Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poništena presuda Mirjani Marković


Mirjana Marković

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine na godinu dana zatvora bila osuđena udovica Slobodana Miloševića i nekadašnja predsednica Jugoslovenske levice (JUL) Mirjana Markovića povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju da nezakonito dodeli državni stan dadilji njenog unuka.

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu suda, naloženo je da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve nelogičnosti iz presude i povrede krivičnog postupka.

Apelacioni sud zaključio je da je izricanjem presude, došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i da je primenjen zakon koji nije mogao biti primenjen.

Takođe, navodi se da je nejasno zbog čega prvostepeni sud nije zaključio da je došlo do zastarevanja krivičnog dela, jer je Mirjana Marković optužena da je krivično delo izvršila u septembru 2000. godine.

Viši sud u Beogradu osudio je juna 2018. godine Mirjanu Marković i nekadašnjeg dirketora Diposa (Društvo za iznajmljivanje nekretnina) Miloša Lončara na godinu dana zatvora, a nekadašnju sekretarku Vlade Srbje Živku Cicu Knežević na godinu i po dana zatvora, zbog dodele stanova u vlasništvu Republike od 1997. do 2000. godine osobama koje nisu bile zaposlene u Vladi.

Presuda je doneta posle skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta.

Marković se nalazi u Rusiji od 2003. godine, a 2006. je dobila i politički azil u toj državi. Nikada se nije pojavila pred sudom, pa je proces vođen u njenom odsustvu.

Na ruinama 'Bambilenda'
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

XS
SM
MD
LG