Dostupni linkovi

Prvi dan novih mjera u Hrvatskoj


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prema podacima predstavljenim u 16 sati, u Hrvatskoj je 105 osoba zaraženo koronavirusom, a pet ih je izliječeno. Dvije osobe imaju „srednje teške“ simptome bolesti, a ostali blage. U Hrvatskoj je 1.399 osoba testirano na korona virus.

Od srijede, 18. ožujka, ima oboljelih i u Dalmaciji – u Biogradu, Zadru i Splitu, a najnoviji je slučaj zabilježen u četvrtak kod zaposlenice dubrovačkog aerodroma. Taj je aerodrom u podne zatvoren.


U Zagrebu se testiranje provodi na tri lokacije, a jedna od njih je i Gradski zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar sa kapacitetom do 200 testova dnevno, izvijestio je njegov ravnatelj Zvonimir Šostar na konferenciji za novinare zagrebačke gradske uprave.

„Mi smo se organizirali u tri smjene, danas (četvrtak 19. ožujka) do 11 sati uzeto je 140 uzoraka. Obrađeno ih je 106, a 11 ih je pozitivno, što je jako puno“, kazao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je u četvrtak poslijepodne ovu neuobičajeno veliku učestalost pozitivnih nalaza na ukupni broj testiranih – tamo se upućuje u prvom redu „sumnjive“ nalaze, kazao je.

„Riječ je o tome da se u Gradski zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar upućuju selekcionirani pacijenti iz infektivne klinike, oni za koje se pretpostavlja da su bolesni. Nalaz u takvom slučaju je 10 posto. To se ne može preslikati na opću populaciju niti se može govoriti da je riječ o zarazi 10 posto u populaciji. Činjenica da su to selekcionirani bolesnici opravdava takvu izjavu,“ kazao je ministar.

Zabranjeno okupljanje više od pet osoba

Od ponoći obustavljene su u Hrvatskoj sportske, kulturne i javne manifestacije, pružanje svih usluga koje uključuju fizički dodir s korisnikom i rad svih trgovina sa artiklima koji nisu nužni za funkcioniranje društva.

Zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. O uvedenim mjerama koje će trajati najmanje 30 dana, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„One se mogu mijenjati u smjeru da se neke od njih zaoštre, a mogu biti i blaže. Sve ovisno o tome kako ćemo se kao zajednica, kao građani odnositi prema njima“, poručio je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

On je u 16 sati ocijenio kako se mjere provode „uglavnom dobro“, ali da je u nekoliko navrata ipak policija morala izlaziti na teren.

Bez ulazaka u Hrvatsku

Ministar Božinović izvijestio je da do ujutro nije bilo ulaska stranih državljana u Hrvatsku, osim onih u tranzitu koji su već napustili Hrvatsku. Organizirani konvoji pod policijskom pratnjom preko Hrvatske dobro funkcioniraju, kazao je.

„Danas je održan sastanak načelnika granične policije i nadležnih policijskih uprava Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i točno su definirani koridori kroz Hrvatsku kojima se kreću kamioni,“ kazao je ministar. On je izviejstio i da je sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem dogovoreno da hrvatski građani prolaze kroz Neum bez zastoja.

Upitan o mogućnosti elektronskog praćenja onih koji ne poštuju mjere samoizolacije, on je kazao kako je formirana radna grupa, i da će se – ako Sabor odobri izmjenu zakona – krenuti u taj posao.

Povodom kritika da se u Hrvatskoj provodi premalo testiranja na korona virus, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić upozorila je da je vrlo riskantno razmišljati o testovima na korona virus koji nisu verificirani od Svjetske zdravstvene organizacije, a testiranja bi provodili nestručni ljudi.

„Testirano je sve ono što je bilo indikacija“, kazala je.

Rezultati prevencije

„Da nije bilo racionalnog pristupa, i da u Hrvatskoj nije među prvima u Europi pred mjesec i po dana uspostavljena dijagnostika u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti od strane doktora Ivana Kristijana Kurolta i tima koji tamo već mjesec dana rade dan i noć, onda bi mi sada već imali možda i više desetaka tisuća oboljelih“, odgovorila je doktorica Markotić na kritike.

Ona je kazala kako za sada nema „spektakularnih lijekova“, da će Hrvatska biti uključena u testiranje talijanskog lijeka na način da proizvođač donira lijek teže oboljelom pacijentu, a da pacijent mora osobno pristati na korištenje tog lijeka.

Testiranjem brisa ustanovilo se da je 65-godišnji Istranin koji je u samoizolaciji umro u noći sa utorka na srijedu bio pozitivan na korona virus, a u toku je postupak da se ustanovi je li bolest bila i uzrok smrti.

Obitelj preminulog tvrdi da je bilo pogrešaka u postupanju zdravstvenog sustava, pa će iz Zagreba biti u Istru upućena inspekcija, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš. Liječnici u Puli tvrde da korona virus jest uzrok smrti 65-godišnjaka.

Od subote kreće dezinficiranje dijelova Zagreba gdje se okuplja veći broj ljudi, a od ponedjeljka smanjivanje broja i skraćivanje tramvajskih i autobusnih linija zagrebačkog gradskog prijevoza.

Ministar obrane, Damir Krstičević najavio je na sjednici Vlade u četvrtak da će Hrvatska vojska u roku od dva dana dovršiti postavljanje šatorskog naselja sa kapacitetom 300 kreveta na prostoru zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava, za slučaj povećanog broja teško oboljelih od koronavirusa. Ta je bolnica određena kao središnji respiratorni centar za Zagreb i okolicu.

Postavljaju se moderni samoodrživi šatori tipa „Alaska“, američka donacija otprije tri godine, koji su opremljeni odvojenom klimatizacijom, opskrbom zrakom, dizelskim agregatima, kuhinjom i sanitarnom infrastrukturom.

U slučaju potrebe takva se šatorska naselja mogu postaviti i u Rijeci, Splitu i Osijeku, rečeno je na sjednici hrvatske Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG