Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mirjana Marković osuđena na godinu dana zatvora


Osuđena zbog uticaja na članove vladine komisije da izvrše nezakonitu dodelu državnih stanova

Viši sud u Beogradu osudio je danas bivšu predsednicu JUL-a Mirjanu Marković i nekadašnjeg dirketora Diposa Miloša Lončara na godinu dana zatvora, a nekadašnju sekretarku Vlade Srbje Živku Cicu Knežević na godinu i po dana zatvora, zbog dodele stanova u vlasništvu Republike od 1997. do 2000. godine osobama koje nisu bile zaposlene u Vladi.

Presuda je doneta posle skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta.

Prema navodima Tužilaštva, Mirjana Marković je podstrekivala Kneževićevu da dodeli stan Iloni Pešić, dadilji njenog unuka. Inače, sud nije saslušao Ilonu kao svedoka, jer nije mogao da dodje do nje, zbog čega je ne sudu korišćen njen iskaz iz istrage.

Markovićevoj se sudilo u odsustvu, pošto je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

U ovom postupku opužen je još i Danilo Pantović, ali je njemu suđenje odvojeno od ostalih optuženih, jer se trenutno nalazi na Kubi gde je ambasador.

Na optužnici je i nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić, ali je sud doneo odluku o prekidu postupka protiv njega, zbog ponovljenog suđenja za ratne zločine koji se protiv njega vodi pred Mehanizmom u Hagu, koji je nastavio rad nedavno zatvorenog Haškog tribunala.

Stranke u postupku imaju pravo žalbe apelacionom sudu.

XS
SM
MD
LG