Dostupni linkovi

EU poziva bh. političke lidere da podrže Povorku ponosa u Sarajevu


Ured Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini pozdravlja opredjeljenje vlasti Kantona Sarajevo da osiguraju mirno održavanje prve LGBTI Povorke ponosa u Sarajevu 8. septembra 2019. godine, navodi se u saopćenju.

"EU stoji uz LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini i širom svijeta", ističe se i dodaje da "LGTBI osobe imaju pravo da žive bez diskriminacije i prijetnji, u jednakosti sa svim drugim građanima".

"EU poziva sve političke lidere i vlasti da se suzdrže od izjava koje podrivaju temeljna prava i pomognu osigurati da se Povorka održi dostojanstveno i mirno, uz poštivanje ljudskih prava svih građana BiH. Povorka ponosa predstavlja priliku za BiH, koja se ponosi time što je otvorena i multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih individua, da pokaže toleranciju i poštovanje za različitosti", navodi se.

Ured EU u BiH podsjeća da Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU identifikuje među ključnim prioritetima zaštitu i inkluziju ranjivih grupa, uključujući LGBTI osoba.

"Prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja su ključni elementi funkcionalnog demokratskog društva koje trebaju osigurati vlasti, te su od ključne važnosti za napredak bilo koje države koja teži ka članstvu u EU", zaključuje se u saopćenju Ureda EU u BiH.

XS
SM
MD
LG