Dostupni linkovi

Ešton: Nema dogovora ni novog sastanka, uskoro očekujem konačne odgovore


Ketrin Ešton
Ketrin Ešton
Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači nisu postigli dogovor u Briselu o zajednici srpskih opština na severu Kosova jer je "procep između njih uzak, ali veoma dubok", izjavila je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton nakon celodnevnih razgovora sa dvojicom lidera koji su završeni u sredu rano ujutro.

Ešton je rekla da očekuje njihove konačne odgovore na ponuđene predloge za nekoliko dana.

"Obojici premijera, kojima još jednom odajem priznanje, su se pridružili njihovi zamenici na sastancima koji su trajali više od 12 sati," rekla je Ešton u snimljenoj izjavi za medije.

"Ovo je poslednji put da se zvanično sastajemo. Na stolu je bilo više predloga. Procep između dve strane je uzak, ali veoma dubok. Oni će se sada vratiti i konsultovati sa kolegama u prestonicama i saopštiće mi svoje odluke narednih dana. Želim im srećan povratak kući i svaki mogući uspeh u postizanju zaključaka," izjavila je Ešton.

Premijer Srbije je nakon poslednjeg sastanka sa Ešton kazao da i pored dugih sastanaka u ovom trenutku nije postignut dogovor.

"Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora", istakao je Dačić.

Za premijera Dačića značajno je ipak da su, kako je rekao novinarima, dve strane postigle veliki stepen razumevanja u normalizaciji odnosa, ali uz napomenu da i dalje ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, posebno u oblasti policije i pravosuđa. On je izjavio da su razgovori bili teški, veoma iscpljujući i dramatični.

"Ne po tonu nego po onome što se dobija i što se gubi, po mogućim posledicama. Uložen je zaista veliki napor, ali i dalje postoje značajne razlike oko najznačajnijih pitanja koja se pre svega tiču nadležnosti zajednice (srpskih opština) i pitanja policije i pravosuđa," dodao je Dačić istakavši da Beograd ostaje posvećen dijalogu.

Upitan da li će ovakav ishod osme runde dijaloga biti smetnja Srbiji da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, Dačić je rekao da datum nije najvažniji, ali da je postao deo problema, te da nakon ovakvog ishoda dijaloga Srbija teško može da računa na datum.

Kako je naveo Dačić, u jednom momentu je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić "svestan težine problema" ponudio ostavku, koju je on odbio.

Tači: Posvećeni smo integraciji srpske zajednice

I premijer Kosova kazao je da maratonski sastanak nije bio lak i da se radilo intenzivno u toku celog dana na postizanju dogovora.

"Predstavili smo našu državnu poziciju koja je u skladu sa ustavom i zakonima. Drago mi je da je naša pozicija ista kao i ona EU i SAD. Bićemo kreativni i maksimalno velikodušni. Posvećeni smo integraciji srpske zajednice i teritorije u kosovske institucije. Mi smo pokazali volju i kreativnost, ali Srbija još uvek okleva i ima neprincipijelne zahteve. Tražili su i dodatno vreme za konsultacije", naveo je Tači.
Hašim Tači daje izjavu novinarima u Briselu
Hašim Tači daje izjavu novinarima u Briselu

Kosovski premijer je ponovio stav da asocijacija srpskih optšina na Kosovu neće imati zakonodavne ni izvršne nadležnosti.

"Nadam se da će se sporazum postići. Nadam se da će se Beograd promeniti i reflektovati u narednih nekoliko dana. Ali to je na njima da odluče. Naglašavam, asocijacija srpskih opština neće imati zakonodavne i izvršne nadležnosti. Sve će biti po Ustavu Kosova, zakonima i EU standardima", kazao je Tači i dodao da nije određen poseban datum sledećeg sastanka.

"Ali ako se Srbija složi o principima, moglo bi doći do toga početkom iduće nedelje", dodao je kosovski premijer.

"Bilo je novih učesnika, koji nisu bili pripremljeni na novu realnost za pregovaračkim stolom. Trebalo im je vremena da se naviknu i da se udalje od prošlosti", rekao je Tači.

U okviru osme runde dijaloga Beograda i Prištine Ešton je u dva navrata održala trilaterlane razgovore sa obe delegacije, a održano je i više bilateralnih susreta. Zvaničnici EU su tokom celog dana izražavali optimizima da će doći do dogovora.

Srpski i kosovski mediji su javili da je razgovor na zajedničkom sastanku na momente vođen povišenim tonovima.

"Kada vam nestane argumenata obično neko ume da povisi ton. To nije nešto što dolazi i nikad nije dolazilo od strane naše delegacije, ali sa druge strane nije nešto što nam je potpuno strano. Umemo i mi da govorimo glasnije, ukoliko je potrebno, ali naši argumenti govore sasvim dovoljno glasno", rekao je u obraćanju medijima nakon jednog od bilateralnih sastanaka Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

SAD su saopštile da je njihov stav da Kosovo treba da odluči "kako će uspostaviti autonomiju koju traže Srbi" sa severa Kosova, izjavila je u utorak portparolka američkog Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Nuland je na konferenciji za novinare rekla da je "uloga Srbije da jasno stavi do znanja građanima Srbije, etničkim Srbima (na Kosovu) da je vreme da se ta pitanja reše".

Neslaganja oko nadležnosti asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu bila su glavni razlog zašto ni prethodna runda dijaloga nije okončana sporazumom.

Kosovska strana nekoliko puta se izjašnjavala da asocijacija neće imati ni izvršne ni zakonodavne nadležnosti.

Beograd je pored toga tražio kontrolu nad pravosuđem, policijom i nad prostornim planiranjem na severu Kosova, a predsednik Nikolić je postavio i uslov da na severu ne bude vojska Kosova, koja će se, očekuje se, formirati uskoro.
XS
SM
MD
LG