Dostupni linkovi

Mektić: Sve lokalne zajednice u BiH se protive gradnji kampa za migrante


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) protive se gradnji prihvatnog centra za migrante na njihovoj teritoriji tvrdi ministar sigurnosti Dragan Mektić.

„Problem je u Republici Srpskoj neće da čuju za prihvatni centar, isto je u Federaciji nijedna lokalna zajednica ne da. Ja nemam načina nasilno da uđem i da uspostavim centar. Ima li iko da se urazumi i da nam da lokaciju. Ima toliko napuštenih fabrika, kasarni, škola“, kazao je Mektić na konferenciji za novinare u srijedu u Sarajevu.

On je dodao kako je tačno da nijedna od preuzetih obaveza sa sastanka koji je bosanskohercegovačka delegacija u julu imala u Briselu sa predstavnicima Evropske Unije nije ispunjena.

„U Briselu su nam tada rekli imate odmah operativno deset miliona eura, ali nam dajte lokacije. A mi nemamo nijednu koja je državna da ponudimo“, rekao je Mektić.

Pozvao je vlasti Unsko sanskog kantona (USK) da daju lokaciju za prihvatni centra koja je u državnoj svojini, i kako je rekao odmah će biti operativno deset miliona za investiranje u taj centar.

Prva je obaveza BiH dogovorena u Briselu, kako je podsjetio, bila da se osigura i stvori prostor na području Unsko sanskog kantona (USK) za izgradnju još jednog prihvatnog centra, a to još uvijek nije učinjeno.

„Već tada je donesena odluka o Vučjaku, ne znam ko je donio, i oni su već počeli migrante prebacivati gore iako su iz EU rekli da Vučjak neće finansirati jer je tamo nekada bila deponija i jer ne zadovoljava humanitarne uslove“, kazao je Mektić i dodao da su vlasti USK u Briselu obećale da će ponuditi novu lokaciju za 30 dana.

Podsjetio je i da je u Briselu dogovoreno pravljenje još jednog, kako ga je nazvao rezervnog prihvatnog centra, koji će biti smješten u drugom dijelu BiH, a ne u USK, ali ni ta lokacija do sada nije pronađena.

„Drugi uslov je bio nećemo finansirati objekte u privatnoj svojini, hoćemo objekte koji su državno vlasništvo, nije bitno da li entiteta, kantona, grada, lokalne zajednice, jer hoćemo u takav centar da investiramo. Nećemo da investiramo u privatno vlasništvo, jer taj objekat kada se okonča migrantska kriza, treba da ostane državi“, kazao je Mektić i dodao da nije moguće da u BIH od lokalne zajednice do državnog nivoa nema prostora koji može biti iskorišten kao prihvatni centar.

Migranti i izbjeglice u kampu Vučjak
Migranti i izbjeglice u kampu Vučjak

Ministar sigurnosti BiH kaže i kako se sada plaćaju rente za prihvatne centre Bira, Miral, Sedra i da u te svrhe ide desetine hiljada eura, te da se sve to kako je rekao knjiži na teret donacija BiH.

U adaptaciju tih objekata je već do sada, kako je dodao, uloženo više miliona eura.

„Iz USK su predložili ultimativno da novi prihvatni centar bude Medeno polje. Da još bude gore vlasnik tog objekta u Medenom Polju je isti onaj koji je vlasnik Sedre. Treba li mi da dajemo osamdeset ili devedeset hiljada maraka mjesečno privatniku“, pitao je Mektić.

Kazao je i kako migrantska kriza za BiH predstavlja vrstu nerješivog problema jer je, kako je objasnio, riječ o državi koja funkcioniše na bazi konsenzusa.

„Imamo problem, jer nam migranti ulaze u istočnom dijelu granice. Riječ je o nezakonitim migracijama, to su nezakoniti migranti koji prolaze ilegalno našu granicu uz mnogo naših slabosti na graničnoj liniji. Bez obzira na to na njih se primjenjuje Konvencija o zaštiti migranata. Dakle ovdje im se moraju obezbijediti uslovi smještaja, zdravstvene zaštite, hrane, higijene i ostalo“, rekao je on.

Preživljavanje u nevolji u kampu Vučjak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00

XS
SM
MD
LG