Dostupni linkovi

Kasparov i Hodorovski među osnovačima antiratnog komiteta Rusa u egzilu


Gari Kasparov govori na skupu u Bukureštu juna 2021.
Gari Kasparov govori na skupu u Bukureštu juna 2021.

Grupa poznatih ruskih javnih ličnosti koje se nalaze u egzilu osnovale su antiratni komitet kako bi pozvale na odgovornost predsjednika Vladimira Putina i drugih zvaničnika nakon, kako su naveli, "bratoubilačkog rata" koji je Rusija započela protiv Ukrajine prošle sedmice, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Bivši tajkun i opozicioni političar Mihail Hodorovski najavio je kreiranje ovog komiteta u kojem se takođe nalaze, među ostalim, bivši šahovski šampion Gari Kasparov, opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza, bivši poslanik u egzilu Dmitri Gudkov i vodeći ekonomista Sergej Gurijev.

U izjavi datoj kasno u nedelju 27. februara, grupa je pozvala svjetsku zajednicu da "zauzme principijelan stav naspram narušavanja međunarodnog prava", dodajući da svaka osoba koja je uključena u invaziju Rusije na Ukrajinu mora biti odgovorna za svoje postupke.

"Direktni učesnici u invaziji, kao što su generali i političko vođstvo Rusije koje je sačinilo plan invazije, mora se smatrati ratnim zločincima i suočiti se sa kaznom za svoja djela", kaže se u izjavi.

Takođe se navodi da postoji "jasna razlika između Rusa koji su protiv svoje volje uvučeni u Putinove avanturističke politike i onih koji su dobrovoljno pomagali Putinovom režimu u tekućem bratoubilačkom ratu".

"Pošto smo građani Rusije… snosimo moralnu odgovornost za nauspjeh spriječavanja rata, za dozvoljavanje izdajničkog napada ruskih trupa na susjednu državu", piše u izjavi.

"Antiratni komitet poziva sve prave patriote Rusije da se ujedine protiv agresivne diktature Vladimira Putina uprkos bilo kakvim političkim neslaganjima, ideološkim razlikama i ličnim simpatijama ili antipatijama", dodaje se u saopštenju.

Protesti protiv ruske invazije na Ukrajinu održavaju se u gradovima Rusije od prvog dana napada, 24. februara. Od tada je privedeno gotovo 6.000 demonstranata.

XS
SM
MD
LG