Dostupni linkovi

Selo Lipa novi prijedlog za Prihvatni kamp u USK


 Migranti iz Sirije blizu Bihaća, 30. oktobar 2019.
Migranti iz Sirije blizu Bihaća, 30. oktobar 2019.

Gradsko vijeće Bihaća odlučilo je da lokacija 'Lipa', u istoimenom selu nadomak Bihaća, bude njihov prijedlog za uspostavu Prihvatnog centra za migrante u Unsko-sanskom kantonu(USK).

Konačnu odluku o tome donijeće Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine(BiH) i Evropska komisija(EK).

U gradskoj upravi Bihaća kažu da je ovo posljednji korak i zadnje što ova lokalna zajednica može učiniti da se konačno koordiniranim aktivnostima svih nivoa vlasti u BiH počne strateški upravljati migrantskom krizom kojom je najviše pogođen upravo ovaj grad i USK.

"Ovo je lokacija u vlasništvu grada, van urbanog područja koju Bihać može ponuditi i staviti na raspolaganje za uspostavu Prihvatnog centra za migrante u USK", kaže Edin Moranjkić, savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Lokaciju Lipa prije šest mjeseci, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ponudio je predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije i UNHCR-a.

Tada su njihovi stručnjaci kazali da su njene pogodnosti to što je moguće u kratkom vremenu obezbijediti vodu, odvodnju, priključak struje, ali da nije pogodna, jer na istoj nema objekata i neophodnih servisa (policija, škola, zdravstvena ustanova).

Nerealna očekivanja

Iz Gradske uprave, tim povodom, navode da su nerealna očekivanja predstavnika Međunarodne zajednice i EK da grad može ponuditi objekte za ovu namjenu u svom vlasništvu.

"Već dvije godine mi ističemo da grad Bihać, kao lokalna zajednica, ne posjeduje takve objekte, čak, sumnjam da Kanton i Federacija imaju takve lokacije. Mislim da oni nas nisu razumijeli i da se ne radi o nadmudrivanju, već da takvih lokacija, zaista, nema. Bihać je gusto naseljeno područje i od granice sa Bosanskim Petrovcem, pa sve do Izačića (granica sa Hrvatskom), gdje god bi uspostavili prihvatni centar imali bi isti problem koji imamo sada zbog privremenog kampa 'Bira'. Zato smo ponudili ovu lokaciju na Lipi, a radi se o 50 dunuma zemlje u vlasništvu grada bez ikakvih objekata", navodi Moranjkić.

Migranti na Vučjaku čekaju odluku lokalnih vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

I predsjedavajući Gradskog vijeća Bihaća, Davor Župa, smatra da su to neopravdani razlozi, ukoliko se želi problem riješiti.

"To su po meni banalni razlozi, jer kada se problem želi riješiti onda se nađe način da se obezbijede i uvjeti koji nedostaju. Ako to ne želite, onda nađete opravdanje zbog čega to ne možete učiniti i to već dvije godine radi i međunarodna zajednica, ali nažalost i državni organi", kaže Župa, izražavajući nadu da će Evopska unija(EU) doprinijeti rješavanju migrantske krize i problema sa kojima je Bihać suočen.

"Nadam se da će nam pomoći. Ako je nešto neuslovno, mogu ga učiniti uslovnim. Zato se nadam da će obezbijediti sredstva i napraviti objekat po zahtjevanim standardima kako bi se migrantima u Bihaću obezbijedili humani uvjeti boravka", dodaje Župa.

Do 15. novembra izmjestiti migrante

Podsjetimo, šef delegacije EU u BiH Johann Sattler boravio je u utorak u Bihaću gdje se susreo sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Sattler je poručio kako je njegov jedini zahtjev predstavnicima gradske i kantonalne vlasti bio zatvaranje kampa 'Vučjak', koji se nalazi desetak kilometara od Bihaća.

Kamp Vučjak prvog dana novembra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Pored toga, visoki funkcioner EK u BiH je zatražio i proširenje postojećih kapaciteta za smještaj migranata, jer je, kako je kazao, nemoguće u tako kratkom roku do 15. novembra izmjestiti migrante iz kampova 'Bira' u Bihaću i 'Miral' u Velikoj Kladuši.

Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK ranije je zatražila zatvaranje ovih centara.

Istovremeno, i od međunarodne organizacije za migracije je zatraženo da ne produžuju ugovore sa vlasnicima ovih objekata bez njihove saglasnosti.

Ugovori vrijede do 15. novembra, a vlasnici objekata su obavijestili javnost da će poštovati odluke Operativne grupe, te da neće produžiti ugovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG