Dostupni linkovi

Brisel: Beograd i Priština parafirali sporazum o severu Kosova


Amra Zejneli, Ognjen Zorić i Rikard Džozvijak

Srbija i Kosovo su u petak u Briselu postigli i parafirali sporazum o zajednici srpskih opština na severu Kosova nakon desete runde pregovora pod pokroviteljstvom visoke poverenice EU Ketrin Ešton.

"Pregovori su završeni. Tekst je parafiran od strane oba premijera. Želim im čestitati na njihovoj odlučnosti tokom ovih mjeseci kao i na njihovoj hrabrosti. Sada je važno da kod obje strane vidimo otklon od prošlosti i korak ka Evropi," izjavila je Ešton, koja je presedavala razgovorima dva premijera.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su predlozi Srbije prihvaćeni.

„Parafirao sam. Ovo je predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima“, rekao je Dačić.

„Imajući u vidu da je tekst ostao isti kada je reč o pravima srpske zajednice, odnosno da tačka devet koja se tiče policije nije menjana i da je tačka 14 promenjena i da ona glasi otprilike kao što je u zaključcima Saveta EU, a to je da mi treba da imamo otvoren evropski put, izbačena je znači odrednica da Srbija ne treba da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, samim tim u UN i tako dalje, imajući sve to u vidu, ovaj tekst je svakako povoljniji za našu stranu nego što su bili svi dosadašnji predlozi“, izjavio je premijer Srbije i detaljnije objasnio koja će sve ovlašćenja imati srpska zajednica na Kosovu.

„Zajednica će imati velika ovlašćenja kada je reč o izboru komandatna, odnosno ona će predlagati regionalnog komandanta policije, imaće srpski sastav policije, srpski sastav pravosuđa, imaće odeljenje Okružnog suda u severnoj Mitrovici. Zajednica će imati sedište u severnoj Mitrovici, imaće svoju imovinu, svoj račun, imaće skupštinu, predsednika, potpredsednika i veće kao neku vrstu vlade, imaće pun nadzor i izvršna ovlašćenja kada je reč o obrazovanju, zdravstvu, kulturi, prostornom planiranju i tako dalje. Znači, ovaj predlog teksta je značajno bolji u odnsou na predloge koje smo do sada imali“, rekao je Dačić koji je u Briselu novinarima sporazum i objasnio da ga nije potpisao, već samo parafirao, dodavši da je to "predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obe strane".

"Naši organi će doneti odluku u narednim danima da li ćemo prihvatiti ili odbiti", rekao je Dačić, preciziravši da će Beograd u ponedeljak pismeno obavestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li prihvata dogovor ili ne.

Ivica Dačić parafira sporazum:


Tači je, pak, rekao da je u petak potpisan prvi istorijski sporazum između država Kosova i Srbije, uz garanciju baronese Ešton.

„Postizanje ovog sporazuma je priznanje Kosova, međunarodnog subjektiviteta, teritorijalnog suvereniteta i integriteta. Sporazum je osnova za normalizaciju odnosa između naših dveju država i naših naroda“, kazao je Thaci.

„Nema iluzija da je ovaj sporazum bio lak. Mi, kao dve države i dva naroda prošli smo kroz tešku prošlost. Ali, uspeli smo da suzimo razlike i da krenemo prema pomirenju, razumevanju, i da postignemo sporazum. Svesni smo da će i na Kosovu i u Srbiji biti ljudi koji neće biti zadovoljni ovim rešenjem, ali ovo je najbolje moguće rešenje i za Kosovo i za Srbiju, i za region i EU", rekao je Tači.

"Odlučni smo da u praksi sprovedemo ovaj sporazum. Do 26. aprila imaćemo i konačni nacrt o implementaciji i o akterima koji će ga sprovoditi, to su kosovske institucije, EULEX NATO što će olakšati i Srbija. Ovaj sporazum danas predstavlja početak nove epohe, pomirenja i međudržavne saradnje. Pomoći će nam u lečenju rana iz prošlosti. Ovaj sporazum je u skladu sa ustavom i zakonima kosova i Kosovo će imati jedinstven sistem pravosuđa i policije", izjavio je Tači.

Hašim Tači parafira sporazum:


Srpska delegacija je nakon razgovora otišla u sedište NATO, za zahtevom da bezbedonosne snage kosova ne budu na severu Kosova i da garancije za bezbednost Srba pruža NATO.

Zamenik generalnog sekretara te Alijanse, Aleksander Veršbou je tokom sastanka kome su prisustvovala oba premijera i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, izjavio da je NATO spreman da pomogne primenu postignutog sporazuma. Istovremeno je i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izrazio zadovoljstvo što ta Alijansa doprinosi postizanju sporazuma Beograda i Prištine i poručio da će nastaviti da jamče bezbednost širom Kosova.

"Kao i ranije, NATO i posebno KFOR, spremni su da podrže sprovođenje ovog poslednjeg sporazuma", saopštio je Rasmusen.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je postizanje sporazuma, te naveo kako se nada "da će sporazum doneti svetliju budućnost i trajan mir regionu".

"Generalni sekretar snažno ohrabruje sve strane da završe ovaj istorijski proces i preduzmu konkretne mere za punu implementaciju sporazuma. UN su spremne da pomognu svim stranama u tim naporima", navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN.

Predsedavajući OEBS-a, ukrajinski ministar spoljnih poslova Leonid Kožara i generalni sekretar OEBS-a, Lamberto Zanier, pozdravili su sporazum između Beograda i Prištine.

Nazivajući sporazum “važnim korakom u normalizaciji odnosa i stabilizaciji regiona,” ministar Kožara je rekao: “Želim da pohvalim vođstvo Beograda i Prištine na njihovoj smelosti i viziji u postizanju ovog sporazuma. Ovo je početak novog poglavlja i podržavam nastavljanje dijaloga koji će poboljšati živote svih zajednica na Kosovu.”

Generalni sekretar OEBS-a je dodao: “Dok pozdravljam ovaj istorijski sporazum, takođe pozivam na njegovu efektivnu primenu. Gde je moguće, OEBS će pružiti konkretnu pomoć u skladu sa našim mandatom. Već imamo najveće međunarodno civilno prisustvo na Kosovu, koje radi na razvoju demokratije i institucija i unapređuje ljudska prava i vladavinu zakona za dobrobit svih zajednica.”
XS
SM
MD
LG