Dostupni linkovi

Borrell iznosi planove o specijalnom izaslaniku EU


Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost
Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell će u ponedeljak, pred ministrima inostranih poslova zemalja članica EU predstaviti ideju o imenovanju specijalnog izaslanika ili predstavnika, potvrdili su zvaničnici EU.

Iako se o mogućnosti imenovanja specijalnog izaslanika govorilo mesecima, na ministarskom sastanku u ponedeljak će se prvi put formalno pokrenuti rasprava oko ovog pitanja.

Zvaničnici EU, upućeni u ovo pitanje tvrde da je i dalje nejasno koje područje delovanja će obuhvatiti ova osoba, ni u geografskom, niti u političkom smislu.

Tvrde da se tek treba odlučiti da li će ovaj izaslanik ili predstavnik biti nadležan za ceo Balkan, ili samo za Kosovo i Bosnu. U svakom slučaju, već se podrazumeva da će dijalog između Srbije i Kosova ostati fokus angažovanja budućeg imenovanog predstavnika.

Osim ovog, takođe ostaje nejasno da li će ova osoba imati funkciju specijalnog izaslanika ili predstavnika.

Ove dve funkcije se suštinski razlikuju.

Izaslanika može lično imenovati šef evropske diplomatije, a imenovani bi odgovarao samo njemu, odnosno Josepu Borrellu. A u slučaju da se odluči da ipak bude specijalni predstavnik EU, onda treba da se ispoštuju sve procedure budući da bi ova osoba bila institucionalizovana u evropskim strukturama i imenovanje bi trebalo da potvrde sve zemlje članice Evropske unije. Ta osoba bi takođe odgovarala Savetu ministara ne samo Borrellu.

Prema evropskim izvorima, naredni ponedeljak će obeležiti samo početak rasprave jer tek treba da se razjasne stvari i ispoštuju neophodne procedure.

Formalno imenovanje se očekuje, kako se kaže “kasnije u ovoj godini” ali bi trebalo da se sve procedure okončaju do proleća.

XS
SM
MD
LG