Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove sumnje o ruskim vezama Trumpovog tima, počinje nezavisna istraga


Bivši direktor FBI-ja, Robert Mueller, koji će voditi nezavisnu istragu o mogućim vezama Rusije i Trumpovih saradnika

Zamjenik glavnog državnog tužioca SAD Rod Rosenstein imenovao je bivšeg direktora FBI Roberta Muellera za specijalnog zastupnika koji će nadgledati istragu o mogućim vezama između Rusije i izbornog tima američkog predsjednika Donalad Trumpa tokom kampanje 2016.

Potez, koji su pozdravili demokrate i republikanci stiže u momentu sve glasnijih zahtijeva za nezavisnom istragom, nakon što je Trump otpustio direktora FBI Jamesa Comeya, a u medije procurila informacija da je Comey navodno, napravio bilješku u kojoj je naveo da mu je Trump tražio zaustavljanje istrage protiv tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

Reuters je u međuvremenu ekskluzivno objavio da su Flynn i drugi ljudi iz Trumpovog izbornog tima najmanje 18 puta imali kontakte sa Rusima tokom izborne kampanje, do sada neotkrivene.

Dokazi o kontaktima s Rusima tokom predizborne kampanje: Michael Flynn
Dokazi o kontaktima s Rusima tokom predizborne kampanje: Michael Flynn

Zamjenik državnog tužioca SAD Rosenstein, rekao je da je odlučio da imenuje posebnog zastupnika ne zato što vjeruje da je „krivično djelo počinjeno ili da je bilo kakva tužba pripremljena“ već zato što vjeruje „da je specijalni zastupik nužan kako bi da građani Amerike imali puno povjerenje u ishod istrage“.

Javni interes od mene traži da stavim ovu istragu pod autoritetom osobe koja ima stepen nezvisnosti od strandardnog lanca odlučivanja“ naveo je Rosenstein.

I demokrate i republikanci su pozdravili odluku zamjenika državnog tužioca da ulogu posebenog zastupnika u istrazi o vezama saradnika predsjednika SAD Donalda Trumpa i Rusije povjeri bivšem direktoru FBI Robertu Muelleru.

Ja sam veoma, veoma zadovoljan, prvo da je on imenovan, posebno zato što je Bob Mueller izvanredna osoba sa neupitnim integritetom. Veoma sam zadovoljan što smo to vidjeli“, naveo je demokratski kongresmen iz Konetikata Jim Himes. Pridružio mu se i drugi demokrata, kongresmen iz Mičigena, Jon Conyers.

„Veoma sam srećan zbog ovoga. Mislim da je ovo dobar početak u pravom smjeru. Administracija sa novim predsjednikom je u krizi već nedjelju za nedjeljom - jedna stvar za drugom. I zadovoljan sam što se ovo dogodilo.“

Povjerenje u zaposlene u FBI
Povjerenje u zaposlene u FBI

I republikanci su zadovoljni neupitnim integritetom bivšeg direktora FBI-a, Roberta Muellera, kojeg je na tu funkciju postavio bivši predsjednik SAD, George W. Bush nakon terorističkog napada na SAD 2001. Mueller je drugi po dužini staža direktor u FBI-u, a naslijedio ga je James Comey.

Dovesti nekoga kao što je Robert Mueller koji je već radio u FBI, i što izgleda da će biti posao unutar FBI, je prvoklasna odluka za ovakav proces. To je dobar hibrid koji će omogućiti ljudima od karijere u FBI da budu sigurni da će moći da nastave svoj posao. Ali imate i jednu nezavisnu osobu kao posljednjeg donosioca odluke“, rekao je senator James Lankfort, republikanac iz Oklahome.

Senator Richard Burr, republikanac iz Sjeverne Karoline, koji je i predsjedavajući senatskog Komiteta za obavještajne službe uvjeren je da je odluka u najboljem interesu istrage.

„Mislim da je vršilac dužnosti državnog tužioca Rosenstein smatrao da je ovo u najboljem interesu istrage. Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg se ne bih saglasio sa tim.“

Nakon što je specijalni tužilac Mueller imenovan, predsjednik SAD Donald Trump je demantovao da su postojale veze između njegovog izbornog tima i Rusije.

Temeljna istraga će potvrditi ono što već znamo, da nije bilo kontakata između moje kampanje i bilo kojeg stranog entiteta“, rekao je, dodajući:

„Radujem se da se ova stvar zaključi brzo.“

Demanti veza sa Rusijom: Donald Trumo
Demanti veza sa Rusijom: Donald Trumo

Posebeni zastupnik u istrazi se smatra nezavisnim jer ima ovlasti da vodi istragu sa timom koji on sam izabere, bez bilo kakve obaveze da se konsultuje sa Ministarstvom pravde i Bijelom kućom o pravcu istrage. Specijalni zastupnik je takođe ovlašten da podigne optužnicu za bilo koje krivično djelo koje otkrije istraga.

Sumnje da je Bijela kuća možda pokušala da utiče na istragu američkog Ministarstva pravde o ruskim vezama, koju je FBI započeo prošle godine, nastale su kada je Trump prošle sedmice otpustio direktora FBI, Jamesa Comeya. Dotatno su podignute kada je 16. maja objavljeno da je Trump u prvim sedmicama na dužnosti predsjednika SAD tražio da se obustavi istraga o njegovom tadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Mediji su, pozivajući se na povjerljive izvore, objavili da Comey o tome ima službenu zabilješku.

Bijela kuća je demantovala da je Trump vodio takav razgovor sa Comeyem.

Nakon prve službene Trump je u četvrtak na Twitteru nastavio sa reakcijama na imenovanje posebenog istražitelja, oštrim kritikama.

"Ove je jedini i najveći lov na vještice na jednog političara u američkoj istoriji"

Uslijedio je i drugi."Sa svim nelegalnim aktima koje su počinile kampanja (Hillary)Clinton i (Barack)Obamina administracija, nikad nije imenovan posebni zastupnik!", napisao je Trump u drugom tweetu.

U međuvremenu je Reuters pod oznakom ekskluzivno, u četvrtak objavio da su Micheel Flynn i drugi savjetnici Donlada Trumpa u kampanji, bili u kontaktu sa ruskim zvaničnicima i drugim osobama povezanim sa Kremljom najmanje 18 puta tokom sedam mjeseci predsjedničke kampanje u 2016. Riječ je o do sada nepoznatim kontaktima.

To su Retersu saoštili bivši i aktuleni američki zvaničnici upoznati sa razmjenom kontakata.

Ranije neotrkivene interakcije iz dijela iz dijela dokumentacije sada ponovo provjerava FBI i kongresni istražitelji koji ispituje rusko miješanje u američke predsjedničke izbore i kontakte između Trumpove kampanje i Rusije.

Sergej Kisljak
Sergej Kisljak

Šest ranije neotkrivenih kontakata opisanih Reutersu, bili su telefonski pozivi između ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka i Trumpovih savjetnika, uključujući i Flynna.

Rusija neprekidno ponavlja da nije bilo nikakvog pokušaja miješanja u izbornu kampanju u SAD prošle godine, iako su direktori svih agencija za sigurnost SAD takvu procjenu dali u januaru prošle godine i ponovili na saslušanju pred Komitetom za obavještajne službe prošle sedmice.

Razgovori između Flynna i Kisljaka učestali su nakon izbora 8. novembra, kada su dvojica zvaničnika razmatrali uspostavljanje kanala za komunikaciju između Trumpa i predsjednika Rusije, Vladmira Putina, koji bi mogao zabići američku birokratiju za nacionalnu sigurnost, za koje su obje strane smatrale da je neprijateljski nastrojena prema poboljšanju odnosa između dvije zemlje, rekli su četvorica auktuelnih zvaničnika SAD Reutersu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG