Dostupni linkovi

SAD: Kongresmeni i eksperti podeljeno o Sporazumu Beograda i Prištine


Kosovo i Srbija : Put ka miru. Ovako je bila naslovljena rasprava u Odboru za Evropu i Evroaziju američkog Kongresa na kojoj je analiziran briselski sporazum između Kosova i Srbije. U raspravi su učestvovali poznati republikanski i demokratski kongresmeni, visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za jugoistočnu i centralnu Evropu, eksperti za Balkan i drugi. O sporazumu su iznesena veoma različita gledišta – jedni su ga osporavali, iako ne svi sa istih pozicija, dok su mu drugi panelisti, čak i kad su imali neke rezerve, dali pozitivnu ocenu.

Direktor biroa za južnu i centralnu Evropu pri Stejt departmentu Jonathan Moore podsetio je da je briselski sporazum rezultat dugotrajnih napora Evropske Unije i Sjedinjenih Država i da se njime uspostavlja jedinstven zakonodavni okvir na celoj teritoriji Kosova, dok se istovremeno institucionalno omogućava visok stepen samouprave za srpsku zajednicu. Sporazum je, naglasio je visoki znaničnik State departmenta, važan kako za Kosovo i Srbiju, tako i za širi region i Evropu:

„Da bi se moglo govoriti o celovitoj, demokratskoj i stabilnoj Evropi, Balkan mora postati deo evropske i evroatlantske porodice. To je bio i jeste cilj niza američkih administracija – i demokratskih i republikanskih više od dvadeset godina. Kao što smo videli i u drugim evropskim državama, integracija je bila i ostala najbolje sredstvo unapređenja dugoročne stabilnosti i prosperiteta“, naglasio je Moore.

Predsedavajući Pododbora, kongresmen Dana Rohrabacher, poznat kao jedan od prvih i najenergičnijih zagovornika kosovske nezavisnosti, koji je to svoje zalaganje objašnjavao pravom naroda na samoopredeljenje na čijem talasu su stvorene i same Sjedinjene Američke Države, izneo je stav da su Srbi na severu Kosova dobili prava koja dovode u pitanje suverenitet Kosova na čitavoj teritoriji, ali da, uprkos tome, i dalje ne žele da prihvate nezavisnost Kosova. U tom smislu, ocenjuje Rohrabacher, “suverenitet Kosova na serveru samo je fasada, iluzija, i ako se ta iluzija zacementira, ona će se vratiti kao bumerang-efekat obema stranama".

"Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i još uvek se aktivno suprotstavlja ulasku Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući i Ujedinjene nacije. Ovaj sporazum ostavlja nezadovoljne Srbe sa severa. Sve dok postoji sudar identiteta i duboko nepoverenje stvoreno u vekovnim sukobima, postoji i verovatnoća novih sukoba. Možda je vreme da se ljudi koji žive u tim oblastima pitanju gde žele da žive. Srbima sa severa Kosova trebalo bi stoga omogućiti da se referendumom izjasne u kojoj državi bi hteli da žive. Isto pravo da referendumom odluče gde žele da žve trebalo bi dati i većinskom albanskom stanovništvu na jugu Srbije”, rekao je ovaj kongresmen.

Ideji razmene severa Kosova za Preševsku dolinu najenergičnije se suprotstavio Daniel Serwer, profesor Johns Hopkins univerziteta:

“Sporazum treba da okonča svaku dalju diskusiju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. To je po mom mišljenju loša ideja koja nosi rizik destabilizovanja Bosne, Makedonije i čak i same Srbije”, kaže Serwer.

Serwer smatra da je briselski dogovor u osnovi prihvatljiv:

Daniel Serwer
Daniel Serwer
“Ovo je dobar sporazum. Ako bude u potpunosti implementiran, on će biti temelj demokratski validiranih instritucija, sa jasnim i jedinstvenim zakonodavnim i policijskim mandatom na čitavoj teritoriji Kosova, a istovremeno i sa širokom samoupravom za Srbe na severu u mnogim oblastima, odnosno, samoupravom za Srbe širom Kosova. Implementacija će, međutim, biti izazov i Priština će otuda morati da se potrudi da integraciju Srbima učini privlačnim ciljem, a Beograd da ukine oblike finansiranja koji podstiču otpor na severu Kosova”, smatra Serwer.

Bivši direktor Međunarodne krizne grupe u Prištini Robert Churcher ocenjuje, međutim, da sporazum ostavlja Prištinu u limbu jer Beograd i dalje odbija priznanje nezavisnosti Kosova. On je, štaviše, uveren da će sporazum “omogućiti stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu. Bez priznanja od strane Srbije, nema napretka, Kosovo će ostati disfunkcionalno u odsustvu realnog suvereniteta”, uveren je Churcher.

Demokratski kongresmen Eliot Engel, jedan od najvatrenijih boraca za nezavisnost Kosova, protivi se pomeranju granica jer bi to ugrozilo širi region. Za razliku od mnogih govornika koji su sporazum kritikovali, on ističe da podržava briselski dokument:

“Mislim da je premijer Tači trpeo velike pritiske, ali je položio test jer je pokazao veliku hrabrost prihvatajući ovaj sporazum. Isto mislim i o premijeru Dačiću, koji je takođe trpeo značajne pritiske. Sporazum je po mom sudu dobar. Ne zato što mislim da je svako njegovo slovo pravedno, nego zato što pruža perspektivu mira i nade na Balkanu. Nadam se da će, na kraju, i Kosovo i Srbija ući u Evropsku uniju, a kada se tamo nađu, granice neće biti tako važne”, kaže Engel.
XS
SM
MD
LG