Dostupni linkovi

Vučić raspisao izbore u Srbiji za 26. april


Ilustrativna fotografija

Parlamentarne izbore u Srbiji za 26. april raspisao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na konferenciji za štampu u Beogradu najavio da će to učiniti u podne, nakon što su Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, za isti datum raspisali lokalne i pokrajinske izbore.

“Želim svima uspeh i da sve protekne u demokratskoj atmosferi. Važno je da sve protekne mirno, demokratski, i da narod po svojoj volji izabere svoje predstavnike”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije saopštio je da će po raspisivanju izbora odluka biti objavljena u Službenom glasniku u kom će biti i izborni tehnički detalji. Nakon toga, kako je rekao, idu sednice Republičke izborne komisije, pokrajinskih i opštinskih izbornih komisija, i počinju izborne radnje.

“Biće više od 50 dana za kampanju, biće jedna od najdužih ikada, dovoljno vremena da svi predstave svoje programe”, naveo je Vučić.

Srpska napredna stranka (SNS) predsednika Srbije na izbore izlazi u koaliciji sa Socijaldemkratskom partijom Srbije Rasima Ljajića i Partijom ujedinjenih penzionera. U istoj koaliciji, kako je ranije izjavio ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, biće i njegov Pokret socijalista.

Socijalistička partija Srbije (SPS) će kao i na prethodnim izborima izaći u savezu sa Jedinstvenom Srbijom (JS) Dragana Markovića Palme, sa kojom su 4. marta potpisali koalicioni sporazum.

“SPS će nastupati zajedno sa JS, a SNS će imati svoju koaliciju, osim u nekim sredinama gde se proceni da je potrebno da idemo zajedno na lokalne izbore”, rekao je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Opozicioni Savez za Srbiju 'raspisao' bojkot

Opozicioni Savez za Srbiju (SzS) "raspisao" je bojkot predstojećih izbora kao odgovor na raspisivanje izbora u Srbiji na sva tri nivoa za 29. april.

Na konferenciji za novinare u SzS u Beogradu, predsedavajući tog saveza i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da bez obzira na odziv glasača, predstojeći izbori „neće biti legitimni bez predstavnika opozicije čije zahteve“, kako je dodao, „vlast ignoriše“.

On je dodao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stvara "svoju opoziciju", umesto da uvaži zahteve stavrne opozicije za poboljšavanje izbornih uslova.

Blok opozicionih stranaka koji, pored ostalih, čini Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića i pokret Dveri Boška Obradovića, počele su kampanju bojkota na skupu u Beogradu 1. februara, uz ocenu da ne postoje uslovi za fer i pošteni uslovi za njihovo održavanje.

Iz Saveza za Srbiju izašla je partija Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenova, koja se odlučila na učešće na izborima u Šapcu, ali ne i na republičkom nivou. Na lokalne izbore izlazi i gradonačelnik Praćina Saša Paunović. On je napustio Demokratsku stranku, i izaći će na izbore ispred grupe građana.

Učešće na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, ranije su najavili nedavno osnovan pokret "Srbija 21", Vojvođanski front koji je okupljen oko Lige socijaldemokrata Vojvodine, Građanski demokratski forum, politički pokret "Metla", Stranka moderne Srbije i udruženje "Jedan od pet miliona".

Predsednik opozicione Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović saopštio je da ova stranka izlazi na izbore zbog želje da s građanima dođe do evropske Srbije.

Inicijativa Ne davimo Beograd, sa druge strane, je saopštila da će bojkotovati izbore jer, kako su saopštili, "ne pristaju da režim zloupotrebi građane i od birača napravi saučesnike u otimanju države Srbije".

Predsednik opozicione Nove stranke Zoran Živković najavio je da će ta partija u subotu, 7. februara odlučiti da li će učestvovati na predstojećim izborima.

XS
SM
MD
LG