Dostupni linkovi

Kremlj protiv Kasparova


Gari Kasparov
Gari Kasparov

Autor: Carl Schreck (Prevela: Ena Stevanović)

Već gotovo desetljeće šahovska legenda Gari Kasparov pokušava mobilizirati domaću i globalnu opoziciju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sada, kada se ovaj svjetski prvak kandidirao za najvišu poziciju u Svjetskoj šahovskoj federaciji, Kremlj je krenuo u napad.

Ruska vlada je angažirala sve svoje diplomatske snage u lobiju protiv Kasparova uoči izbora za predsjednika Svjetske šahovske organizacije (FIDE) koji će se održati 11. augusta u norveškom gradu Tromsu.

Ruske ambasade širom svijeta su kontaktirale nacionalne šahovske federacije i zatražile od njih da podrže Kasparovog protivnika u utrci Kirsana Iljumžinova koji predsjeda FIDE-om već 19 godina.

"Kada sam se javio na telefon, mislio sam da se radi o prevari, o nečijoj šali jer normalno ne primam pozive od ruskog veleposlanstva", rekao je Pete Morriss, predsjednik Irske šahovske unije o telefonskom pozivu koji je nedavno primio. "No, ispostavilo se da je poziv stvaran", dodaje on.

Morriss je na čelu jedne od mnogih šahovskih federacija koje podržavaju kandidaturu 52-godišnjeg Kasparova u ovoj okrutnoj kampanji u kojoj su se obje strane međusobno optuživale za prevaru, korupciju i prljave trikove.

Kirsan Iljumžinov
Kirsan Iljumžinov

Intenzivna kampanja Kasparova u Africi i Aziji bi mogla uroditi plodom, međutim utjecaj Iljumžinova u Sjedinjenim Državama je još uvijek vrlo snažan, kaže britanski velemajstor Nigel Short, pobornik Kasparova i delegat Britanske šahovske federacije na izborima.

Međutim, s obzirom da Iljumžinov ima ogromnu potporu Kremlja neće ga biti lako svrgnuti s trona, kažu šahovski stručnjaci.

"Rezultati će biti vrlo tijesni", rekao je Short za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ruska kampanja

To da će ruska vlada sabotirati Kasparovu kandidaturu za predsjednika FIDE nije iznenađujuće.

Morriss, predsjednik Irske šahovske unije, kaže da je primio poziv od Ruske ambasade negdje u januaru. Njegov sugovornik je rekao da ruska vlada "preferira izbor Iljumžinova za predsjednika", rekao je Morriss za RSE. U junu se i sam Putin pojavio u javnosti sa Iljumžinovom da bi kasnije razgovarao s njim iza zatvorenih vrata, kako navode ruski mediji.

Slične pozive su primile i Norveška i Češka šahovska federacija, rekli su čelnici tih organizacije za RSE.

Joran Aulin-Jansson, predsjednik Norveške šahovske federacije, je istakao da ga je Ruska ambasada u Oslu kontaktirala nekad u martu, kao i da se osobno sastao sa ruskim ambasadorom.

"Rekao mi je da Rusi podržavaju Iljumžinova i da se nadaju da će i Norveška učiniti isto", rekao je Aulin-Jansson u razgovoru za RSE.

Norveška federacija, međutim, podržava Kasparova.

"Smatramo da je on bolji kandidat jer će privući više sponzora i ima neke nove ideje koje nam se sviđaju. A s druge strane, smatramo da je 19 godina na ovoj poziciji dovoljno za gospodina Iljumžinova", rekao je Aulin-Jansson.

I ostali nacionalni šahovski savezi uključujući i one iz Kenije, Mijanmara, Jamajke i Singaupra su primili slične telefonske pozive od ruske ambasade u njihovim zemljama.

Anatolij Karpov
Anatolij Karpov

Kasparov, enfant terrible ruskog šaha, koji je 1985. godine svrgnuo sa trona omiljenog Kremljovog igrača Anatolija Karpova u svojoj 22. godini je iskoristio podršku ruske vlade Iljumžinovu kako bi diskreditirao svog protivnika.

"On je u potpunosti potpomognut Putinovom režimom. Sve ruske ambasade na svijetu su mobilizirane kako bi podržale gospodina Iljumžinova i zadržale ga na mjestu predsjednika. Svi znamo da se tu ne radi o šahu, radi se o čistoj političkoj borbi", rekao je Kasparov na konferenciji za novinare održanoj ovog tjedna.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar o naporima svojih diplomata u lobiju za Iljumžinova.

Pitanje novca

Pristaše Kasparova kažu da je njegov najveći adut njegova sposobnost da privuče velike sponzore sa Zapada koji su trenutno vrlo oprezni zbog sumnjivog porijekla Iljumžinovog osobnog bogatstva i njegovih bliskih odnosa sa diktatorima kao što su Sadam Husein i Muamar Gadafi.

"Ono što sam vidio u nekoliko država je to da Kasparov izaziva veliku količinu uzbuđenja i publiciteta, ali i privlači sponzore", kaže Short koji je na Svjetskom šahovkom prvenstvu 1993. godine izgubio od Kasparova.

Istodobno, jasno je da će sponzorstvo iz Rusije, vjerovatno, presušiti ukoliko pobijedi Kasparov posebno kad je riječ o državnim kompanijama kao što je Gazprom koji je financirao najveće šahovske turnire u proteklih nekoliko godina.

Short, međutim, kaže da bi se taj kompromis isplatio. "Izgubili bismo Rusiju, ali bismo dobili ostatak svijeta. Mislim da je to razumna stvar", rekao je.

Viswanathan Anand
Viswanathan Anand

Iljumžinov je u junu najavio da će svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen braniti svoju titulu protiv Indijca Viswanathana Ananda u novembru u ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju, gradu domaćinu Zimskih olimpijskih igara 2014. godine i to sa nagradnim fondom od oko 1.5 milijuna dolara.

Kasparov je ovog tjedna najavio da će, ukoliko on bude izabran za predsjednika, odmah zatražiti promjenu mjesta održavanja ovog događaja zbog sankcija koje su Sjedinjene Američke Države i Europska unija uvele Moskvi, te da će povećati nagradni fond.

"Susret se neće održati u državi koja je pod sankcijama, u regiji u kojoj je vlada pod sankcijama s jadnim nagradnim fondom i bez ikakvog publiciteta", rekao je Kasparov za norveški list "Dagbladet".

"Obećavam da ćemo u 45 dana prebaciti događaj na odgovarajuću lokaciju i osigurati pravi nagradni fond kako bismo bili sigurni da će susret usrećiti oba igrača", dodaje on.

Prljavi trikovi

Mnogi šahovski stručnjaci kažu da je zajedljivost i oštrina ove predizborne utrke bez presedana.

Nakon što je nacrt ovog ugovora procurio u "New York Timesu" u januaru, Kasparov je objavio kopiju ovog dokumenta pozivajući se na "načelo transparentnosti" i naglašavajući da će navedeni iznos biti iskorišten za potporu šaha u Aziji.

Pristalice Iljumžinova su, također, optužile Kasparova da pokušava kupiti glasove potpisivanjem ugovora sa singapurskim dužnosnikom FIDE-a Ignatiusom Leongom i obećanjem da će osigurati 500 hiljada dolara za Leongovu privatnu dječiju školu šaha ukoliko on osigura 10+1 glas za Kasparova iz svog regiona.

Gari Kasparov
Gari Kasparov

Iako je Kasparov gotovo univerzalno cijenjen za svoje šahovsko umijeće, on ima reputaciju osobe podijeljene ličnosti i slabih organizacijskih sposobnosti. On se skupa sa Shortom 1993. godine odvojio od FIDE i osnovao novu Profesionalnu šahovsku asocijaciju koja se raspala nakon tri godine.

To je jedan od razloga koje je Kanadska šahovska federacija navela obrazlažući svoju odluku da podrže Iljumžinova.

"Razumijem da je on sjajan šahista, ali njegove administrativne sposobnosti nisu dobre", rekao je Vladimir Drkulec, predsjednik Kanadske šahovske federacije.

Short kaže da bi, ukoliko bi šahovski velemajstori mogli glasati, Kasparov pobijedio Iljumžinova rezultatom 9:1. Međutim, delegati šahovskih saveza su ti koji će odlučiti 11. augusta, a ne igrači.

Velemajstor koji je podržao Kasparova je i trenutni svjetski prvak Magnus Carlsen, zgodni 23-godišnjak kojeg svi smatraju osobom koja bi mogla povećati popularnost šaha među omladinom kao što su to učinili Kasparov i američki šahista Bobby Fischer prije njega.

"Sve ovo je potpuno nevažno. Računaju se samo oni koji stavljaju 'x' na glasački listić", zaključuje Short.

XS
SM
MD
LG