Dostupni linkovi

Korona virus, rizik i za crnogorski turizam


Prve konkretne posljedice po putovanja i turizam već osjećaju avioprevoznici, jer su privremeno obustavljeni avionski letovi iz Crne Gore ka Milanu i Bolonji (Fotografija: Aerodrom u Podgorici)
Prve konkretne posljedice po putovanja i turizam već osjećaju avioprevoznici, jer su privremeno obustavljeni avionski letovi iz Crne Gore ka Milanu i Bolonji (Fotografija: Aerodrom u Podgorici)

Iako za sada nema informacije o otkazivanju aranžmana za Crnu Goru zbog epidemije korona virusa, neizbježno je da će i Crna Gora osjetiti posljedice ovog globalnog epidemiološkog procesa, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

"Prema informacijama hotelsko-turističke privrede, buking za predsezonu ima planiranu dinamiku, a grupe kineskih turista predviđene za februar, odložene su za maj mjesec, zbog privremene suspenzije svih grupnih putovanja iz Kine u cilju prevencije i kontrole daljeg širenja korona virusa", navode u NTO.

Kako crnogorski turizam ima naglašeni sezonski karakter, a najveći broj turista dolazi tokom ljetnjih mjeseci, oni koji od turizma žive, u strahu su od posljedica globalne epidemije, ali i kalkulišu da još ima vremena da se izbjegne najgore.

"Širenje korona virusa je mač sa dvije oštrice: ako se zaustavi u narednih mjesec i po-dva, možda nam dođe više turista nego lani, jer bi mogli doći i oni koji su odustali od azijskih destinacija; ali, ako se ne zaustavi širenje virusa, snosićemo posljedice po turističku zaradu, i sigurno bi turistička sezona bila ugrožena", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Mirković, vlasnik suvenirnice u Starom gradu.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim korona virusom trenutno se smatra visokim (Fotografija: Podgorica)
Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim korona virusom trenutno se smatra visokim (Fotografija: Podgorica)

Kako je upravo saopštilo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori, rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim korona virusom trenutno se smatra visokim u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umjeren.

"Široko uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, što implicira visoku izvjesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim mjerama prevencije i suzbijanja", saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela.

Najviše pogođene putničke agencije

Prve konkretne posljedice po putovanja i turizam već osjećaju avioprevoznici, jer su od subote 29. februara privremeno obustavljeni avionski letovi iz Crne Gore ka Milanu i Bolonji na sjeveru Italije, kao preventivna mjera u sprječavanjuširenje korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Crne Gore. Proteklih dana su i pojedine turističke agencije iz Podgorice objavile da su iz predostrožnosti otkazale osmomartovska putovanja u Italiju.

Domaći turistički privrednici pomno prate dešavanja u susjednoj Hrvatskoj, kao mogući pokazatelj sa čime bi se mogli suočiti ukoliko se korona virus pojavi i u Crnoj Gori. Anketa Hrvatske gospodarske komore (HGK) ukazuje da dvije trećine hrvatskih preduzeća (66 posto) već osjeća negativne posljedice situacije s korona virusom na svom poslovanju, a više od polovine (53 posto) je izjavilo da im je pao promet.

"Najviše su pogođene putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistika, a za sada mala i srednja preduzeća osjećaju veći negativan uticaj nego velike kompanije", saopštila je HGK.

U razgovoru za RSE, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić ocjenjuje da i pored otkazivanja pojedinih turističkih grupa iz Italije u predsezoni, za sada zbog korona virusa nema takvih primjera za glavnu sezonu, iako su rezervacije usporene.

"Prvi uticaj ovoga što se dešava prije svega u Italiji je da su neke manifestacije i kongresi, pa i putovanja manjih grupa, prvenstveno penzionera, otkazani u razdoblju do kraja marta. Činjenica je da korona virus ima uticaja na sadašnja turistička kretanja, međutim, što se tiče glavne turističke sezone, ne postoji niti jedan storno buking. Ono što se događa je da je buking usporen u odnosu na period prije nego je kriza sa korona virusom buknula", kaže Ostojić.

Uticaj na cijene?

Prema riječima Ostojića, medicinski eksperti za korona virus kažu da ima tipične karakteristike kapljične infekcije kao što je to gripa, te da ne vide razloge zašto se ta bolest ne bi ponašala kao gripa koja jenjava sa toplim vremenom.

"Naša očekivanja idu u tom pravcu, očekujemo da će biti određenih poremećaja posebno sa tržišta Italije i to negdje do Uskrsa, odnosno polovine aprila, ali isto tako očekujemo da će se buking, koji je u ovom trenutku za glavnu turističku sezonu i postsezonu usporen, kasnije nadoknaditi. Tako da će glavna sezona i ukupna turistička godina proteći na razini prošle godine, sa jedna do dva posto plusa ili minusa. Dakle, ništa dramatično", navodi Ostojić.

Osmomartovska putovanja u Italiju otkazana su (Fotografija: Milano)
Osmomartovska putovanja u Italiju otkazana su (Fotografija: Milano)

Pitamo našeg sagovornika i da li očekuje da će situacija sa korona virusom uticati i na značajnije variranje cjenovne politike na turističkom tržištu.

"Za sada ne, ne mislimo da bi trebalo ući u paniku i na takav način pokušati privući goste, jer cijena nije razlog usporenog bukinga. I vjerujemo da će prestankom širenja korona virusa, buking ponovo biti intenzivan. Naravno, cjenovna politika je pitanje svake pojedinačne hotelske kuće, i tu niko nikome ne može odrediti kako će se ponašati, ali mislim da naši hotelijeri neće ući u paniku koja bi rezultirala značajnijim sniženjem cijena", smatra Ostojić.

Kada je riječ o globalnom turističkom tržištu, uticaj epidemije korona virusa je najočigledniji u oblasti MICE turizma (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions), ocjenjuje za RSE Rob Davidson, stručnjak za tu oblast iz Londona.

"Na primjer, Easy Jet i British Airways su za sada otkazali brojne evropske letove, posebno prema Italiji, kao i Lufthasa koja je ponudila osoblju neplaćeno odsustvo zbog manjka posla. Tako da je sveukupna situacija ozbiljna. Previše je rano da kažemo kolika će biti ukupna šteta, jer je riječ o situaciji koja se ubrzano mijenja, na dnevnoj bazi", kaže Davidson i navodi podatak da bi, prema procjeni Međunarodne asocijacije avio prevoznika, samo od otkazivanja letova u azijsko-pacifičkom regionu, prevoznici mogli izgubiti oko 28 milijardi dolara.

O tome koliki uticaj korona virus do sada ima na globalnu turističku privredu, govori i otkazivanje najvećeg svjetskog sajma putovanja i turizma u Berlinu, kao i salona automobila u Ženevi. Oba događaja su trebala početi ove sedmice, a do sada su svake godine okupljali vise od pola miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG