Dostupni linkovi

Povorka ponosa pred Parlamentom BiH
Povorka ponosa pred Parlamentom BiH

U Sarajevu održana prva bh. Povorka ponosa

  • Prva bh. Povorka ponosa pod sloganom - Ima izać', prošla je bez incidenata
  • Sudjelovalo je više od 1.000 učesnica i učesnika
  • Ruta Povorke bila je od Vječne vatre i Ulice Maršala Tita do Parlamenta BiH
  • Održana je kao događaj kojim se promovišu ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova
10:35 8.9.2019.

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa pod sloganom - Ima izać' - održava se u Sarajevu.

Zakazana kao događaj kroz koji se promoviraju ljudska prava na slobodu okupljanja i iznošenje stavova, održavanje prve Povorke ponosa u BiH, trebalo bi biti i svojevrstan "civilizacijski test" koji će pokazati da li je Sarajevo zaista otvoreno da se nosi sa različitostima.

Govor mržnje naročito na internetu, prijetnje, predrasude, mržnja prema drugom i drugačijem, atmosfera je koja je obilježila dane pred Povorku ponosa.

Svi prilazi ruti na kojoj će se održati Povorka ponosa još jutros su zatvoreni, javljaju reporteri RSE. Jake policijske snage, oko 1.200 službenika, osiguravaju održavanje ovog skupa.

Policija na Ulici Ferhadija
Policija na Ulici Ferhadija

10:38 8.9.2019.

Kako prenose mediji u Sarajevu, grupa aktivista iz Srbije stigla je jutros u bh. prijestolnicu kako bi učestvovali na Povorci ponosa te pružili podršku aktivistima koji se bore za prava LGBTIQ osoba.

10:39 8.9.2019.

Istovremeno, nekoliko desetina građana okupilo se u sarajevskom naselju Ciglane na protestu protiv prve bh. Povorke ponosa. Kažu kako na miran i dostojanstven način žele pokazati da se protive održavanju Povorke ponosa, te da je ovo njihov čin borbe protiv "nemorala i devijacija u društvu".

Sa skupa na Ciglanama
Sa skupa na Ciglanama

"Naša osnovna poruka je reći 'ne' nemoralu koje nam želi nametnuti LGBT populacija u javnom eteru. Mi se danas kitimo nekim retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, transrodno... Brak je između muškarca i žene kao što je to uvijek bilo, kao što je to Bog stvorio, kao između ljudi, tako i između životinja", kaže Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, jedan je od organizatora današnjeg okupljanja.

"Sarajevo nikada nije bio ponižen grad kao što je to danas, iako je preživio mnoge grozne stvari", rečeno je na kontraskupu.

Sa ovog skupa su poručili kako neće "dopustiti da djeca u vrtiću i školama uče da je normalno da dvije žene razmjenjuju nježnost, a potom usvajaju djecu".

10:50 8.9.2019.

Uprkos događaju za koji se procjenjuje da predstavlja skup visokog rizika, brojni strani dužnosnici u Bosni i Hercegovini, uključujući Delegaciju Evropske unije u BiH te američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, pružili su podršku najavljenoj Povorci ponosa.

Rekviziti u Ulici Maršala Tita uoči Povorke ponosa
Rekviziti u Ulici Maršala Tita uoči Povorke ponosa

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG