Dostupni linkovi

Na Kosovu podeljene ocene o dogovoru sa Beogradom


Hashim Thaci u Briselu 19. aprila 2013.
Na Kosovu zvaničnici i pozdravljaju ali i kritikuju postignuti sporazum Prištine i Beograda u Briselu. Dok jedni navode da njime konačno uspostavlja vladavina zakona na severu, drugi smatraju da sporazum betonira etničku podelu na Kosovu. Srbi sa severa poručuju da neće dozvoliti primenu sporazuma.

Predsednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, pozdravila je postignut sporazum između premijera Kosova i Srbije u Briselu, u sklopu procesa dijaloga o normalizaciji odnosa dveju susednih država. Ona ocenenjuje da sporazum pomaže uspostavljanju saradnje i da relaksira odnose dve zemlje.

“Dijalog nema alternativu i jedini je način za pronalazak rešenja koja pomažu olakšavanje života građana sa obe strane granice“, navodi se u saopštenju predsedništva.

Kosovska opozicija podeljena je po pitanju dešavanja u Briselu.

Za Alijansu za budućnost Kosova dogovor u Briselu otvara mogućnost za uspostavljanje reda i zakona na severu. Ardian Gjini, poslanik u Skupštini iz redova ove partije navodi da će normalizacija odnosa Kosova i Srbije doprineti miru i stvaranju stabilnih odnosa.

“Ukoliko se sporazum sprovede biće mogućnosti za ekonomski razvoj i slično. Politička snaga na Kosovu mora biti posvećena implementaciji, očuvanju jedinstva i da prate implementaciju druge strane. Tražimo i od EU i SAD da budu uključene u to”, kazao je on.

Iz pokreta Samoopredeljenje, koji se inače od samog početka pregovora protivio dijalogu, ističući da se njime priprema automija za sever, kažu da je događaj u Briselu jako štetan za Kosovo. Shpend Ahmeti iz ovog pokreta navodi da se ovim sporazumom betonira etnička podela Kosova.

“Veoma smo zabrinuti oko ovog što je postignuto, ali, moram da kažem da tekst sporazuma nismo videli ali i sam ovaj proces je bio netransparentan, poslanici i građani nikada nisu videli ni slovo onog oko čega je pregovarano. Mogu reći da smo zabrinuti za funkcionalnost države Kosova u budućnosti i da se sada još više betoniera ethička podela Republike Kosova”, kazao je Ahmeti.

Potreban oprez obe vlade

A Srbi na severu Kosova u petak, pre postizanja sporazuma, održali su sastanak na kome je rečeno da oni neće učestvovati u sprovođenju rešenja iz Brisela. U prvim reakcijama nakon postizanja sporazuma, ponavljaju isto.

Milan Ivanović, jedan od lidera na severu, kazao je da Srbi neće prihvatiti Ustav i zakone Kosova.

„Mi nismo učestvovali u nikakvim pregovorima u Briselu. Naših predstavnika tamo nema. Veoma brzo ćemo održati sastanke i dogovoriti se o tome šta ćemo dalje raditi. Očekujem da će iskazano jedinstvo Srba na severu Kosova i Metohije ostati u punoj meri i da ćemo se svim legitimnim sredstvima suprostaviti bilo kakvom nametanju kosovskih institucija koje ugrožavaju opstanak ovde čija bi implementacija značila naš egzodus, odnosno etničko čišćenje Srba sa ovih prostora", kazao je Ivanović.

Analitičar Međunarodne krize grupe,Naim Rashiti kaže da sporazum početak normalizacije odnosa Kosova i Srbije, ali napominje da obe vlade moraju biti oprezne u ponašanju kada su u pitanju građani na severu Kosova.

“Emocije tamo su veoma jake, norvoza još veća. Moguće su jednostrane reakcije Srba sa severa protiv Beograda, ali i protiv Prištine i operativnih planova u sklopu implementacije sporazuma i koordinacije dveju vlada”, kazao je Rashiti.

On je dodao da je ratifikacija sporazuma u obe Skupštine veoma važna, jer samo na taj način će sporazum biti obavezujući.

Nenad Maksimović, iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice kod Prištine, navodi da svaki sporazum koji nema podršku same zajednice je nametnut, a takva rešenja dugoročno ne doprinose boljitku odnosa naroda.

“Smatram da će postizanje ovakvog sporazuma prvenstveno doneti političke tenzije na severu Kosova. Svako postizanje sporazuma ima određenih prednosti, s time što će vreme pokazati koliko će ovakav sporazum doneti dobra, a ostaje otvoreno pitanje zabrinutosti, bojazni samog stanovništva na severu oko implementacije sporazuma. Srbi južno od Ibra neće dobiti ništa, niti će izgubiti nešto preterano postizanjem ovog dogovora”, kazao je on.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG