Dostupni linkovi

Lokalna zajednica protiv izgradnje migrantskog centra kod Bosanskog Petrovca


Predstavnici Saveza srpskih udruženja Federacije BiH danas su, nakon sastanka kojem su prisustvovali načelnici općina Federacije BiH sa većinskim srpskim stanovništvom, te delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije poslali jasnu poruku da ne žele prihvatiti kampove za migrante u svojim općinama.

Takođe su najavili da će poduzeti dalje korake kako bi se spiječilo formiranje prihvatnog kampa za migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona u Medenom Polju (Bosanski Petrovac), što je prijedlog Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migratskom krizom Unsko-sanskog kantona.

To bi, naglašavaju ugrozilo harmoničan život srpskih povratnika, te dovelo do njihovog ponovnog odlaska iz ovih područja.

"Tu smo da se borimo za interese stanovnika i Bosanskog Petrovca,ali drugih ruralnih sredina koje se ne mogu adekvatno nositi sa izazovima migrantske krize. Viši nivo vlasti trebali bi ovim malim opštinama ponuditi investicione programe koji bi ih ojačali, a ne da im natovare breme migrantske krize s kojim oni sami ne mogu izaći na kraj", kazao je Dejan Prošić načelnik općine Bosanski Petrovac.

Prošić dodaje da je u više navrata isticao da bi se ovakav način rješavanja migrantske krize mogao podvesti pod kršenje Aneksa 7 Dejtonskom mirovnog sporazuma.

"Stanovnici Bosanskog Petrovca i okolnih opština doživjeli su izbjeglički egzodus, poslije su se vraćali pokušavajući vratiti normalni život na svojim ognjištima. Ovakav udar i ovakav način rješavanja migratske krize direktni je udar na Aneks 7 i sprječavanje stanovništva da se vraća na svoja ognjišta", tvrdi Prošić.

Podsjetimo, ranije se Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca usprotivilo prijedlogu Operativne grupe da se prihvatni migrantski centar gradi u Medenom polju.

Sa sastanka u Medenom Polju poručeno je da će se stanovnici povratničkih općina legalnim i legitimnim raspoloživim sredstvima boriti da ne dođe do izmještanja izbjeglica i migranata iz Bihaća i Velike Kladuše u ovo bosansko-petrovačko selo.

"Oduprijet ćemo se bilo kakvom naseljavanju gdje živi većinska srpska populacija po popisu iz 1991.godine. Tu mislim na proteste građana ako treba i pred nadležnim i odgovornim institucijama BiH" , poručio je Brane Pećanac predstavnik Saveza srpskih udruženja Federacije BiH.

Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom već je ranije Medeno Polje ponudila kao lokaciju za formiranje Prihvatnog centra za migrante koji borave na području USK, no ovaj prijedlog nije podržan od međunarodnih organizacija, jer se radi o lokaciji koja je u privatnom vlasništvu a i loše je infrastrukture.

XS
SM
MD
LG