Dostupni linkovi

Da li je direktor FBI smenjen da se spreči istraga o ruskim vezama?


Demonstranti protestuju ispred Bele kuće zbog Trampove odluke da smeni direktora FBI-ja Džejmsa Komija, Vašington, 10. maj 2017.
Demonstranti protestuju ispred Bele kuće zbog Trampove odluke da smeni direktora FBI-ja Džejmsa Komija, Vašington, 10. maj 2017.

Sada već bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi (James Comey) je smenjen jer je želeo da proširi istragu o mogućim vezama Rusije i izbornog štaba Donalda Trampa (Trump) prošle jeseni, te da je odbio zahtev Trampa i njegovih saradnika da ih obavesti unapred o sadržaju njegovog svedočenja u Kongresu 3. maja, javljaju američki mediji.

Komi je u pismu zaposlenima istakao da "odavno smatra da predsednik može da smeni direktora FBI-ja iz bilo kog razloga, ili bez razloga", te da neće trošiti vreme razmišljajući o Trampovoj odluci "ili o načinu na koji je sprovedena".

Predviđeno je da svedoči na zatvorenoj sednici Komiteta Senata za obaveštajni rad 16. maja.

Bela kuća insistira da je Komi smenjen zbog "grešaka" koje nisu povezane sa istragom o mešanju Moskve u američke predsedničke izbore dok je Donald Tramp bio bio veoma direktan tvrdeći da bivši šef FBI "nije dobro radio svoj posao".

Predsednik SAD-a je istakao da je insistiranje na ruskim vezama njegove administracije "prevara".

Međutim, kongresmeni iz redova opozicione Demokratske stranke optužuju Belu kuću da je cilj Komijeve smene da se podrije istraga o pomenutim vezama. Demokrate su zatražile pokretanje nezavisne istrage kako bi se izbegao uticaj Trampove adminsitracije, što većinski republikanci odbijaju.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) kazao je da bi se nova istraga preplitala sa postojećom koju vode komiteti za obaveštajni rad i pravosuše u gornjem domu američkog Kongresa.

Dok se dve partije prepiru, demonstranti su se okupili u Vašingtonu, Čikagu i drugim gradovima zahtevajući da se ovaj slučaj prepusti nezavisnim istražiteljima.

Američki mediji javljaju da je Komi tražio od Ministarstva pravde dodatni novac da bi zaposlio nove službenike za pomenutu istragu. Komi je kasnije obavestio Kongres o svom zahtevu za dodatnim finansiranjem.

Dik Darbin (Dick Durbin), jedan od vodećih demokrata u Senatu, ističe da nije siguran da li je to bio povod za Komijevu smenu, ali da je jasno da je FBI "osećao za vratom dah Trampove kampanje i otpuštanje njegovih operativaca imalo je za cilj da uspori istragu".

Ministarstvo pravde i Bela kuća su negirali da je Komi zatražio dodatna sredstva kao i da je to razlog za njegovu smenu.

Rojters (Reuters) javlja da je bivši šef FBI takođe razljutio Belu kuću jer je prošle sedmice odbio da obavesti Trampove saradnike o sadržaju njegovog svedočenja pred senatskim komitetom.

Britanska agencija, pozivajući se na zvaničnika Bele kuće, objavila je da su Tramp, zatim glavni tužilac Džef Sešns (Jeff Sessions) kao i njegov zamenik Rod Rosenstajn (Rosenstein) zatražili od Komija da im kaže o čemu će govoriti na saslušanju u Kongresu 3. maja.

Međutim, on je odbio da to učini što su Tramp i njegovi saradnici okvalifikovali kao čin neposlušnosti što je ubrzalo odluku o njegovoj smeni, piše Rojters.

Iako je Bela kuća negirala da Komijevo svedočenje ima bilo kakve veze sa njegovim otpuštanjem, portparolka Sara Hakabi Sanders (Sarah Huckabee) je ukazala da je američki predsednik to doživeo kao nepokornost, ističući da je Komi napravio "prekršaj zaobilazeći komandni lanac".

Džejms Komi
Džejms Komi


Administracija Donalda Trampa je saopštila da je Komi smenjen jer je loše vodio istragu o spornim imejlovima njegve rivalke na predsedničkim izborima Hilari Klinton (Hillary Clinton). Tramp je začuđen da Demokratska stranka ne podržava ovaj njegov potez.

Iako su demokrate bile nezadovoljne načinom na koji je Komi vodio ovaj slučaj – pre svega saopštenjem uoči samih izbora da ponovo pokreće istragu što je Klintonova okarakterisala kao jedan od razlog za svoj poraz – oni su sada jednoglasno osudili smenu šefa FBI-ja imajući u vidu njegovu veoma važnu ulogu u istrazi ruskih veza sadašnje američke administracije.

I nekoliko desetina republikanskih senatora izrazilo je zabrinutost zbog Komijeve smene, a nekolicina ističe da je otvorena za predlog da se imenuje specijalni tužilac.

Pojedine demokrate porede Trampov potez sa "subotnjim noćnim masakrom" 1973. kada je tadašnji američki predsednik Ričard Nikson (Richard Nixon) smenio nezavisnog tužioca koji je istraživao aferu "Votergejt" (Watergate). Čitav slučaj je okončan Niksonovom ostavkom.

Demokratski senator Ričard Blamental (Richard Blumenthal) kazao je za MSNBC da se Tramp kao i Nikson, suočava sa “sve više dokaza” protiv sebe.

Blamental ističe da je sve evidentnije da se Trampov neformalni savetnik Rodžer Stoun (Roger Stone), menadžer njegove izborne kampanje Pol (Paul) Manafort, nekadašnji savetnik Karter Pejdž (Carter Page) i smenjeni savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin (Michael Flynn) “suočavaju sa ozbiljnom krivičnom odgovornošću i ako se budu pratili dokazi mogu dovesti do samog vrha”.

U međuvremenu, Odbor Senata za obaveštajne poslove izdao je sudski nalog u kojem se traže od Majkla Flina dokumenta u vezi sa Rusijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG