Dostupni linkovi

Mira Marković za RSE "Nisam švercer!"


Mada to nije zvanično potvrdjeno, nadležni organi u Srbiji pretpostavljaju da se Mirjana Marković nalazi u Moskvi.
Specijalni tužilac podneo je zahtev za sprovodjenje istrage protiv Mirjane Marković, Marka Miloševića, Bojane Bajrušević, Mihalja Kertesa i još pet osoba zbog organizovanog šverca cigareta od 1996. do 2001. godine.

Zahtevom za sprovodjenje istrage, predloženo je i da se Mirjani Marković, Marku Miloševiću i Bojani Bajrušević odredi pritvor "zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i osobitih okolnosti pod kojima je delo izvršeno", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Mirjana Marković i Bojana Bajrušević osumnjičene su da su izvršile krivično delo "zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem u produženom trajanju", dok je Marko Milošević osumnjičen za "zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem".

Specijalni tužilac Slobodan Radovanovć podneo je zahtev za sprovodjenje istrage i protiv Valentina Petrova, Ivone Perović, Lazara Šarca, Miodraga Pravilovića i Predraga Jovančića. Njih petoro je juče privedeno.

Razgovor sa Mirjanom Marković možete čuti i u audio prilogu uz ovaj izveštaj.


MARKOVIĆ: Nemam nikakve veze sa švercom cigareta, niti sa švercom ičega na svetu. Nisam uopšte iz te priče. Ja sam profesor univerziteta, kakav šverc cigareta?

RSE: Navešću vam da je pokrenuta istraga.

MARKOVIĆ: Neka istražuju što god hoće. Šta ja tu mogu. Mogu da napišu što god hoće. Takva su, izgleda, sad pravila igre u mojoj domovini, da može da se beskrajno laže o ljudima koji su vaši politički neistomišljenici. Ali, zar vam više nije dosta naše porodice? Zar vam nije dosta zla koje ste nam naneli? Šta će sledeći put da bude? Da sam organizovala puč? Da sam napravila genocid na Kosovu? Zašto nas više ne ostave na miru.

RSE: U toj informaciji Tužilaštva, koju su dobili mediji, spominje se da ste Vi i Vaš sin Marko Milošević organizatori duvanske mafije.

MARKOVIĆ: Kažem, mogu da napišu i da sam organizovala puč i da sam krijumčarila belo roblje, oružje za Kosovo… Sve mogu da napišu, kad je sve u toj zemlji moguće. Ljudi su verovatno švercovali, u to ja uopšte ne sumnjam, ali ne poznajem nijednog švercera, bar da ja znam da je bio švercer. Sigurno da je bilo raznih švercera, ne kažem da nije bilo, ali – pobogu – pa nisam to ja.

RSE: Sumnja se da ste Vi za to koristili svoju poziciju.

MARKOVIĆ: Ma kakva pozicija pa da švercujem cigarete. Iz te pozicije ne proizilaze te potrebe, nego neke druge. Valjda neke uzvišenije, bar kad sam ja u pitanju. Ako ste u poziciji da budete supruga šefa države, onda tu poziciju ne koristite da obijate banke, već da doprinesete unapređenju društva. Koliko znam, ja sam radila ovo drugo. Bavila sam se naukom, politikom, pisala, objavljivala knjige, putovala po svetu i pričala o svojoj zemlji, objašnjavala kako treba da izgleda budućnost. To je bila pozicija koju sam ja koristila da nešto doprinesem. Valjda normalan i častan čovek, kad se nađe u toj poziciji, koristi je da nešto dobro uradi, da unapredi stvari, a ne da krade, pobogu. Zato sam, uostalom, i živela.

RSE: Specijalni tužilac je saopštio da je ta istraga bila u toku nekoliko godina – od 1996. do 2001. godine, i da se Vi i Vaš sin sumnjičite za šverc duvana. Znači, Vi ovo apsolutno sve negirate.

MARKOVIĆ: To je smešno, života mi mog. To je kao da ste mi rekli da sam prošle nedelje bila na Saturnu za vikend i da sada od mene hoćete da vam ispričam kako je tamo. Pa ne mogu da vam ispričam kad nisam bila. Nisam švercovala cigarete, niti imam veze sa onim stanom za koji me takođe optužuju.

RSE: Da li bi se Vi odazvali na poziv suda?

MARKOVIĆ: Ne bih se odazvala. Zašto bih se ja odazivala? Mogu oni da napišu šta god hoće. Pa to je rađeno već toliko puta do sada u svetu, rađeno je u srednjem veku, rađeno je za vreme Staljina… Optuže te i ti vidi šta ćeš. Optuže te da si uradio to i to, da si izdao zemlju – priznaj. I sad ti, šta ćeš, kad te snađe muka priznaš. To je strašno. Kakve cigarete? Kakav švercer? Nije tačno i gotovo. To je baš ispod svakog nivoa.

RSE: Znači, nema ništa od toga da se odazovete eventualnom pozivu suda da razjasnite te nejasnoće.

MARKOVIĆ: Nemam ja šta da razjašnjavam, neka razjašnjavaju oni.

RSE: Hoće li Marko da se odazove?

MARKOVIĆ: To pitajte Marka.

RSE: Ovde se vodi još jedna polemika u javnosti, o tome gde se vi trenutno nalazite. Da li ste u Rusiji?

MARKOVIĆ: Nikome ne dajem izveštaje o tome gde se nalazim. Zašto od tog posla pravite nešto što je ispod nivoa dostojanstva čoveka? Kakav šverc? Kakve cigarete? Viski? Šta sam krijumčarila? Pa, čoveče, ja sam profesor univerziteta! Pa zar nije dosta ono sa Slobom bilo? Zar nije dosta bilo? Mariju osudili, krivična prijava protiv mene zbog onog stana, pa protiv Marka zbog neke „Testere“… Da nije tragično bilo bi komično, majke mi.

RSE: Hoćete li uskoro dolaziti u Srbiju?

MARKOVIĆ: Gde da dođem? Tu gde me čekaju s tim švercom? Mislim, stvarno sramota. Kako im nije neprijatno? Došla bih rado, verujte mi. Strašno čeznem da se vratim.

Razgovarao: Zoran GlavonjićXS
SM
MD
LG