Dostupni linkovi

Thaci: Sporazum okončava konflikt


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Premijer Kosova Hashim Thaci izjavio je u ponedeljak da kosovska delegacija putuje u Brisel kako bi postigla sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom. On je naveo da to otvara put, perspektive i saradnje, a okončava poglavlje konflikta.

Predstavnici Srba na severu međutim najavljuju da neće dozvoliti sprovođenje sporazuma, ukoliko on bude bio na štetu Srba na Kosovu.

“Uz postizanje sporazuma Kosova i Srbije imaćemo i mehanizme sprovođenja, vremenske periode, ali i aktere. Ukoliko se sporazum postigne, implementacija će početi odmah a na čemu će raditi kosovske institucije, EULEX, NATO, ali očekujemo stvaranje olakšavajućih okolnosti i za Srbiju, na osnovu obaveza iz sporazuma”, kazao je Thaci na prištinskom aerodromu pred odlazak u Brisel.

On je dodao da će sporazum doprineti slobodnom kretanju robe i ljudi, kao i stvaranju bezbednog ambijenta na severu Kosova.

“Radiće se na potpunom rasformiranju ilegalnih bezbednosnih struktura, ali i na funkcionalizaciji pravosudnog sistema, na osnovu zakona Kosova. Vremenom će se organizovati i slobodni izbori u tri, eventualno četiri opštine na severu. Na poziv kosovskih institucija, ove izbore će olakšati OEBS misija, ali sertifikaciju izbornih rezultata uradiće Centralna izborna komisija Republike Kosova. Iz ovih lokalnih izbora proizaći će predsednici opština, a potom i asocijacija opština sa srpskom većinom, koja ni pod kojim okolnostima neće imati izvršne ili zakonodavne nadležnosti“, naglasio je Thaci.

Navodeći da ne očekuje lako postizanje sporazuma, kao ni njegovu implementaciju, Thaci je izrazio nadu da će Beograd promeniti svoju poziciju i da će se založiti na tome da se sporazum Kosova i Srbije postigne, u protivnom, Beograd će platiti cenu i zakasniće na putu evrointegracija.

S druge strane, Srbi na severu Kosova u ponedeljak su priredili protestnu vožnju od glavnog mosta u Mitrovici do graničnog prelaza na Jarinju.

Jedan od lidera, Marko Jakšić, izjavio je za RSE da Srbi iz tog dela neće dozvoliti implementaciju sporazuma ukoliko on bude na štetu srpskog naroda na Kosovu.

“Naša poruka Beogradu jeste da se ne igra sa Ustavom i državnim poretkom države Srbije. Njegovo implementiranje nećemo dozvoliti uz upotrebu svih oblika tzv. građanske neposlušnosti. Znači protesti, mitinzi i sve ono što je jednostavno demokratska borba srpskog naroda. I sa protestima ne samo na severu Kosova nego širom države Srbije nadajući se da ćemo imati apsolutnu podršku i da nećemo dozvoliti da štetne posledice i štetni ugovori ugroze Srbiju. Zato je to naša poruka da jednostavno, povešćemo veliku političku borbu da zadržimo ovaj deo prostora u sastavu Srbije“, kazao je Jakšić.

Evropski zvaničnici ocenili da će predstojeća runda dijaloga, koja će početi u utorak pre podne, biti odlučujuća za postizanje sporazuma, a od čega će zavisiti dalji put evrointegracija dve zemlje.
XS
SM
MD
LG