Dostupni linkovi

SNS i SPS imaju većinu u Beogradu prema koaliciji NADA


Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, iz koalicije Nacionalno demokratska alternativa (NADA), izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će "isključivo sesti za sto sa kolegama iz opozicije" nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata.

Predsednik Demokratske stranke Srbije, iz koalicije Nacionalno demokratska alternativa (NADA) i predsednički kandidat na izborima u Srbiji Miloš Jovanović, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je u kontaktu sa kolegama iz opozicije u vezi sa eventualnim formiranjem vlasti u Beogradu, ali da se ta mogućnost danas čini dalje nego juče.

"Deluje da vladajuća koalicija, dakle SPS (Socijalistička partija Srbije) i SNS (Srpska napredna stranka) ima 56 mandata od 110 odbornika u gradskoj skupštini. Sve i da ima manje, ja mislim da tu postoje neke liste koje bi rado s njima u koaliciju", naveo je Jovanović u izjavi za RSE.

Dodaje da će svakako sačekati konačne rezultate kao i da će "isključivo sesti za sto sa kolegama iz opozicije".

"Više puta sam rekao da imam neke načelne razloge zbog kojih smatram da bi promena vlasti bila delotvorna i za sam Beograd, ali i za Srbiju, jer bi malo uravnotežila ovu zaista neuravnoteženu političku sliku", naveo je Jovanović.

Prethodno je Jovanović, čija lista je po podacima posmatračke organizacije CRTA osvojila 6,3 odsto odborničkih mandata, rekao da bi koalicija NADA možda mogla da bude "jezičak na vagi" pri formiranju buduće vlasti u Beogradu.

Koaliciju NADA čine Demokratska stranka Srbije, čiji je nekadašnji lider Vojislav Koštunica kao kandidat Demokratske opozicije Srbije na predsedničkim izborima 2000. godine pobedio Slobodana Miloševića, zatim Pokret obnove kraljevine Srbije – Monarhisti i 25 udruženja građana.

Prema preliminarnim rezultatima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu 94,35 odsto obrađenog biračkog tela, na parlamentranim izborima ta koalicija osvojila je 5,4 odsto glasova što će joj omogućiti 15 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

Jovanović je na predsedničkim izborima prema konačnim projekcijama nevladinog posmatrača CeSID-u bio trećeplasirani sa osvojenih šest odsto glasova.

XS
SM
MD
LG