Dostupni linkovi

Nikolić: Vojska Kosova neće biti dobrodošla


Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Neizvesnost na vrhuncu! Zvanični Beograd ne izlazi sa jasnim stavom da li će pristati na dogovor sa Prištinom u utorak na osmoj rundi pregovora u Briselu. Ono što je uoči predstojećeg susreta kosovskog i srpskog premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića jedino poznato, jeste da će na tom sastanku biti i prvi vicepremijer Aleksandar Vučić. U obraćanju novinarima to je, usred zasedanja državnog vrha, potvrdio predsednik države Tomislav Nikolić. Od petka čelnici Srbije su u stalnom zasedanju, a kako je Nikolić izneo sastanak nisu prekidali ni dok se on obraćao sedmoj sili.

Zatvoreni u Predsedništvu Srbije novinari su odslušali Nikolićevo izlaganje, zaključeno sa njegovom molbom da ne bude bilo kakvih pitanja. Prethodno su im oduzeti mobilni telefoni, kako je objašnjeno iz bezbednosnih razloga, zbog kojih je onemogućen i direktan prenos na Radio Televiziji Srbije. Bez jasnih odgovora, Nikolić je izneo samo da dijalog može biti “jako dug ili jako kratak”, ali je podvukao da bilo koja primenjena rešenja “moraju da budu u interesu većine građana Srbije”.

Dalje je po stavkama iznosio, najpre – Beograd ne šalje u Brisel delegaciju koja će ultimativno tražiti ispunjavanje Ustava Srbije: “Ali ne šaljemo delegaciju koja će prihvatiti i ništa”.

Pregovarači su, nastavlja Nikolić, odgovorni ljudi koji znaju koliko je Kosovo, kako se izrazio, “važno za svakoga ko u Srbiji živi, za Srbe posebno”.

“Oni znaju da nemamo baš previše zaštitnika u celom ovom procesu, da naši prijatelji uglavnom stoje po strani i čekaju ishod ovih razgovora”.

Pregovači su svesni da su pod velikim pritiscima, zato što je izvesno određivanje datuma za početak pregovara sa Evropskom unijom, “ili je u izgledu da ti pregovori budu odloženi u veoma dugom periodu”.

Govoreći o posledicama odluke koja bi mogla biti poznata u naredna 24 sata, Nikolić kaže da će ekonomski državi biti teško ukoliko ne počne pregovore sa EU.

“Ali, ljudski, moralno, teško će biti objasniti da zbog pregovora svoju zemlju tretirate kao nešto što je na predaju, prodaju, po bilo koju cenu”, izjavio je on.

Nešto, nastavlja, može obećati: “Više nema vojničkog rešavanja problema na Balkanu. Nikada više. Ali nikada više neće biti ni egzodusa Srba. Nikada više neće biti ni okupacije srpske teritorije”.

Dodaje, međutim, da Srbija ne može sprečiti formiranje Vojske Kosova (što će se do leta verovatno dogoditi), te s tim u vezi i naznačava detalje zahteva Srbije:

“Ta vojska nema razloga, nema šta da traži i nije dobrodošla na teritoriji zajednice srpskih opština. Mi ne tražimo da tamo bude naša vojska, ali postavljamo uslov da tamo ne bude ta nova vojska”.

Nikolić ponavlja da Srbija neće prihvatiti da zajednica srpskih opština ne odlučuje o sudstvu i policiji, a vlastima Kosova, poručuje, da nezavisnost “bez Srbije nikada neće biti moguća”.

Vezano za pitanje nezavisnosti, ovako prvi čovek Srbije vidi budućnost Kosova:

“Oni koji žele nezavisnost imaće na velikom delu teritorije Kosova osećaj da potpuno bez ikakvog uticaja Srbije razvijaju svoj bolji život. Oni koji ne priznaju nezavisnost Kosova i Metohije imaće svoja prava, zaštitu, pomoć i podršku Srbije”.

Ima li prostora za popuštanje:

“Iskreno da vam kažem u ovim godinama ne mogu sebe da promenim, a posebno ne želim da promenim onog Tomislava Nikolića koji je ušao u kampanju za izbor predsednika Republike. I nisam izabran da bih se promenio, nego da bih sproveo ono što sam obećao”.

Rizik po evrointegracije

Zaključio je Tomislav Nikolić tri dana nakon što je njegov savetnik Marko Đurić situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi otvoreno izjednačio sa okolnostima viđenim u vreme pregovora u Dejtonu ili Ramubujeu. To je bilo dovoljno da se jeza proširi u javnosti koja je još jednom dovedena pred takozvani “Dan D”. Beograđanina Branislava Jekića smo pitali, treba li postići dogovor:

“Da, trebalo bi. Zato što bi to bilo bolje za sve nas. Ovo stanje ni ovamo ni tamo ne vodi ničemu. Ne valja pre svega za naš narod, mislim pre svega na Srbe koji žive na teritoriji takozvane države Kosovo, a ne valja ni za nas zato što nam sprečava dalji napredak ka tom putu na kome izgleda da jesmo. To je put ka Evropi. Ali nisam siguran da će dogovora biti”.
Zastave EU i Srbije
Zastave EU i Srbije

I zaista posle niza dvosmislenih izjava iz vrha vlasti niko ne može biti siguran da li će dogovora biti o pitanju koje se u ovoj fazi regulisanja odnosa Prištine i Beograda nametnulo kao ključno. To je problem puta kojim će se sever Kosova integrisati u kosovski poredak.

Rizik koji se shodno trenutnim okolnostima nameće, upozorava docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Vladimir Pavićević, jeste da Srbija ostane izvan uticaja na definisanje tog puta.

“Mislim da izostanak dogovora bi značio da Srbija ostane bez ikakvog uticaja po tom pitanju. Iskustvo govori, da što se tiče rešavanja kosovskog pitanja vreme za nas ne radi. Naprotiv, vreme odmiče a ponude koje dolaze su sve gore. Uz to, predsednik Vlade je potvrdio da je teritorija izgubljena, da o njoj možemo da govorimo samo kao o nekoj vrsti fikcije, te da budući da je ona izgubljena jedino što možemo jeste da se usmerimo ka definisanju prava koja će da obezbede posebnost srpskoj nacionalnoj zajednici na Kosovu”, kaže Pavićević.

Pavićević zaključuje da bi nedobijanje datuma za početak pregovora sa EU Srbiju ponovo usmerilo ka samoizlaciji i daljem siromašenju.

Bile bi to posledice nespremnosti da se prihvati ono što nude vodeće države Evrope, ali i nesposobnosti da se ponude opcije drugačije od onih koje su za Brisel i Prištinu očigledno neprihvatljive. To je politički lavirint, u kome se malo ko usuđuje da nagađa hoće li biti dogovora. Beograđani za RSE procenjuju:

XS
SM
MD
LG