Dostupni linkovi

Trump potvrdio da je otkrio neke informacije o IDIL-u Rusiji


Donald Trump (lijevo) na sastanku sa Sergejem Lavrovim (desno)
Donald Trump (lijevo) na sastanku sa Sergejem Lavrovim (desno)

Američki predsjednik Donald Trump na svom je Twitteru u utorak, 16. svibnja, napisao da je kao predsjednik želio podijeliti informacije, na što ima apsolutno pravo, koje se odnose na terorizam i sigurnost avionskog prometa.

"Uz to želio sam da Rusija uveliko pojača svoju borbu protiv IDIL-a i terorizma", naveo je.

U međuvremenu Kremlj je saopćio da je pisanje američkih medija “potpuna glupost.”

Potvrda predsjednika SAD stigla je ubrzo nakon što je i Kremlj objavio da su pisanja američkih medija "lažne vijesti".

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država Herbert McMaster izjavio je u utorak kako američki predsjednik Donald Tramp nije imao neprimeren razgovor ili komunikaciju koja je ugrozila nacionalnu sigurnost, kada se prošle nedelje sastao sa visokim ruskim zvaničnicima u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

"Stojim iza izjave koju sam dao juče", izjavio je McMaster tokom brifinga u Bijeloj kući. "Ono što govorim zapravo jeste da je pretpostavka tog članka (objavljenog u Vašington Postu) lažna. Predsjednik ni na koji način nije rekao nešto neprimjereno, što bi za posljedicu imalo bilo kakvu opasnost za nacionalnu sigurnost".

Podsjetimo, američki mediji izvjestili su da je predsjednik Donald Trump otkrio vrlo povjerljivu informaciju ruskom ministru vanjskih poslova tokom sastanka prošlog tjedna, potencijalno ugrožavajući izvor obavještajnih podataka o ekstremističkoj Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL). Bijela kuća odbacila je optužbe koje su objavili Washington Post, Reuters i ostali mediji u ponedjeljak kasno uveče.

U izvještajima medija, koji kao izvor navode anonimne dužnosnike, se kaže da je Trump tokom sastanka sa ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom i ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom u Ovalnom uredu otkrio vrlo povjerljive informacije o militantnom IDIL-u koje je Sjedinjenim Državama dostavila obavještajna služba jedne prijateljske zemlje.

Prema medijskim navodima, zemlja partner nije dala ovlasti da se povjerljive informacije dijele sa Moskvom, te je takva Trumpova navodna odluka ugrozila saveznika koji ima pristup unutarnjem djelovanju militantnog IDIL-a.

Tokom sastanka, Trump je neplanirano počeo opisivati detalje iz prijetnji militanata, odnosno zloupotrebu prijenosnih računala u avionima. Mediji citiraju dužnosnike koji su rekli da se Trump pred ruskim diplomatima hvalio svojim saznanjima o prijetnjama koje dobija dnevno od obavještajnih službi.

Dok je rasprava o klasificiranim pitanjima protuzakonita za većinu ljudi, predsjednik ima širok ovlasti za razvrstavanje državnih tajni, pa je malo vjerojatno da je Trump prekršio zakon, izvijestio je Washington Post.

Nakon što izvještaji stigli u javnost, državni tajnik Rex Tillerson i savjetnik za nacionalnu sigurnost, Herbert McMaster, zanijekali su bilo kakave nepravilnosti.

"Priča koja je večeras objavljena je lažna", rekao je McMaster novinarima u Bijeloj kući.

Vrijeme je da službeni izvori dobiju prednost pred anonimnim izvorima: Herbert McMaster
Vrijeme je da službeni izvori dobiju prednost pred anonimnim izvorima: Herbert McMaster

"Nema ništa što predsjednik ozbiljnije shvaća od sigurnosti američkog naroda. Predsjednik i ruski ministar vanjskih poslova razmotrili su niz zajedničkih prijetnji našim dvjema zemljama, uključujući prijetnje civilnom zrakoplovstvu. Nikada ni u jednom trenutku nisu bili raspravljeni izvori ili metode obavještajnih službi, a predsjednik nije otkrio nikakve vojne operacije koje nisu bile javno poznate. Dva druga visoka dužnosnika, uključujući državnog tajnika, sjećaju se sastanka na isti način. Vrijeme je da službeni izvori dobiju prednost pred anonimnim izvorima. Bio sam u sobi. To se nije dogodilo“ rekao je McMaster.

Tillerson je naveo da se tokom sastanka Trumpa s Lavrovom raspravljalo o "širokom rasponu tema, među kojima su bili zajednički napori i prijetnje vezane uz protuterorizam". Dodao je da su "razgovarali o prirodi specifičnih prijetnji, ali nisu razgovarali o izvorima, metodama ili vojnim operacijama".

I među republikancima i demokratama čuli su se oštri stavovi.

"Ovo je vrlo uznemirujuće. Moramo saznati više detalja, da li se to dogodilo ili nije. Imamo početn iizvještaj, i teško je sve to komentirati dok ne dobijemo više činjenica", rekao je predsjednik senatskog Odbora za oružane snage, republikanac John McCain.

Demokrat Chris Coons kazao je da su vijesti uznemirujuće.

"Ovo je šokantno. Čeka nas dosta posla ovaj tjedan. Sugestija da je predsjednik možda podijelio klasificirane podatke vrlo je uznemiravajuća u trenutku kada se suočavama sa mnogim izazovima u svijetu i kod kuće.“

Predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata republikanac Bob Corker je izvještaje nazvao "zabrinjavajućim", te je novinarima rekao da Trumpova Bijela kuća "mora nešto učiniti kako bi uspostavila unutarnju kontrolu i red".

"Šteta jer postoji stvarno dobar tim za nacionalnu sigurnost, ali kaos koji se stvara zbog nedostatka discipline ... je vrlo zabrinjavajući", smatra Corker.

Demokratski senator Mark Warner ističe da ukoliko su optužbe istinite one su “šamar američkim obavještajnim službama.”

Trump, Comey i 'ruske veze'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG