Dostupni linkovi

Gradsko vijeće Bihaća dalo saglasnost za novu lokaciju za prihvatni kamp


Gradsko vijeće Bihaća je u srijedu na vanrednoj sjednici dalo saglasnost za lokaciju „Lipa“ koju je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić predložio za formiranje prihvatnog kampa za smještaj izbjeglica i migranata.

Radi se o zemljištu u istoimenom naselju udaljenom oko 20 kilometara od centra Bihaća i to je, kako je kazao gradonačelnik Šuhret Fazlić, jedina lokacija van urbanog područja u vlasništvu Grada koja može poslužiti za ovu namjenu.

Ovaj prijedlog zvanično će biti proslijeđen Ministarstvu sigurnosti BiH i predstavnicima Evropske komisije koji će donijeti konačnu odluku hoće li na ovoj lokaciji i biti formiran Prihvatni migracioni centar.

Podsjetimo, gradonačelnik Bihaća već je ranije ovu lokaciju predlagao predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i UNHCR-a koji su je nakon obilaska ocijenili neprihvatljivom zbog nepostojanja objekata i udaljenosti neophodnih servisa (bolnice, policije i slično).

„Ovo je posljednji korak i zadnje što mi kao grad možemo uraditi da natjeramo državne organe da rade svoj posao i da počnu cjelovito upravljati migratskom krizom ali i da pozovemo međunarodnu zajednicu da nam pomogne, bez obzira što su ranije rekli da ova lokacija ne odgovara. Mi želimo biti dio rješenja i evo jedini nudimo lokaciju i država BiH mora da reaguje i da počne upravljati migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini i da konačno rastereti Bihać i Unsko-sanski kanton koji nose njen najveći teret,“ kazao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić po okončanju sjednice.

Ranije je iz Unsko-sanskog kantona od strane Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK predloženo „Medeno Polje“ kod Bosanskog Petrovca kao lokacija za uspostavu Prihvatnog centra za USK.

Kamp Vučjak prvog dana novembra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

XS
SM
MD
LG