Dostupni linkovi

Kasparov izbrisan iz knjige zbog kritike Putina


Gari Kasparov
Gari Kasparov

Carl Schreck (Priredio: Dragan Štavljanin)

Poznati ruski sportski klub “Spartak” izbrisao je šahovsku legendu i kritičara Kremlja Garija Kasparova iz knjige o istoriji ovog slavnog kolektiva.

Šah je odavno veoma cenjen sport u Rusiji, zahvaljujući uglavnom sovjetskoj dominaciji u ovoj igri. Sport, naročito timski, usko je povezan sa politikom u Rusiji, jer su visoki zvaničnici istovremeno i na čelu sportskih udruženja a regionalne vlade i državne firme sponzorišu najveće klubove i takmičenja.

To se pokazalo problematičnim u slučaju poznatog kluba Spartak kada je objavio knjigu o 80. godina od osnivanja u kojoj su zapaženo mesto našli njegovi proslavljeni sportisti i timovi. Među najvećim takmičarima Spartaka je i žestoki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina – šahovska legenda Gari Kasparov.

Pronađeno je lakonsko rešenje tako što je izbrisan iz knjige!

Poznati autor tekstova o šahu Jevgenij Gik je napisao pre neki dan da je od njega početkom godine zatraženo da napiše uvod za deo knjige o Kasparovu i bivšem svetskom prvaku Tigranu Petrosijanu, sovjetskom igraču jermenskog porekla.

On kaže da je priložio tekst ali kada je nedavno izašla knjiga video je da je objavljen samo deo o Petrosijanu, a da se Kasparov uopšte ne pominje.

Gik ističe da mu je urednik kazao da je Kasparov izbačen iz knjige “u poslednjem trenutku”, ali je ostalo nejasno ko je doneo tu odluku.

Ja sam takođe iznenađen. Očito je naložio neko sa visokog nivoa”, navodi Gik reči urednik Jevgenija Bogatireva.

Nakon Gikovog teksta, Kasparov se našalio na Tviteru:

“Pretpostavljama da ako Putinovi lakeji žele da izbrišu moje ime iz svih sovjetskih / ruskih knjiga, onda će im trebati dosta vremena!”

Bogatirev i “Spartak” nisu odgovarali na imejlove novinara Radija Slobodna Evropa da prokomentarišu ovaj slučaj.

Kasparov, anfan teribl sovjetskog šaha, postao je svetski prvak 1985. u 22-oj godini pobedivši drugog sovjetskog velemajstora Anatolija Karpova, omiljenog igrača Kremlja. Kasparov je bio 15 godina svetski prvak i mnogi ga smatraju najboljim šahistom svih vremena.

Okarakterisan je kao “zapadni marioneta” od medija bliskih Kremlju otkada se povukao iz šaha 2005. i postao jedan od lidera ruske opozicije. Bio je jedan od glavnih organizatora marša neslaganja 2006. i 2007. nakon čega su uhapšeni mnogi opozicioni aktivisti, uključujući i samog Kasparova.

Sada živi u samonametnutom izgnastvu u SAD ali je nastavio da žestoko kritikuje Putina, objavljujući komentare u zapadnim medijima i svedočeći pred Kongresom SAD.

Kremlj je vršio pritisak na Kasparova i u šahovskom svetu. Tako su ruske ambasade u mnogim zemljama kontaktirale tokom 2014. nacionalne šahovske federacije lobirajući protiv kandidature Kasparova za predsednika svetske šahovske organizacije (FIDA), podržavajući izbor bivšeg ruskog regionalnog moćnika Kirsana Iljumzinova, koji je na kraju pobedio.

Uprkos tenzijama u njihovim odnosima, Iljumzinov - koga je Kasparov okvalifikovao tokom izbora kao kandidata “koga u potpunosti podržava Putinov režim” – kritikovao je odluku da se izbriše ime bivšeg svetskog šampiona iz knjige o klubu “Spartak” ocenjujući je kao “politički” motivisanu.

Nemoguće je tek tako izbrisati svetskog šampiona iz sovjetskog i svetskog sporta”, kazao je Iljumzinov za televiziju “Dožd”.

Kasparov, međutim, nije u potpunosti izbrisan iz istorije “Spartaka”. Na veb sajtu kluba postavljena je njegova fotografija, a pobeda iz 1985. nad Karpovom nazvana je “briljantnom” i verovatno najveće ostvarenje takmičara Spartaka" te godine.

XS
SM
MD
LG