Dostupni linkovi

Stakić: Reciprocitet je nemoguć bez uzajamnog priznanja


Michael Pompeo, Richard Grenell, Albin Kurti, Aleksandar Vučić
Michael Pompeo, Richard Grenell, Albin Kurti, Aleksandar Vučić

"Niko nikad nije objasnio šta reciprocitet u političkom i ekonomskom smislu znači", rekla je Isidora Stakić istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) komentarišući iznesene stavove američkih zvaničnika o uslovima za nastavak pregovora između Srbije i Kosova.

Nastavak pregovora o odnosima između Srbije i Kosova vrti se oko taksi od 100 odsto, reciprociteta i negativne kampanje Srbije o priznanju Kosova.

Ukidanje takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH na Kosovo važno je za povratak strana u procesu pregovora o odnosima Srbije i Kosova, poručio je u pismu upućenom 13. februara američki državni sekretar Michael Pompeo kosovskom premijeru Albinu Kurtiju.

Prije pisma koje je Pompeo uputio Kurtiju, Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije, Richard Grenell, preko svog portparola Dicka Custina u izjavi za (RSE) rekao da ambasador Grenell podstiče Kosovo da ukine taksu bez reciprociteta.

"Kosovo treba da ukine taksu na robu iz Srbije, bez sprovođenja reciprociteta. Dakle, bez recipročnih mjera. Ne samo da suspenduje taksu, već da je potpuno ukine", napomenuo je Custin.

Isidora Stakić pojasnila je naizgled kontradiktorne stavove Grenella i Pompea u vezi nastavka pregovora o odnosima Srbije i Kosova.

Stakić: Jasno je da se i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zalažu za ukidanje taksi - i jedni i drugi. I sada tu postoje te dve izjave, jedna je Grenellova (Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije), jedna je od američkog Državnog sekretara, Pompea, odnosno njegovo pismo kosovskom premijeru Kurtiju.

Grenel kaže da on podržava takse ali da se protivi uspostavi reciprociteta, dok Pompeo kaže da je prioritet u procesu normalizacije, ukidanje taksi i uzajamno priznanje između Srbije i Kosova.

I, sad, ta dva stave su donekle kontradiktorna ali sa druge strane meni se čini da se Grenel pre svega fokusira na ekonomsku dimenziju reciprociteta i da je on protiv toga jer bi uvođenje reciprociteta u ovakvim uslovima u kojima Srbija ne priznaje Kosovo značilo dalje ograničavanje slobodne trgovine i da je on pre svega mislio na to, a da nije mislio na to da se Amerika protivi uzajamnom priznanju dok Pompeo eksplicitno kaže da je priznanje ustvari priritet.

Mislim da je to bitno reći, da je Grenel pre svega mislio na ekonomsku dimenziju, zbog toga što će to u srpskim medijima, prorežimskim medijima biti interpretirano kao da se Amerika ustvari protivi [revoprocitetu].

Taj drugi deo Pompeovog pisma će biti ignorisan i biće focus na tome da se Amerika zalaže za ukidanje taksi i da je protiv reciprociteta što ja mislim da apsolutno nije tačno. Nego, da Grenelovu izjavu treba tumačiti pre svega kao nešto što se tiče ekonomslih odnosa i u smislu da se takse mogu ukinuti relativno brzo i lako dok uspostavljanje reciprociteta ipak će biti neki dugotrajni proces jer reciprocitet može da znači samo ili uzajamno priznavanje ili nepriznavanje.

RSE: Kako na reciprocitet gledaju strane u ovom procesu – kosovska strana, srbijanska strana i medijatori, odnosno Evropska unija i SAD?

Stakić: Svaki reciprocitet i ekonomski i politički, nemoguć je bez uzajamnog priznanja. Odnosno, Kosovska vlada nije do sada dala neko detaljnije objašnjenje o tome kako planiraju da sprovedu reciprocitet.

Jasno je da oni misle na uzajamno priznanje. Dok sa druge strane, vlada Srbije, odnosno predsednik Vučić koji je juče izjavio da je uspostavljanje reciprociteta za Srbiju neprihvatljivo jer Srbija ne priznaje Kosovo kao državu.

Evroska unija, koliko ja znam se nije izjašnjavala po tom pitanju. Dakle, nisu rekli ni da su protiv ni da su za, ali su nedvosmisleno su za ukidanje taksi.

RSE: Kakvi su izgledi za napredak pregovora s obzirom na pozivanje novoizabranog premijera Kosova Albina Kurtija, koji je stupio na dužnost 3. februara da je izbore dobio zato što se pozivao na reciprocitet i koliko je reciprocitet zaista bio važan za pobjedu Kurtija na kosovskim izborima?

Stakić: Ja bih se prvo osvrnula na tu izjavju Albina Kurtija jer mislim da je ta izjava neprecizno formiulisana, a sa druge strane, izvučena iz konteksta zato što je Kurti rekao da su obe partije koje su sada na vlasti, i Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, da su oni birači koji su glasali za njih da oni u potpunosti podržavaju princip reciprociteta. Nije rekao su oni samo zbog toga glasali za njih.

I, sledeća rečenica njegove izjave kaže da čak i oni građani koji su glasali za druge partije da i oni podržavaju princip reciprociteta.

Ja ustvari mislim da je on hteo da kaže da na Kosovu, među kosovskim Albancima postoji apsolutna saglasnost o tome da reciprocitet treba da bude uspostavljen. Odnosno, da je Kosovo nezavisno od Srbije i da treba da dođe do obostranog priznanja. Mislim da je to njegova izjava.

A, on je izbore dobio, kao što je i sam više puta naglasio i kao što se može zaključiti iz kampanje, pre svega zbog ekonoskog programa, zbog zalaganja za borbu protiv korupcije, borbu protiv siromaštva, za reviziju spoljnih privatizacija itd.

Mislim da je ta izjava malo pogrešno interpretirana u smislu da je on baš zbog toga dobio izbore. Nije, ali je hteo da kaže da na Kosovu postoji, da među Albancima postoji apsolutni konsenzus da je reciprocitet nešto što mora biti uspostavljeno.

RSE: Koliko uslovi koji se postavljaju pred kosovsku stranu a to je ukidanje taksi i pred srbijansku stranu a to je prekidanje negativne kampanje za priznanje nezavisnosti Kosova na šta je ukazao i francuski predsjednik Macron mogu biti izjednačeni… odnosno koliko su ti zahtjevi jednaki preduslovi za nastavak dijaloga?

Stakić: Mislim da to nije samo Makron… I američka strana insistira na tome, i cela EU, dakle insistiraju na tome da se obustavi ta kampanja za povlačenje priznanja i mislim da će nastaviti da insistiraju na tome.

Bez toga jednostavno neće biti nastavka dijaloga.

XS
SM
MD
LG