Dostupni linkovi

Protest u Mitrovici: Srbi sa severa aklamacijom odbacili Briselski sporazum


Mitrovica: Protest zbog sporazuma Srbije i Kosova, 22. april 2013.
Mitrovica: Protest zbog sporazuma Srbije i Kosova, 22. april 2013.
Srbi sa severa Kosova poručili su sa protesta održanog u ponedeljak u severnoj Mitrovici da ne prihvataju briselski sporazum. Oni su aklamacijom odbacili sve tačke sporazuma koji su u petak u Briselu parafirali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Na protestu pod nazivom "Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji" zatraženo je takođe da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu i poručeno da je vreme za osnivanje “Skupštine Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije".

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Krstimir Pantić sa trga Šumadija poručio je da su pred Srbima sa severa tri puta - ka Prištini, ka Beogradu, i treći "koji vodi u neizvesnost, ali jedino moguć" put ka osnivanju Skupštine Zajednice srpskih opština.
Mitrovica: Protest zbog sporazuma Srbije i Kosova, 22. april 2013.
Mitrovica: Protest zbog sporazuma Srbije i Kosova, 22. april 2013.

"Treći put je put u neizvesnost, uz rizik, ali jedino moguć", rekao je Pantić.

Građani su nosili zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: “Nećemo kosovski pečat”, “Nema predaje”, “Ne zakonima i ustavu Kosova”, “Odavde nema dalje”, “Ne sporazumu u Briselu”...

Na skupu je usvojena Deklaracija Sabora srpskog naroda, u kojoj se, pored ostalog kaže, da je postignuti sporazum u Briselu, koji je Vlada Srbije ranije u ponedeljak i potvrdila, nelegitiman i nevažeći i da "narod koji živi na Kosovu neće dozvoliti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast države Kosovo".

Tokom protesta kafići, restorani i prodavnice u gradu su bili zatvoreni.

Skup je počeo nešto posle 12 sati intoniranjem himne Srbije Bože pravde, a organizatori skupa su opštine Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Protest je protekao mirno i bez incidenata.
XS
SM
MD
LG