Dostupni linkovi

Srbija zatvara putnički avio-saobraćaj


Aerodrom u Beogradu, 15 mart 2020.
Aerodrom u Beogradu, 15 mart 2020.

Od 19. marta u podne privremeno se obustavljaju svi komercijalni međunarodni letovi na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, a međunarodni granični prelaz na aerodromu biće privremeno zatvoren, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U saopštenju se dodaje da na osnovu odluke Vlade Srbije aerodrom neće biti zatvoren u vreme vanrednog stanja, uvedenog zbog širenja korona virusa.

"Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu ostaje otvoren za sve humanitarne letove i kargo saobraćaj, a vazdušni prostor Srbije ostaje otvoren za sve prelete. Preporuka putnicima je da se za detaljnije informacije o načinu ostvarivanja svojih prava obrate avio-kompaniji", navodi se u saopštenju.

Vlada: Sleteće svi avioni koji su poleteli pre odluke

Iz kabineta Vlade Srbije napominju da će svi avioni koji su sa polaznih destinacija poleteli pre nego što je odluka stupila na snagu, moći bezbedno da slete na beogradski aerodrom.

„Za sve putnike koji slete obavezujuće su mere samoizolacije i njihovo eventualno kršenje biće strogo kontrolisano i kažnjeno u skladu sa zakonom“, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da će putnički avio saobraćaj od danas biti u potpunosti ograničen i da će aerodromi moći da rade i primaju avione samo uz specijalnu dozvolu Vlade Srbije.

"Pokušavamo da ograničavanjem i obustavljanjem putničkog saobraćaja sprečimo unošenje dodatne zaraze u Srbiju da bismo našem zdravstvenom sistemu dali dovoljno vremena da se brani, odnosno da imamo dovoljno lekara i dovoljno zdravih lekara da mogu u dužem vremenskom periodu da nas štite", rekao je Stefanović za televiziju Pink.

On je precizirao da će biti omogućeno da na aerodrome sleću avioni koji prevoze eksperte, koji bi mogli da pomognu našoj zemlji. "Svi ostali moraće da se strpe", rekao je ministar policije Srbije.

Razmatra se obustava putničkog saobraćaja na granicama

Stefanović je rekao da će se danas razmatrati i pooštravanje mera kada su u pitanju granični prelazi.

"Hoćemo da razmotrimo mogućnost da, ukoliko vlada donese takvu odluku, zaustavimo u potpunosti putnički saobraćaj u smislu ulaska u Republiku Srbiju", rekao je Stefanović.

On je rekao i da građani Srbije koji žive u inostranstvu nisu poštovali apel i da je u Srbiju, "samo u protekla tri, četiri dana uspelo da uđe oko 70.000 ljudi".

"Na takav način rizikuje se bezbednost svih ostalih građana Srbije", rekao je ministar.

XS
SM
MD
LG