Dostupni linkovi

Priština: Sporazum sa Srbijom treba da ratifikuju skupštine


Jedna od sednica Skupštine Kosova
Jedna od sednica Skupštine Kosova
Na Kosovu poručuju da premijer Hashim Thaci prilikom postizanja eventualnih sporazuma sa Srbijom mora u potpunosti da poštuje Ustav i zakone Kosova, kao i da se sporazum premijera Kosova i Srbije treba usvojiti u skupštinama dve zemlje.

“Ukoliko je to sporazum između dve države, ovo pitanje je dobro određeno Ustavom i on se treba ratifikovati u Skupštini”, kazao je predsednik skupštine, Jakup Krasniqi.

Šef parlamentarne grupe vladajuće Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci kazao je da premijer Kosova ima potpuno poverenje njegove partije i da očekuje da će briselski razgovori u utorak rezultirati sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Kakva god odluka bila, mi čvrsto verujemo da će ona biti u skladu sa Ustavom, zakonima i interesima građana Kosova”, kazao je Grabovci.

I kosovska opozicija poručuje da će se sporazum podržati samo ukoliko je u skladu sa Ustavom Kosova.

“Sve što bude bilo u suprotnosti sa Ustavom, naravno da to nećemo podržati. Jasno je da je ratifikacija sporazuma obavezna”, izjavio je poslanik Demokratskog saveza Kosova, Ismet Beqiri.

Inače, neslaganja oko nadležnosti asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu bila su glavni razlog zašto poslednja runda dijaloga nije okončana sporazumom. Kosovska strana nekoliko puta se izjašnjavala da asocijacija neće imati ni izvršne ni zakonodavne nadležnosti.

Beograd je pored toga tražio kontrolu nad pravosuđem, policijom i nad prostornim planiranjem na severu Kosova, a predsednik Nikolić je postavio i uslov da na severu ne bude vojska Kosova, koja će se, očekuje se, formirati uskoro.

Srbi sa severa međutim poručili su da neće dozvoliti sprovođenje sporazuma ukoliko on bude na štetu Srba na Kosovu.

Od političke borbe do prihvatljivog rešenja

Jedan od predstavnika, Milan Ivanović, kaže da će podržati sporazum samo ukoliko on ne predviđa integraciju Srba sa severa u kosovsko društvo.

Milan Ivanović, foto: Jasmina Šćekić
Milan Ivanović, foto: Jasmina Šćekić
“Ako mi budemo zadovoljni eventualno epilogom tog dijaloga, znači da se ne postigne dogovor koji ugrožava naše interese, svakako da ćemo podržati u punoj meri takvu odluku. Takođe ćemo podržati i ako dođe do epiloga da se dogovore, a mi da budemo zadovoljni tim ishodom, što znači da ne budemo u okviru tzv. nezavisne države Kosovo, da ne budemo integrisani u albansko društvo u okviru njihovog Ustava i zakona, onda i takav epilog tih razgovora bi smo mogli da pozdravimo”, kazao je on.

Srbi na severu su poručili da će povesti i političku borbu kako bi zadržali sever Kosova u sastavu Srbije.

Za Srbe južno od Ibra međutim, Ahtisarijev plan, na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, prihvatljivo je rešenje.

Ranđel Nojkić iz Gračanice optimista je i siguran da će dve strane postići dogovor.

“Pred Beogradom i Prištinom su velika iskušenja. Međutim, i ulozi su takođe veliki tako da mislim da i Beograd i Priština imaju razloga da pronađu optimalna rešenja, s obzirom da Beograd čeka datum, a Priština viznu liberalizaciju, ali i stav EU prema njima. To su dovoljni razlozi da pronađu rešenja, i da se u okviru Ahtisarijevog plana rešavaju problemi”, kazao je Nojkić.

Nojkić takođe veruje da će Beograd suprotstaviti stavu Srba sa severa Kosova i da neće zastupati takva razmišljanja.

“U tom smislu, mora jaka poruka da se njima predoči da na taj način ne mogu da traže rešenje. Ali zapravo, ni Beograd ni Priština ne mogu da budu taoci Srba sa severa, onih koji zapravo zastupaju ta ekstremna razmišljanja i rešavaju na ekstreman način probleme”, kazao je on.

S druge strane, kosovski analitičar Behlul Beqaj navodi da postoji dosta indikacija da se sporazum neće postići i da će se ovaj proces još odugovlačiti.

“Jednostavno mislim da su pozicije Kosovara i Srba između mogućnosti da se nađe rešenje i situacije kad moraju ipak pronaći neko rešenje. Nažalost, Srbi nisu Srbi ako se u ovoj situaciji ne sukobe i sa međunarodnom zajednicom, jer se time dokazuju da su Srbi. Dok Albanci ionako nemaju nikakvu svoju viziju, i zavisi od toga šta će ponuditi međunarodna zajednica i Amerikanci. Ja mislim da neće biti dogovora, i to neće biti smak sveta. Međutim, pretpostavljam da će se pritisci nastaviti, i da će se nastaviti dijalog sve dok se ne bude našlo neko kompromisno rešenje”, kazao je Beqaj.

Osma runda dijaloga Kosova i Srbije počela je u utorak ujutro bilateralnim sastancima visoke predstavnice Ashton najpre sa srpskom a potom i sa kosovskom delegacijom, nakon čega je usledio zajednički sastanak.

Evropski zvaničnici ocenili da je ova runda dijaloga odlučujuća za postizanje sporazuma, a od čega će zavisiti dalji put evrointegracija Kosova i Srbije.
XS
SM
MD
LG