Dostupni linkovi

Kasparov kaže da ruska opozicija može da postoji samo izvan Rusije


Aktivista i bivši šahovski šampion Gari Kasparov kaže da oni koji se protive Putinu nemaju mogućnost da izraze svoje mišljenje dok su u Rusiji.

Piše: Timofej Rožanskij

Oštra represija ruskog predsednika Vladimira Putina protiv neistomišljenika znači da opozicija njegovoj vladavini može postojati samo van Rusije, rekao je aktivista i bivši šahovski šampion Gari Kasparov u intervjuu za Karent tajm (Current Time), medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA).

Pripadnici opozicije koji su ostali u Rusiji "nemaju priliku da iznesu svoje stavove", rekao je Kasparov u intervjuu u Rigi, gde je učestvovao na sastanku koji je organizovao Forum Slobodne Rusije na kojem se razgovaralo o posledicama Putinove odluke da izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Politički život u Rusiji odavno je okončan", rekao je on.

Progoni i hapšenja

Tokom više od 22 godine Putinove vladavine kao predsednika ili premijera, njegova vlada je preuzela ili ugasila skoro sve nezavisne medije, zabranila strane platforme društvenih medija, stavila van zakona opozicione grupe, uhapsila vodeće aktiviste, zatvorila organizacije civilnog društva, a pojedince ili entitete koji izražavaju drugačije stavove označila kao "strane agente" kako bi ih diskreditovala.

Prošle godine, sudovi su osudili Alekseja Navaljnog, Putinovog najistaknutijeg političkog protivnika, na više od dve godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode što je on negirao i stavili van zakona njegovu Fondaciju za borbu protiv korupcije i druge grupe pošto ih je država označila kao ekstremističke organizacije, za šta on i njegove pristalice kažu je apsurdno.

U martu ove godine Navaljni je dobio novu devetogodišnju zatvorsku kaznu po optužbama za proneveru i nepoštovanje suda. Zapad i organizacije za zaštitu ljudskih prava ocenili su da akcijama protiv Navaljnog i njegove fondacije Putin pokušava da ućutka drugačija mišljenja.

Najbliži saradnici Navaljnog pobegli su iz zemlje prošle godine iz straha od hapšenja po izmišljenim optužbama.

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Besmisao delovanja u Rusiji

Putin je pojačao akcije i mere protiv drugačijih mišljenja otkako je naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara i potpisao zakone koji kriminalizuju nezavisno izveštavanje o ratu i proteste protiv rata.

Kasparov je rekao da Putinovi politički protivnici koji nastavljaju da deluju u Rusiji u strogim okvirima koje je postavio predsednik samo legitimizuju njegovu vladavinu.

Kasparov nije posebno imenovao neku osobu ili organizaciju, ali je kritikovao pripadnike opozicije koji se kandiduju za političke funkcije.

"Svaki rad u okviru Putinovog državnog mehanizma, aparata, te strukture koja je napravljena, učvršćuje režim. To ga uverava u njegovu ispravnost, daje mu legitimitet i time čini režim jačim", rekao je on.

On je rekao da bi opozicionari trebalo da odu iz Rusije ako imaju priliku, tvrdeći da u toj zemlji ne mogu da utiču na politiku.

Kasparov, 59, sada nastoji da Rusima koji se protive Putinovoj vladavini pomogne da žive u inostranstvu pošto je Zapad uveo obuhvatne sankcije koje su otežale emigraciju iz Rusije.

Kasparov na šahovskom turniru 2015.
Kasparov na šahovskom turniru 2015.

Zapad je u velikoj meri ukinuo avionske veze s Rusijom i prekinuo bankarske odnose s tom zemljom, što je onemogućilo Rusima da u inostranstvu pristupe svojim bankovnim računima.

Kasparov je rekao da s evropskim zvaničnicima razgovara kako poboljšati prava Rusa koji žive u inostranstvu ako potpišu deklaraciju u tri tačke – da osuđuju rat, smatraju da je Putinova vladavina nelegitimna i priznaju teritorijalni integritet Ukrajine.

"S tako potpisanom izjavom u ruci, po mom mišljenju, nije pravedno toj osobi – samo zato što ima ruski pasoš i rođena je u Rusiji – oduzeti mogućnost da ostvari svoja prava", uključujući učešće na međunarodnim sportskim događajima, dobijanje boravišne dozvole ili otvaranje bankovnog računa, rekao je on.

Kasparov je rekao da bi takva mogućnost trebalo da bude otvorena i za ljude koji su ranije podržavali Putina, ističući glumicu Čulpan Hamatovu koja je 2012. snimila video za podršku povratku autoritarnog lidera na mesto predsednika.

Hamatova, koja živi u Letoniji, učestvovala je u antiratnim protestima u toj baltičkoj zemlji.

Od odlaska iz Rusije do 'stranog agenta'

Kasparov je dominirao svetom šaha od 1985. do 2000. Kao istaknut Putinov kritičar od ranih 2000-ih, suočio se s represijom dok je pokušavao da izgradi nestranačku, prodemokratsku grupu Ujedinjeni građanski front.

Nagoveštavajući šta će se dogoditi deceniju kasnije, proteste Kasparova protiv Putinove vladavine 2000-ih nasilno je razbila policija, dok je on bio na meti istražitelja.

On je otišao iz Rusije u samonametnutom izgnanstvu pre otprilike deset godina pošto je represija unutar Rusije brzo pojačana s Putinovim povratkom na mesto predsednika 2012.

Rusija je prošle nedelje dodala Kasparova i bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog u registar "stranih agenata" pošto su učestvovali na Forumu Slobodne Rusije u Viljnusu.

Kasparov je na forumu rekao da bi sankcije Rusiji – koje takođe uključuju tehnologiju od ključnog značaja za funkcionisanje ruske industrije – trebalo da ostanu na snazi dok Ukrajini ne nadoknadi ratnu štetu i dok oni koji su krivi za ratne zločine ne budu izvedeni pred lice pravde.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG