Dostupni linkovi

'Bira' i 'Miral' neće produžiti ugovore za smještaj migranata


Migranti u centru 'Miral', februar 2019.
Migranti u centru 'Miral', februar 2019.

Selver Oruč, direktor „Robota“ u čijem vlasništvu je objekat „Bira“ koji se trenutno koristi kao privremeni prihvatni kamp za izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona (USK), poslao je dopis Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) u kojem navodi da neće produžiti ugovora o smještaju migranata.

O tome je obavijestio gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i premijera USK Mustafu Ružnića, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u kabinetu gradonačelnika Bihaća.

U Kampu „Bira“, prema posljednjim podacima Međunarodne organizacije za migracije, trenutno boravi oko 1.200 migranta.

U telefonskom razgovoru sa Borisom Horvatom vlasnikom drugog privremenog prihvatnog kampa u USK „Miral“ u Velikoj Kladuši, gdje je smješteno oko 600 migranata, RSE je rečeno da i on ne želi da produži ugovor sa IOM-om.

Horvat objašnjava da je tako odlučio jer podržava rad i aktivnosti Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migratskom krizom USK, koja je ranije usvojila zaključak i uputila IOM-u dopis da se ugovori sa vlasnicima „Bire“ i „Mirala“ ne mogu produžiti bez saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i zdravstva ovog kantona.

Migranti na Vučjaku: Mi smo ljudi ne životinje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Ugovori sa o smještaju migranata vrijede do 15. novembra ove godine.

Ovo je dio aktivnosti koje provodi Operativna grupa USK, a koje idu u pravcu zatvaranja ova dva prihvatna centra.

Opresivna grupa na posljednjem sastanku zatražila je od nadležnih državnih organa i da se hitno krene u izmještanje migranata koji borave u ovim centrima, kao i onih koji borave u improvizovanom kampu Vučjak nadomak Bihaća.

Koordinator Međunarodne agencije za migracije za Zapadni Balkan (IOM), Peter Van der Auweraert u srijedu je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kazao da ukoliko se prihvatni centri "Bira" i "Miral", zatvore dvije do tri hiljade migranata koji neće imati mjesto za život.

„To neće biti rješenje za migrante, niti će time biti zadovoljno lokalno stanovništvo. Ukoliko se to desi, migranti neće imati gdje da borave i u tom slučaju biće najkritičnije tokom zime“, kazao je on.

Prethodno je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na konferenciji za novinare kazao kako nijedna lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini ne želi novi migrantski centar na svojoj teritoriji, ali i da se novi prihvatni centar mora praviti na državnoj, a ne na privatnoj imovini kako se privatnicima više ne bi plaćale ogromne cijene za iznajmljivanje tih prostora.

Migranti na Vučjaku čekaju odluku lokalnih vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG