Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Preminula Mirjana Marković


Mirjana Marković preminula je u nedelju u 13 časova, rekao je za RSE Hadži Dragan Antić

Udovica bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i nekadašnja predsednica političke partije Jugoslovenska levica, Mirjana Marković, preminula je danas u Rusiji u 77. godini, javljaju domaći mediji.

Ambasada Srbije u Moskvi nema zvaničnu potvrdu o smrti Mirjane Marković, saopšteno je agenciji Beta.

Direktor “Politike” iz vremena režima Slobodana Miloševića Hadži Dragan Antić, čija je izdavačka kuća 2012. godine objavila knjigu Mirjane Marković i koji je, po sopstvenim izjavama sa njom bio u kontaktu, za RSE je rekao da je Marković preminula danas, u 13 časova.

Mirjana Marković je poslednjih 16 godina živela u Rusiji, gde je 2006. godine dobila politički azil.

Srpski Interpol je, podsetimo, za Mirjanom Marković 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu jer se nije pojavila na suđenju za sloupotrebu službenog položaja.

Suprug Mirjane Marković, Slobodan Milošević, preminuo je 11. marta 2006. godine u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, a na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Haškom tribunalu izručen je 28. juna 2001. godine.

​Apelacioni sud u Beogradu je u martu ukinuo prvostepenu presudu kojom je Mirjana Marković u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije.

Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Protiv Mirjane Marković bila je pokrenuta i istraga zbog sumnji da je pomogla sinu Marku Miloševiću i njegovoj grupi u švercu cigareta. Bila je obuhvaćena i pretkrivičnim postupkom zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Takođe, policija je sa Mirjanom Marković želela da obavi informativni razgovor u vezi sa njenom mogućom umešanošću u otmicu i ubistvo Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije.

Ipak, sudski se teretila za nedozvoljeno posredovanje u vezi sa nezakonitom dodelom stanova Vlade što je septembra 2010. s obzirom da je pretila zastarelost prekvalifikovano u zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Mirjana Marković je u izjavi za RSE 2007. godine rekla da nema nikakve veze sa švercom cigareta.

Mirjana Marković, intervju za RSE 13.06.2007.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
Direktan link

Mirjana Marković rođena je 10. jula 1942. u Požarevcu. Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Bila je jedna od osnivača i prva predsednica političke partije Jugoslovenska levica (JUL), koja je od 1994. do 2000. godine bila na vlasti u koaliciji sa SPS-om Slobodana Miloševića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG