Dostupni linkovi

Vlada podržala sporazum, Skupština se izjašnjava u petak


Vanredna sednica Vlade Srbije 22. april 2013.
Vanredna sednica Vlade Srbije 22. april 2013.
Nakon što je Vlada Srbije jednoglasno usvojila Predlog sporazuma sa Prištinom koji su u Briselu parafirali premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, o njemu će se u petak izjasniti poslanici Skupštine Srbije. Sve stranke opozicije, osim Koštuničine Demokratske stranke Srbije, najavile su podršku u parlamentu. Oštre osude poteza Vlade, međutim, stižu iz vrha Srpske pravoslavne crkve.

Svi članovi Vlade Srbije glasali su za prihvatanje Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa sa Prištinom, a premijer Srbije Ivica Dačić odmah je o tome pismom obavestio visoku predstavnicu EU i posrednicu u briselskom dijalogu Ketrin Ešton.

"Draga lejdi Ešton, kao što smo se dogovorili, želeo bih da Vas obavestim da je Vlada Srbije usvojila prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa koji smo zajednički parafirali u Briselu u petak, 19. aprila. Želeo bih da Vam zahvalim na Vašem ličnom angažovanju i posvećenosti koje je bilo od neprocenjivog značaja za postizanje sporazuma", naveo je Dačić u pismu.

Vlada je naložila ministarstvima i službama da preduzmu aktivnosti radi sprovođenja sporazuma, kao i da nastave primenu već postignutih dogovora sa Prištinom. Nakon Vlade, o dogovoru iz Brisela u petak će raspravljati poslanici Skupštine Srbije. Oni se, kako je objasnio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, neće izjašnjavati direktno o sporazumu, već će na dnevnom redu biti izveštaj Vlade Srbije koji će sadržati ovaj dokument.

“Kada bismo glasali o sporazumu, mi bismo faktički glasali o ratifikaciji sporazuma između dve države, čime bi priznali nešto što mi ne želimo. Tako da ćemo mi imati izveštaj o kojem će skupština raspravljati”, rekao je Stefanović.

Sve stranke vladajuće koalicije, kao i opozicione Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija najavile su podršku sporazumu, s tim što DS, kako navodi šef poslaničke grupe te stranke i bivši glavni kosovski pregovarač Borislav Stefanović, traži da vlast saopšti kako taj dokument „predstavlja faktičko priznanje nezavisnosti Kosova“.

“Mi podržavamo sporazum zbog toga što dalje nema, to je kraj. Iza ovog zida nema ničega, na taj zid su nas doveli i sada kažu hoćete da nas podržite da ne padnemo u provaliju. Pa naravno da hoćemo, zato što nepodržavanje sporazuma znači ugrožavanje bezbednosti Srba na Kosovu, znači izolaciju Srbije. A oni treba da objasne zašto su doveli zemlju u ovu situaciju”, naveo je Stefanović.

Iz vladajuće koalicije odgovaraju da u predloženom tekstu nema ni reči o priznanju nezavisnosti, a potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže za RSE da DS nema nijedan razlog da ne bude zadovoljna.

“Ovo je korak koji je najbolji mogući u ovim okolnostima. Očekujem apsolutnu podršku Demokratske stranke zato što se ovim ostvaruje onaj deo plana koji je DS verbalizovala kao svoj program kroz dugi niz godina”, kaže potpredsednica socijalista.

Samo jedan odgovor

Da je reč o faktičkom priznanju nezavisnosti Kosova, navode u Demokratskoj stranci Srbije, čiji su članovi u protestnoj šetnji centrom Beograda zatražili od državnog vrha da podnese ostavku i raspiše referendum na kome bi građani izrazili stav o sporazumu.

“Vlada i predsednik Srbije moraju da podnesu ostavke zato što su sa albanskim separatistima potpisali sporazum kojim se ubija naša jedina Srbija na našem jedinom Kosovu i Metohiji. Njihovim ostavkama biće poništen i sporazum iz Brisela
", rekao je na skupu lider DSS-a Vojislav Koštunica.

Uz transparent “Kosovo je Srbija”, protestnoj šetnji pod sloganom "Nije gotovo, narod se pita", pridružio se i pokret Dveri. Odvojeni miting u centru Beograda organizuju i Šešeljevi radikali, čiji je poziv DSS-u da se udruže, u Koštunučinoj stranci odbijen.

Iako mogućnost raspisivanja referenduma nije isključio ni vicepremijer Aleksandar Vučić ukoliko se "ne uspostavi jedinstvo naroda u Srbiji" o prihvatanju sporazuma, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun kaže za RSE da ne veruje da će do toga doći.

“Prvo, mi imamo jedinstvo u vladajućoj koaliciji, drugo, verujem da će u skupštini ogroman broj poslanika, uključujući i mnoge opozicione, biti za prihvatanje ovog sporazuma i to je već snažan dokaz uspostavljenog jedinstva. Bez obzira na proteste pojedinih stranaka i grupacija, mislim da mi nemamo vremena za referendum i da to ne bi ništa rešilo”,
navodi Drecun.
Ognjen Pribićević, foto: Medija centar Beograd
Ognjen Pribićević, foto: Medija centar Beograd

I analitičari procenjuju da referendum u ovom trenutku nije realan. Nekadašnji diplomata Ognjen Pribićević ne veruje da sporazum sa Prištinom može biti blokiran u Srbiji. Neprihvatanje, međutim, stiže od predstavnika Srba sa severa Kosova i zato sledeći zadatak Vlade, kako navodi Pribićević, jeste da smisao dogovorenog objasni onima koji se protive primeni uz tvrdnju da su sporazum dobili ono što su i do sada imali.

“Odgovor može da bude samo jedan – jeste sve ste to do sada imali, ali te strukture koje su do sada bile s vama, policija, obrazovanje, su od strane onih koji upravljaju ovim delom sveta i imaju odlučujuću ulogu ovde tretirane kao paralelne i one sada ulaze u proces legalizacije i istovremeno, kao i do sada, Priština neće imati instrumente i mogućnosti da utiče na njihov život. Oni će kao i do sada moći sami da uređuju osnovna svoja pitanja. To je glavni smisao tog sporazuma i mislim da je na rukovodstvu Srbije zadatak da im baš to objasni“, rekao je Pribićević za RSE.

Većinsku podršku stranaka u Srbiji parafiranom sporazumu u ovom trenutku jedino bi, čini se, mogao da poljulja stav duboko uticajne Srpske pravoslavne crkve, čiji je Sinod oštro osudio potez vlasti u Beogradu. U saopštenju koje potpisuje poglavar Irinej osuđuje se briselski sporazum kao “predaja sopstvene vekovne teritorije i prećutno priznavanje kosovske vlasti.”
XS
SM
MD
LG