Dostupni linkovi

Timovi za primenu sporazuma u Briselu


Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije
Zastave EU ispred sedišta Evropske komisije
Radna grupa Beograda i Prištine je, uz podršku predstavnika Evropske unije, u četvrtak u Briselu "na radnom sastanku" počela da razmatra odrednice i tačke akcionog plana za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izjavila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Reč je o radnom sastanku i nije predviđeno da se o toku ovog susreta obaveste mediji i javnost", objasnila je Maja Kocijančič.

EU na sastanku predstavlja Fernando Đentilini, inače specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Delegacija Kosova kabinetu visoke predstavnice Ešton predstavlja plan implementacije sporazuma Prištine i Beograda postignutog prošle nedelje, saopštio je u sredu kosovski premijer, Hašim Tači.

„Plan je konkretan, obuhvata zakonske akte, vremenske periode i aktere implementacije. Očekujemo da će se plan implementacije utvrditi do 26. aprila, kao što je predviđeno prvim Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kako bi odmah počela njegova primena“, kazao je on, priznavši da implementacija može predstavljati izazov, ali da je ubeđen da će biti uspešna.

Na prvom sastanku tima Srbije za implementaciju koji se odigrao u četvrtak, dogovoren je sastav delegacije.

Beogradski tim predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a u njemu su i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, dok će prištinski tim predvoditi zamenik premijera Hajredin Kuči.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u sredu uveče nakon susreta sa zamenicom kosovskog premijera Mimozom Kusari i ministarkom za evropske integracije Fljorom Čitaku, da su Srbija i Kosovo postigli istorijski dogovor i da se nada da će Evropski savet u junu Srbiji odobriti datum za pregovore o pristupanju EU, a Kosovu otvaranje pregovora o Sporazumu o asocijaciji i pridruživanju.

"Pozdravljam istorijski dogovor Kosova i Srbije", rekao je File i dodao da je njegova kancelarija spremna da pomogne u sprovođenju dogovora.

File je upozorio da se sada očekuje da Kosovo i Srbija, ne samo što pre primene sporazum i ostale dogovore, nego da još intenzivnije rade na unutrašnjim reformama.

*Pitanjem implementacije sporazuma bavimo se u toku dana. Ostanite uz RSE.
XS
SM
MD
LG