Dostupni linkovi

U Srbiji registrovan prvi slučaj korona virusa


Bolnica u Subotici u kojoj je smešten muškarac kod koga je potvrđen korona virus
Bolnica u Subotici u kojoj je smešten muškarac kod koga je potvrđen korona virus

U Srbiji je registrovan prvi slučaj korona virusa, objavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Reč je o 43-trogodišnjem muškarcu koji je u više navrata boravio u Budimpešti gde mu živi sestra koja je imala respiratorne tegobe, temperaturu i virusnu upalu pluća. Pacijent se trenutno nalazi u izolaciji u bolnici u Subotici.

„On se vratio iz Budimpešte i osetio tegobe, bio je odgovoran i odmah se izlolovao. Noćas mu je odmah urađen test, a jutros su stigli rezultati da je pozitivan", rekao je Lončar.

On je naveo da se pacijent oseća dobro i da jutros nema temperaturu niti ikakve tegobe, kao i da se članovi njegove porodice osećaju dobro. Analize su uzete od svih koji su sa pacijentom bili u kontaktu i njihovi rezultati se očekuju u toku dana. Kako je objašnjeno pacijent se pre smeštanja u bolnicu samoizolovao.

Ministar zdravlja je dodao da nema mesta panici i strahu.

"Srbija je spremna, sve što struka nalaže mi ćemo uraditi", rekao je Lončar.

Epidemilog Predrag Kon ocenio je da situacija nije ozbiljno promenjena i da je za sada u okviru kontrole.

Nadležni obećavaju da će javnost blagovremeno obaveštavati o razvoju situacije, te da je zdravstveni sistem spreman za svaki scenario.

Upitan da li će Ministarstvo zdravlja preporučiti zabranu okupljanja u slučaju da se poveća broj zaraženoh korona virusom i s obzirom da su u Srbiji za 26. april raspisani izbori, Lončar je odgovorio da nijedna odluka neće biti doneta iz političkih razloga.

"Ova stvar ne može da se pretvori u političko pitanje, struka ne može da ulazi u to da li je nešto raspisano ili ne. Ovo će ići onako kako struka nalaže. Nama je na prvom mestu zdravlje naših građana i imamo u tome apsolutnu podršku i predsednika države i cele Vlade", poručio je Lončar.

Mere koje se preduzimaju

Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao vid dodatne zaštite od korona virusa, saopšteno je nakon sastanka u Vladi Srbije. Na sastanku se razgovaralo o migrantskim kretanjima i koordinaciji rada državnih organa Srbije zbog krize na grčko-turskoj granici, posle objave Turske da migrantima otvara granice ka Evropi.

Ministarstvo prosvete preporučilo je školama da se, zbog korona virusa koji se proširio po svetu, odlože đačke ekskurzije u inostranstvo.

Preporuka za obustavljanje ekskurzija u Italiju izdata je pre nedelju dana, a sada se to odnosi na sve zemlje, rečeno je za RSE u Ministarstvu prosvete.

Prema podacima sa sajta worldmeter, od virusa korona u svetu je do sada obolelo 98.437 osoba, a zabeleženo je 3.387 smrtnih slučajeva. Oporavljenih je 55.659. U Hrvatskoj je do sada registrovano jedanaest obolelih, u Sloveniji šest, Bosni i Hercegovini dvoje, a u Severnoj Makedoniji jedan slučaj.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

XS
SM
MD
LG