) osuđuje zatvorsku kaznu koja je izrečena novinaru ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa, Vladislavu Jesipenku (Vladyslav Yesypenko), koju mu je izrekao sud pod ruskom kontrolom na teritoriji nezakonito anektiranog poluostrva Krim.

Sud u Simferopolju na Krimu je 16. februara osudio Jesipenka na šest godina zatvora zbog navodnog posjedovanja i transporta eksploziva, što je on konstantno poricao, prenosi servis RFE na engleskom jeziku.

Predsjednik RFE/RL Džejmi Flaj (Jamie Fly), je poručio da je "presuda protiv Vladislava lakrdija", navodi se u saopštenju ove medijske organizacije.

"Kao novinar koji je radio ništa drugo sem prenošenja činjenica, nikad nije trebao ni da bude uhapšen, a kamo li da prolazi fizičku i mentalnu torturu proteklih 11 mjeseci. Vladislav treba pod hitno da bude vraćen kući, svojoj supruzi i kćerki", istakao je Flaj.

Jesipenka, vlasnika ruskog i ukrajinskog državljanstva te dopisnika Crimea.Realities, regionalnog servisa ukrajinskog RFE/RL, uhapsila je ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) u Simferopolju 10. marta 2021. godine.

Uhapšen je pod sumnjom da prikuplja informacije za ukrajinske obavještajne službe.

On je napustio Krim zajedno sa svojom suprugom Katerinom nakon ruske aneksije poluostrva 2014, i prešao u kontinentalnu Ukrajinu.

Kasnije se redovno vraćao na Krim, da izvještava za RFE/RL o društvenim i ekološkim temama.

Nakon hapšenja, Jesipenka su mučili oficiri FSB-a, i primorali da izvrši lazno "priznanje" na ruskoj televiziji.

On je zvanično optužen za posjedovanje i transport eksploziva 15. jula prošle godine.

Tvrdio je da nije kriv, a prijetila mu je zatvorska kazna od 18 godina ukoliko bude osuđen.

U optužnici nije bilo pomena špijunaže ni rada za ukrajinske obavještajne službe – kao što je FSB ranije tvrdio.

Obraćajući se u Ambasadi Ukrajine u Vašingtonu, 21. oktobra 2021, Jesipenkova supruga je pročitala apel svog supruga.

U pismu, koje je diktirao iz zatvorske ćelije, Jesipenko je tražio od američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i američkih zakonodavaca da više rade na oslobađanju preko 100 političkih zatvorenika koje je FSB priveo zbog njihovih aktivnosti na Krimu.

Šesnaest ukrajinskih nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima, ukrajinska ombudsmenka Ljudmila (Lyudmyla) Denisova, američka ambasada u Kijevu, kao i organizacija Reporteri bez granica, osudili su presudu.

Amnesty International je u decembru 2021. pokrenuo onlajn peticiju u kojoj traže momentalno puštanje Jesipenka.

Aktivisti za slobodu mediju, Komitet za zaštitu novinara, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro (Dmytro) Kuleba i američki Stejt Department su među onima koji su isto tražili, zbog nedostatka dokaza za ono za šta ga optužuju.

XS
SM
MD
LG