Dostupni linkovi

Trump otpustio direktora FBI Jamesa Comeya


James Comey

Američki predsjednik Donald Trump poslao je u utorak pismo direktoru Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesu Comeyu sa porukom da je otpušten i da odluka stupa na snagu odmah. Pismo je uručeno lično preko kurira, Trumpovog savjetnika Keitha Schillera ali, kako navodi CNN, Comey ga nije primio na ruke jer je u Kaliforniji.

Comey je na putu za Vašington, javili su američki mediji.

Kako je navedeno u pismu Bijele kuće, odluku je donio nakon konsultacija sa glavnim državnim tužiocem Jeffom Sessionsom i njegovim zamjenikom Rodom Rosenstienom.

Rekli su da tim postupkom žele "da povrate povjerenje javnosti u američko pravosuđe".

Odluka stiže samo nekoliko dana nakon što je Comey svjedočio u Senatu i potvrdio da se vode istrage o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom.

Comey je na saslušanju rekao i da vjeruje da su se Rusi umiješali u prošlogodišnje izbore, da se i dalje miješaju u politiku SAD-a i da će se vjerovatno i dalje miješati.

Američke obavještajne agencije su zaključile u januaru izvještaj u kojem su naveli da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio pokušaj remećenja izbora 2016. godine, sa ciljem da pomogne Trumpu.

Rusija neprekidno negira bilo kakvo miješanje u izbore, a Trumpova administracija negira optužbe za veze sa Rusijom.

Državni tužilac Sessions, koji je preporučio Trumpu otpuštanje Comeya, je morao da isključi sebe iz istrage koja se vodi o vezama Trumpovih saradnika sa Rusima jer je i on sam o kontaktima sa Rusima lagao pod zakletvom.

Istovremeno, samo dan ranije bivša vršiteljica dužnosti državne tužiteljice koju je Trump takođe otpustio, Sally Yates, rekla je tokom svjedočenja u Senatu da su Trumpa upozorili da je moguće da su njegovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna Rusi ucijenili.

Trump je u pismu u kojem ga otpušta takođe naveo da je zahvalan Comeyu što ga je u tri različita navrata obavijestio da se protiv njega ne vodi istraga zbog veza sa Rusima.

Senator Mark Waren, demokrata iz Komiteta za nadledanje bezbjednosnih službi, na pitanje novinara da li ima sazanja ima li istine u onome što je Trump naveo – da se ne vodi istraga protiv njega – rekao da ne može ni da potvrdi, ni da demantuje tu informaciju. Waren je rekao da nakon ovoga što se dogodilo u zamjenika državnog tužioca Rosensteina ima "nula povjerenja".

James Comey je imenovan 2014. godine od strane bivšeg predsjednika Baracka Obame i njegov mandat je trebalo da traje deset godina.

Iako ga je imenovao Obama, Comey je republikanac.

I demokrate i republikanci traže specijalnog tužioca i posebno istražno tijelo

Posljednji put kada je neki američki predsjednik otpustio nekoga ko vodi istragu o Bijeloj kući je bilo u vrijeme Nixonove administracije kada je Richard Nixon otpustio specijalnog tužioca koji vodio istragu protiv njega zbog "afere Watergate" u oktobru 1973.

Zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein je u objašnjenju koje su objavili mediji naveo da je Comey, zapravo, otpušten zato što je loše postupao sa istragom o e-mailovima Hillary Clinton uoči izbora.

"Ne mogu da branim način na koji je direktor tretirao istragu o e-mailovima sekretarke Clinton, i ja ne rezumijem njegovo odbijanje da prihvati skoro univerzalnu ocjenu da je pogriješio", naveo je Rosenstein.

U utorak je iz FBI stigla ispravka, kako su naveli, Comeyovog netačnog svjedočenja od prošle sedmice u kojem je naveo da je savjetnica Clintonove Huma Abedin "proslijedila stotine i hiljade e-mailova" na laptop njenog supruga Anthony Winera. Uz obrazloženje da nemaju tačan broj ali da je razumno zaključiti da se radi o ručnom prosljeđivanju malog broja dokumenata elektronske pošte, stoji uz ispravci iz FBI-ja. Ovo je pismo medijima proslijeđeno zajedno sa pismom o otkazu Comeya.

Demokrate su ranije oštro kritikovale Comeya, a neki su zbog afere sa e-mailovima tada tražili i njegovu ostavku, na šta se sada pozivaju Trumpovi saradnici koji brane ovu odluku.

Trump je, pak, tadašnji kontroverzni Comeyov postupak, za koji mnogi vjeruju da bio odlučujući u Trumpovoj pobjedi na predsjedničkim izborima u to vrijeme ocijenio kao odličan i hrabar postupak.

Sam Comey je rekao na saslušanju pred Kongresom prije nekoliko dana da mu stvara "blagu mučninu" pomisao da je svojom odlukom u vezi afere e-mailovi uticao na izbore, ali da i dalje misli da je to bila jedina ispravna odluka.

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer

Demokrate su oštro regovale, smatraju da je obrazloženje izgovor, a lider demokrata u Senatu Chuck Schumer zakazao je hitnu pres-koferenciju ovim povodom na kojoj je rekao da je obavijestio Trumpa da smatra njegovu odluku pogrešnom i da ozbiljno otvara pitanje da li je riječ o zataškavanju.

"Ovo nije koincidencija, otpuštanje čovjeka koji vodi istragu o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom. Da li se istraga previše približila kući", upitao je Schumer.

Poručio je da je Rosenstein sada na potezu i da pod hitno, odmah, mora imenovati specijalnog i nazavisnog tužioca koji će istražiti ovaj slučaj od kojeg, kako je naveo, zavisi demokratija SAD-a.

Senator Richard Blumenthal iz Komiteta za pravosuđe rekao je za CNN da se ovaj postupak ima notu "nixonijaskog ponašanja" odnosno da liči na "ponoćni masakr" iz afere Watergate.

Stoga, zaključio je senator Blumenthal, pod hitno mora biti imenovan specijalni nezavisni tužilac, što je on u više navrata predlagao, da vodi istragu o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom, koju Kongres intenzivno mora nadgledati.

I senator Jarrold Nadler iz Komiteta za pravosuđe koji je u vrijeme afere sa e-mailovim Clinton smatrao da Comey treba da bude otpušten zbog loše procjene, izjavio je da smatra da je sadašnje otpuštanje Comeya izgovor i pokušaj zataškavanja istrage o vezama saradnika predsjednika SAD-a sa Rusijom.

U prvim rekacijama dvojica republikanskih senatora John McCain i Richard Burr koji je na čelu obavještajnog komiteta, takođe naveli da su šokirani i razočarani odlukom o otpuštanju Comeya.

McCain je naveo da ovo potvrđuje da je potreban specijalni komitet za istragu veza Trumpovih saradnika sa Rusijom.

"James Comey je častan čovjek od integriteta i vodio je FBI dobro u izuzetnim okolnostima. Dugo sam pozivao na osnivanje posebnog kongresnog komiteta da istraži rusko miješanje u izbore 2016. Predsjednikova odluka da ukloni direktora FBI-ja samo potvrđuje potrebu i hitnost za takvim komitetom", poručio je McCain.

Predsjednik Komiteta za obavještajne službe republikanski senator Richard Burr​

Senator Burr je u saopštenju povodom otuštanja Comeya naveo:​ "Uznemiren sam tajmingom i razlozima otpuštanja direktora Comeya. Smatram da je direktor Comey javni službenik najvišeg ranga i da njegovo otpuštanje unosi dalju konfuziju u već tešku istragu Komiteta. Tokom mojih kontakata sa direktorom i rukovodstvom Biroa pod njegovim vođstvom, FBI je uvijek bio otvoren sa saradnju sa Komitetom. Direktor Comey je bio mnogo otvoreniji sa informacijima za Komitet neko bilo koji drugi direktor FBI-ja kojeg sam susrijetao za vrijeme mog rada u kongresnom obavještajnom komitetu. Njegovo otpuštanje je po mom uvjerenju gubitak za Biro i za naciju".

Saopštenjem se oglasio i republikanski senator Lindsey Graham.

"Imajući u vidu nedavne kontroverze koje okružuju direktora, vjerujem da će novi početak donijeti dobro FBI-ju i naciji takođe", napisao je Graham, koji je među rijetkima koji je imao razumijevanja za Trumpovu odluku.

"Od esencijane je važnosti da aktuelna istraga bude u potpunosti slobodna od političkog miješanja do njenog kompletiranja, i imperativ je da predsjednik Trump nominuje dobro poznatu, poštovanu i kvalifikovanu osobu koja će voditi biro u ovom kritičkom trenutku", napisao je republikanac Bob Corker.

"Ovo je Nixonijanski. Zamjenik državnog tužioca Rod Rosensteina mora odmah imenovati specijalno vijeće koje će nastaviti istragu Trump/Rusija", napisao je senator Bob Casey.

Republikanski senator Charles Grassley navodi: "Više ne može biti dovođeno u pitanje to da u potpunosti nezavisno tijelo mora biti imenovano da vodi ovu istragu. Na ovoj tački nikome iz Trumpovog lanca komande ne može se vjerovati da će sprovesti nezavisnu istragu".

Još jedan republikanski senator oglasio se saopštenjem. Ben Sasse takođe navodi da je uznemiravajući momenat u kojem Comey otpušten.

"Bez obzira što mislite o tome kako je direktor Comey djelovao u kompleksnoj situaciji bez presedana u izbornom krugu 2016. godine, tajming njegovog otpuštanja je veoma uznemiravajući. Jim Comey je častan javni djelatnik, i u trenutku krize javnog povjerenja izgubiti časnog javnog službenika je gubitak za naciju. Kao predsjedavajući pravosudnog komiteta obratio sam se zamjeniku državnog tužioca sa zahtjevom da pojasni obrazloženje akcije koju je preporučio", napisao je senator Sasse.

Kongresmen Justin Amash, republikanac, naveo je da provjereva postojeću legislativu za uspostavljanje nezavisne komisije o Rusiji, nakon ove odluke.

Na Twitteru se oglasio i bivši zaposlenik Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden, koji je sada bjegunac sa boravištem u Rusiji. Napisao je sljedeće:

"Ovaj direktor FBI-ja, je godinama pokušavao da me zatvori zbog mojih političkih aktivnosti. Ako ja mogu da se protivim njegovom otpuštanju možete i vi" napisao je Snowden.


Iz Bijele kuće su ranije saopštili da se neće oglašavati i davati dodatna objašnjenja ove odluke.

U međuvremenu je savjetnica predsjednika Donalda Trumpa, Kellyanne Conway gostujući na CNN-u ipak izjavila da je uklanjanje Comeya isključivo radi "obnove povjerenja javnosti u FBI".

Na pitanje hoće li se uništiti povjerenje u istragu koja se vodi o vezama sa Rusijom Connway je odgovorila: "Današnje akcije nemaju ništa sa tim".

Nakon što su joj puštene brojne snimke Trumpa kako hvali Comeya zbog istrage o Clinton i tražen komentar ona je rekla: "Predsjedniku SAD-a treba povjerenje u direktora FBI a on ga nema".

"Ovo nema nikakve veze sa kampanjom od prije šest mjeseci... već da li aktuelni direktor FBI-ja ima predsjednikovo povjerenje", dodala je Conway.

Na pitanje kad je izgubio povjerenje, Conway je rekla: "Pročitajte pismo Rosensteina".

"Ovo što se dogodilo danas je greška", rekao je nekadašnji menadžer kampanje Hillary Clinton, Robby Mook, dodajući da je jednako zabrinjavajuće "da naš državni tužilac koji je lagao o njegovim sopstvenim vezama sa Rusima odobri otpuštanje direktora Comeya".

Twitter Embed Tweet or Video

Još jedan američki tužilac kojeg je Trump otpustio Preet Bharara odmah po preuzimanju dužnosti oglasio se na Twitteru porukom da "svi kojima je stalo do nezavisnosti i vladavine prava u Americi treba da budu zabrinuti tajmingom i razlozima Comeyovog otpuštanja".


U međuvremenu je CNN pod naznakom ekskluzivno objavio da su Federalni tužioci izdali sudski poziv velikog vijeća za saradnike bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna tražeći poslovnu dokumentaciju, za istragu koja je u toku o ruskom miješanju u prošlogodišnje izbore.

Kako se navodi sudski poziv je prvi konkretni korak u aktivnostima FBI u vezi navoda o vezama Trumpovih saradnika sa Rusijom.

Urednik britanskog The Guardiana Julian Borger navodi da, ukoliko se potvrdi da su se počeli izdavati sudski pozivi, to sugeriše da je istraga o Rusiji ušla u novu fazu.

Kako navodi Borger, prema američkim zakonima, veliko vijeće (koje broji više članova od standardnog sudskog vijeća, njih 12) ima proširene ovlasti da natjera svjedoke da se pojave, da traži objavu dokumenata i da podigne optužnicu.

Dok republikanska većina u Predstavničkom domu i Senatu može zadržati kongresnu istragu, a novi direktor FBI-ja ukinuti kontraobavještajnu istragu, veliko vijeće nije pod Trumpovom kontrolom. On možda neće biti u mogućnosti da zaustavi aferu o ruskim vezama od odlaska na sud, navodi The Guardian.

Inače, Bijela kuća je potvrdila da će Donald Trump u srijedu susresti u Vašingtonu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG