Dostupni linkovi

Zahtev za javnim brojanjem glasova na protestu u Beogradu


Nezadovoljni izbornim procesom protestovali ispred Izborne komisije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Nezadovoljni izbornim procesom protestovali ispred Republičke izborne komisije

Organizatori protesta ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu u ponedeljak, 4. aprila, poručili su da će sačekati konačne rezultate izbora koje treba da saopšti RIK i odlučiti 5. aprila šta da preduzmu, ali i da traže da se glasovi javno prebroje.

Protest protiv "izborne krađe" su organizovali pokreti Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije koji su na izborima 3. aprila učestvovali u okviru zeleno-leve koalicije "Moramo".

"Sutra ćemo izađi sa konačnim stavom o prekrajanju izborne volje građana", rekao je okupljenima Radomir Lazović iz koalicije "Moramo".

Lazović je na protestu rekao da je na izborima bilo nepravilnosti koje su zabeležili njihovi kontrolori, ali i da je pored toga Beograd rekao "ne" vladajućoj koaliciji.

Iz ove koalicije su ranije 4. aprila saopštili da je moguća smena vlasti u glavnom gradu koju čine Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS).

Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije "Moramo" rekao je da će tražiti "javno prebrojavanje glasačkih listića" na javnom servisu.

On je rekao okupljenima i da je sporno ko je i na osnovu čega doneo odluku da Republička izborna komisija (RIK) povuče na dan izbora, odnosno da zatvori vrata za medije.

Naime, RIK je 3. aprila saopštio da će 4. aprila saopštiti preliminarne rezultate nakon 20 časova uveče. Ranije je RIK izborne rezultate saopštavao na dan izbora.

RIK je, umesto toga, omogućio javno praćenje rezultata uživo na svom sajtu.

Jovanović je takođe rekao da će sačekati večerašnje saopštenje RIK-a o izlaznosti, broju glasača i nepravilnostima.

Kandidatkinja za predsednicu koalicije "Moramo" Biljana Stojković rekla je da će ostati na ulici i "boriti se za svaki glas".

Na skupu je bila prisutna i policija, a deo ulice Kralja Milana je blokiran.

RIK objavio rezultate predsedničkih izbora

Iz RIK-a su objavili 4. aprila preliminarne rezultate predsedničkih izbora.

RIK je rezultate saopštio na osnovu obrađenih 8.030 biračkih mesta.

Kandidat Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić osvojio je 58,59 odsto.

Predsednički kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš je osvojio 18,32 odsto.

Kandidat koalicije "Nada" Miloš Jovanović osvojio je 5,97 odsto, a Boško Obradović iz Dveri osvojio je 4,38 odsto.

Kandidatkinja stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski osvojila je 4,25 odsto, a kandidatkinja koalicije "Moramo" Biljana Stojković 3,2 odsto.

Kandidatkinja koalicije "Suverenisti" Branka Stamenković osvojila je 2,03 odsto, a Miša Vacić, kandidat grupe građana "Srpski patriota - Miša Vacić", je osvojio 0,87 odsto.

RIK saopštio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora

Iz RIK-a su 4. aprila uveče saopštili da nakon obrađenih 96,85 odsto glasova sa parlamentarnih izbora, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila 42,97 odsto glasova.

Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila je 11,5 odsto.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije 13,57 odsto.

Koalicija NADA osvojila je 5,39 odsto, Zavetnici 3, 74 odsto, koalicija "Moramo" 4, 63 odsto, Dveri 3,83 odsto.

Narodne poslanike imaće i manjinske liste.

Ostale liste nisu prešle cenzus.

Naprednjaci proglasili pobedu na predsedničkim i parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Preliminarni rezultati izbora za Beograd

Gradska izborna komisija usvojila je 4. aprila Izveštaj o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na osnovu obrađenih 88,63 odsto biračkih mesta.

Prema tim rezultatima, lista SNS osvojila je 48 mandata u Skupštini grada, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, koalicija Moramo 13, SPS osam, koalicija NADA sedam, Zavetnici četiri i Dveri četiri.

Ostale liste nisu prešle cenzus od tri odsto.

Visoka izlaznost, posmatrači ukazuju na nepravilnosti

Predsedničke, vanredne parlamentarne i lokalne izbore za gradsku vlast Beograda i Bora i još 12 opština, koji su u Srbiji održani 3. aprila, obeležila je visoka izlaznost građana.

Međutim, nevladine organizacije posmatrači, kao i opozicione stranke ukazali su na niz nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Nevladina organizacija CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), jedan od izbornih posmatrača, saopštila je 4. aprila da je izborni dan "protekao u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, čime se manifestovala nespremnost izborne administracije i nepoverenje građana u institucije".

Posmatračka misija Crte uputila je, kako su saopštili, sedam prijava policiji, i to zbog pet slučaja kupovine glasova i dva slučaja "bugarskog voza".

"Najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana je vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta, koje su i u Srbiji i u Beogradu zabeležene na 11 odsto biračkih mesta", navela je nevladina organizacija.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić, u svom prvom obraćanju nakon proglašenja pobede, demantovao navode o neregularnostima u izbornom procesu.

Beograd pod znakom pitanja

Ko će formirati vlast u Beogradu i dalje je znak pitanja.

Pokret "Ne davimo Beograd" koji je na izborima učestvovao u okviru koalicije "Moramo" saopštio je 4. aprila da je "moguća smena vlasti" u glavnom gradu koju čine Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS).

"Ono što sada možemo da kažemo jeste da Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije nemaju podršku većine građana Beograda, čak ni nakon svih nepravilnosti i izbornih manipulacija. Jasno je da je većina građana glasala za promenu vlasti u Beogradu", naveo je taj pokret u saopštenju.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, iz koalicije Nacionalno demokratska alternativa (NADA) i predsednički kandidat na izborima u Srbiji, izjavio je 4. aprila za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je "u kontaktu sa kolegama iz opozicije u vezi sa eventualnim formiranjem vlasti u Beogradu, ali da se ta mogućnost danas čini dalje nego juče".

Dodao je da će "isključivo sesti za sto sa kolegama iz opozicije".

Pravo glasa na izborima u Beogradu imalo je više od 1,6 miliona građana. To je oko četvrtine ukupnog broja birača u Srbiji.

Značaj izbora u Beogradu objašnjava i to što se funkcija gradonačelnika glavnog grada smatra čak važnijom od ministarske u Vladi Srbije.

Gradonačelnik kontroliše daleko najveću lokalnu kasu u Srbiji, a budžet glavnog grada veći je i od regionalnog budžeta Vojvodine.

XS
SM
MD
LG