Dostupni linkovi

Ruski šahovski velemajstori kritikuju invaziju na Ukrajinu


Najbolji ruski šahista Jan Nepomnjašči
Najbolji ruski šahista Jan Nepomnjašči

Trideset dvoje ruskih vrhunskih šahista, uključujući nedavnog izazivača za svetskog šampiona, bivšu svetsku šampionku za žene i velemajstora koji je osam puta osvajao nacionalni šampionat, uputili su „zvanični apel” predsedniku Rusije Vladimiru Putinu osuđujući invaziju Ukrajine i pozivaju na prestanak borbi, objavljeno je na ruskoj sportskoj stranici "Championat", a prenosi “Vošington tajms” (The Washington Times).

„Protivimo se vojnim akcijama na teritoriji Ukrajine i pozivamo na hitan prekid vatre i mirno rešenje sukoba kroz dijalog i diplomatske pregovore“, navodi se u pismu.

„Nepodnošljivo nam je bolno gledati katastrofu koja se ovih dana dešava našem narodu. Delimo bol naših ukrajinskih kolega i pozivamo na mir…Zaustavite rat!“ ističu šahisti.

Ruski šah se već suočio sa negativnim posledicama ovog rata: Šahovska olimpijada, koja okuplja reprezentacije iz skoro 200 zemalja i zakazana je ovog leta u Mosvki, otkazana je i sa pozivima da se blokiraju svi ruski i beloruski igrači da učestvuju u međunarodnim takmičenjima.

Ruski šahisti koji su izrazili podršku invaziji, uključujući bivšeg svetskog šampiona Anatolija Karpova, suočavaju se sa etičkim optužbama i sankcijama od strane upravnog tela Svetske šahovske federacije sa sedištem u Parizu.

Među onima koji su potpisali pismo od četvrtka bili su Jan Nepomnjašči, koji je prošle jeseni izgubio meč za svetsku titulu od aktuelnog šampiona Magnusa Karlsena iz Norveške, bivša svetska šampionka za žene Aleksandra Kosteniuk, i osmostruki ruski nacionalni prvak velemajstor Petar Svidler.

Šahisti iz Rusije, a pre toga iz Sovjetskog Saveza, dominirali su međunarodnim takmičenjima tokom većeg dela 20. veka. Čak i danas, Rusija se može pohvaliti sa više velemajstora od bilo koje druge zemlje, podseća “Vošington tajms” (The Washington Times).

Ovaj apel se tumači i kao suprostavljanje uticajnom Ruskom šahovskom savezu u čijem Upravnom odboru sede bliski Putinovi saradnici poput ministra odbrane Sergeja Šojgua i portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Jedan od najbolji šahista svih vremena i bivši svetski prva Gari Kasparov je žestoki kritičar Putinovog režima.

Antiratni protesti u Rusiji od Sankt Peterburga do Sibira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG