Dostupni linkovi

Kontraskup u Sarajevu: 'NE' načinu života LGBT populacije


Sa kontraskupa u organizaciji Udruženja građana Iskorak

U sarajevskom parku Ciglane, kod Druge gimnazije, Udruženje građana Iskorak organizovalo je skup, kontra Povorci ponosa, sa kojeg su poručili da javno iskazivanje seksualne orijentacije LGBT osoba nije u duhu tradicije Bošnjaka i da se kao vjernici islamske vjeroispovijesti protive tome.

Organizator skupa Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, podcrtao je da je skup nenasilan.

"Naša poruka je 'NE' načinu života LGBT populacije, njihovom seksualnom opredjeljenju u javnom eteru, na našim ulicama, trgovima, u našim školama, vrtićima, fakultetima. Želimo se boriti za prava svoje djece, svojih potomaka da budu normalni. Mi dajemo veliko 'DA' tradicionalnom načinu života koji je krasio ljudsku civilizaciju i ljude na ovim prostorima i katolike i pravoslavce i Jevreje, proteklih nekoliko stotina godina a to je brak između muškarca i žene i djeca rođena u tom braku", poručio je Musa.

Na pitanje zašto nisu u subotu (7. septembar) izašli na kontraskup koji je nosio iste poruke, Musa kaže kako je je bilo govora o tome, ali ne i dogovora sa organizatorima skupa dan ranije, te da je muslimanima ipak više odgovarala nedjelja, kako bi isti dan kad i Povorka ponosa poslali poruku.

"Sa duhovne pa i svjetovne strane ako bismo prihvatili način života LGBT populacije, za 100 godina ljudski rod će izumirati", rekao je Musa.

Šetnja protiv Povorke ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Nekoliko desetina učesnika skupa prošetalo je potom do prvog kordona policije uzvikujući Tekbir, Allahu ekber, nakon čega su se razišli.

Brojni policijski službenici osiguravali su i ovaj skup na Ciglanama.

XS
SM
MD
LG