Dostupni linkovi

Prema CeSID-u Vučić osvojio 58,3 odsto glasova na predsedničkim izborima


Predsednik Srpske napredne stranke proglasio je pobedu na predsedničkim izborima, osvojivši drugi predsednički mandat. Vučić u sedištu stranke tokom izborne noći, Beograd, 3. april 2022.

Nevladin Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kao jedan od posmatrača izbora, objavio je 4. aprila konačnu projekciju rezultata glasanja za predsednika Srbije po kojoj je kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu sa 58,3 odsto glasova.

Aleksandar Vučić: Od radikala do drugog predsedničkog mandata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Drugoplasirani kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, Zdravko Ponoš prema toj projekciji osvojio je 18,3 odsto glasova.

Sledi kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović za koga je glasalo šest odsto izašlih birača, kandidati Patriotskog bloka i Zavetnika, Boško Obradović i Milica Djurdjević Stamenkovski sa 4,4 odsto podrške i Biljana Stojković ispred koalicije Moramo koju je podržalo 3,3 odsto birača.

CeSID-ova projekcija pokazuje i da je Branka Stamenković ispred koalicije Suverenisti dobila 2,1 odsto glasova dok je za kandidata Srpske desnice Mišu Vacića glasalo 0,9 odsto izašlih birača.

Građani Srbije u nedelju, 3. aprila glasali su za predsednika Republike, narodne poslanike i lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još dvanaest opština.

'Haotičan izborni dan kao ishod lošeg izbornog procesa'

Izborni dan protekao je u atmosferi punoj tenzija koje su povremeno eskalirale u fizičko nasilje, čime se manifestovala nespremnost izborne administracije i nepoverenje građana u institucije, saopštila je u ponedeljak, 4. aprila nevladina organizacija CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), koja je bila jedan od posmatrača izbora održanih u Srbiji 3. aprila.

"Izrazito loše organizovan i napet izborni dan bio je očekivan ishod kontinuiranog urušavanja integriteta izbornog procesa u celini, obeleženog jačanjem i usavršavanjem raznih vidova izborne korupcije i ugrožavanja biračkih prava građana", navela je CRTA prilikom predstavljanja preliminarnih nalaza monitoringa izbornog dana.

"Najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana je vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta", saopštila je 4. aprila nevladina organizacija CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), koja je bila jedan od posmatrača izbora održanih u Srbiji 3. aprila.
"Najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana je vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta", saopštila je 4. aprila nevladina organizacija CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), koja je bila jedan od posmatrača izbora održanih u Srbiji 3. aprila.

Posmatračka misija Crte uputila je, kako su saopštili, sedam prijava policiji, i to zbog pet slučaja kupovine glasova i dva slučaja „bugarskog voza“.

"Najčešće zabeležena nepravilnost tokom izbornog dana je vođenje paralelnih evidencija birača unutar biračkih mesta, koje su i u Srbiji i u Beogradu zabeležene na 11 odsto biračkih mesta", navela je ta nevladina organizacija.

Kao još jedna od najčešće zabeleženih nepravilnosti ističe se i povreda procedura za glasanje van biračkog mesta (glasanje "od kuće"), što je u Srbiji zabeleženo na 12 odsto biračkih mesta, dok je u Beogradu to slučaj na svakom desetom biračkom mestu.

U CRTI podvlače da je "najvažniji deo štete po kvalitet izbora" učinjen pre izbornog dana, u kako su naveli "negativnoj sinergiji partija koje su podršku sticale nedemokratskim sredstvima, nerada institucija na zaštiti zakona i javnog interesa i neprofesionalnosti većeg dela najuticajnijih medija".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG