Dostupni linkovi

Početak novembra u 'Vučjaku': Šatori prokišnjavaju, zalihe hrane pri kraju


Kamp Vučjak prvog dana novembra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

U kampu "Vučjak", desetak kilometara od Bihaća, gdje je smješteno oko 700 migranata, otežana je situacija posljednjih dana zbog hladnoće i kiše koja je padala u posljednje vrijeme.

Milad je iz Irana i ovdje boravi već dva mjeseca. Kaže da su uslovi u kampu jako teški i da želi otići u Englesku.

"Ovdje je mnogo hladno a zima tek dolazi. I sinoć sam pokušao preći granicu, no policija me vratila, ali opet ću pokušati, jer samo želim otići u Englesku", kaže Milad za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sve je teže i volonterima Crvenog krsta Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona (USK) koji i dalje jedini vode brigu o potrebama ovih ljudi.

Uz dva dnevna obroka uspjeli su migrantima podijeliti i toplu odjeću, obuću i deke, no i njihove zalihe su na izmaku.

"Situacija je iz dana u dan sve teža. Svakodnevno vidimo migrante koji nemaju odjeću, obuću. Jedni odlaze, novi dolaze i mi ih pokušavamo opslužiti, no zalihe koje imamo su ograničene. Moći ćemo izdržati do 15. novembra i nadamo se da će do tada biti donijeta i odluka o novoj lokaciji, jer svaki dan je sve teže i teže", kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća.

Midžić dodaje da je u kampu i mnogo bolesnih, ali da sada konačno migranti imaju svakodnevnu ljekarsku pomoć.

"Ljekari bez granica dolaze ponedjeljkom, srijedom, petkom, subotom i nedjeljom, dok ljekari Doma zdravlja ordiniraju utorkom i četvrtkom. Taj dio sada je zadovoljavajući i što je najvažnije, sada bolesni dobijaju i potrebnu terapiju", kaže Midžić apelujući ponovo na nadležne da pod hitno pronađu adekvatno rješenje i lokaciju gdje bi se migranti iz kampa "Vučjak" mogli izmjestiti.

Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom Unsko-sanskog kantona zatražila je izmještanje migranata iz ovog, ali i kampova "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši u neke od prihvatnih centara van ovog kantona.

Ugovori Međunarodne organizacije za migracije sa vlasnicima "Bire" i "Mirala" ističu 15. novembra, a vlasnici su ranije najavili da ih neće produžiti.

U "Biri" trenutno boravi oko 1.500 migranata, dok je u "Miralu" smješteno oko 600 migranata.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović u četvrtak je pozvala vlasti u Bosni i Hercegovini da premjeste prepuni migrantski kamp, pošto u njemu nema sanitarnih uslova niti sigurnosti, kao ni tekuće vode niti električne energije.

Ona je napomenula da se kamp nalazi blizu miniranog područja.

"Uslovi za život u ovom kampu već su žalosni. Uz zimu koja dolazi, situacija može samo da se pogorša", navodi se u saopštenju Mijatović.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava je apelovala da vlasti u BiH trebaju postupati u skladu sa svojom odgovornošću i da rješavaju pitanje migracija na način kojim se poštuju ljudska prava, te da pruže neophodnu pomoć lokalnim vlastima koje se dugo same bave ovim pitanjem.

Grad Bihać obustavio je svaku vrstu pomoći ovom kampu prije 15 dana, a Kantonalna uprava Civilne zaštite je preuzela na sebe finansiranje dostave pitke vode i odvoza smeća.

Više od 40.000 migranata ušlo je u BiH od 2018. godine, a oko 7.300 njih naselilo se u oblasti sjeverozapadno od Bihaća u nadi da će preći u susjednu Hrvatsku i nastaviti put prema sjeveru i zapadu EU.

Blizu 20 odsto migranata su djeca.

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi preko 6.000 izbjeglica i migranata, a lokalne i kantonalne vlasti odlučne su u zahtjevu da se teret migratske krize ravnomjerno raporedi na cijelu zemlju.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG