Dostupni linkovi

Christopher Hill: Srbija je ključ za stabilnost Zapadnog Balkana


“Trudiću se da ojačam slobodu medija, i podržim ključnu ulugu organizacija civilnog društva. Raznolika politička scena i slobodni i nezavisni mediji, suštinski su važni za uspeh Srbije kao evropske demokratije”, naveo je Hill u obraćanju pred Odborom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) zajedno sa evropskim partnerima nastavljaju da podržavaju razvoj Srbije kao moderne i uspešne evropske zemlje, u miru sa svojim susedima, rekao je u utorak, 14. decembra, američki diplomata Kristofer Hil (Christopher R. Hill), kojeg je predsednik Džo Bajden, nominovao za novog ambasadora u Srbiji.

Hilovo obraćanje pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa (Odbor) prvi je korak u potvrđivanju njegove nominacije kao ambasadora SAD u Srbiji.

“SAD podržavaju sopstveni prioritet Srbije, ulazak u EU”, rekao je Hil.

Kako je objasnio, Beograd mora da unapredi svoje reforme kako bi dostigao standard Evropske Unije (EU).

“Nadamo se da će EU porepoznati napore Srbije i ponovo reći da je članstvo moguće”, dodao je Hill.

Kako je objasnio, uz tehničku pomoć SAD, Srbija je napravila značajne, pre svega ekonomske korake, ali je očigledno da još toga mora biti urađeno.

“SAD nastavlajju da podržavaju napredak Srbije u drugim oblastima, uključujući borbu protiv korupcije, unapređenje vladavine prava i jačanje demokratskih institucija”, dodao je Hill.

Kako je objasnio, ukoliko njegova nominacija za ambasadora bude potrvrđena, zalagaće se za poštene i transparentne izbore u Srbji, u aprilu 2022. godine.

“Trudiću se da ojačam slobodu medija, i podržim ključnu ulugu organizacija civilnog društva. Raznolika politička scena i slobodni i nezavisni mediji, suštinski su važni za uspeh Srbije kao evropske demokratije”, naveo je Hill u obraćanju pred Odborom.

On je dodao da SAD ostaju posvećene produbljivanju bilateralnih odnosa sa Srbijom, kroz dodatnu političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju, i podsetio da SAD i Srbija imaju iza sebe 140 godina diplomatskih odnosa,

"Radujem se što ću raditi na unapređenju odnosa između, raditi sa mladima, sa organizacijama civilnog društva, i da sa njima podelim američko istustvo u Srbiji", rekao je Hil.

Hil je podsetio da je kao preduslov za ulazak Srbije u EU, neophodno je da Srbija normalizuje svoje odnose sa Kosovom.

“SAD snažno podržavaju dijalog koji je organizovala EU, kao najbolju priliku za obe zemlje da razreše svoje razlike”, dodao je Hil.

Kako je rekao, podsetivši na raniju izjavu predsednika Bajdena, “SAD veruju da je međusobno priznanje obe zemlje, najbolji put napred”.

Prema njegovima rečima, kao budući ambasador, nastaviće dugotrajne napore ka potpunoj istrazi u slučaju ubistva braće Bitići (Bitiqi) 1999. godine, trojice američkih državljana koji su ubijeni u srpskom policijskom pritvoru.

“Posvećen sam tome da nastavim da vršim prisitak na Vladu Srbije kako bih se postarao da svi oni koji su umešani (u taj zločin) budu izvedeni pred lice pravde, bez obzira na njihov čin, ili poziciju”, rekao je Hill.

Takođe, kako je rekao, pokušaće da pomogne Srbiji da bude otpornija na zloćudne spoljne uticaje, uključujući uticaje Rusije i Kine.

Srbija je važan partner SAD, kada je reč o bezbednosti, naročito kroz petnaestogodišnju saradnju sa gardom Ohaja, objasnio je Hill.

Hill je dodao je će biti potrebno da SAD, zajedno sa Srbijom, rade na zajedničkoj poršci jedinstvu Bosne i Hercegovine.

“Mislim da Srbija nema iluzija, budućnost entiteta Republika Srpska je u okviru Bosne i Hercegovine”, rekao je Hill pred Odborom.

Kristofer Hil je svoju diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, a bio je i jedan od učesnika Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, koji su okončali konflikt u Bosni i Hercegovini.

U region se vratio, kako je objasnio u svom obraćanju pred Odborom, u drugoj polovini devetesetih godina, kao ambasador u Makedoniji, a bio je i specijalni pregovorač za Kosovo, 1998. i 1999. godine.

XS
SM
MD
LG