Dostupni linkovi

Pregovori sa Prištinom: Vruć krompir sada u rukama Dačića


Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
Tomislav Nikolić i Ivica Dačić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će predložiti Vladi da predstojeće pregovore sa Prištinom vodi premijer Ivica Dačić. Time je potvrdio da, uprkos ranijoj najavi da će on lično biti na čelu pregovaračkog tima, vruć krompir predaje u ruke premijera koji je poslednjih dana zbunio javnost nekoliko puta ponavljajući staru ideju Beograda o podeli Kosova.

Premijer Ivica Dačić, barem u prvoj izjavi, prihvata vruć krompir od predsednika.

„Ja ne mogu da izbegnem odgovornost da u tome učestvujem. Neće valjda u dijalogu sa Ketrin Ešton da učestvuju državni službenici? Da li će to biti pregovarački tim ili ljudi koji se nalaze na čelu državnih organa, i da li je uopšte potrebno formirati pregovarački tim, ako su u pitanju razgovori, ili će biti dijalog, pa je potreban pregovarački tim, o tome ćemo u narednom periodu, u narednim nedeljama, razgovarati. Ali, ono što je bitno, postojaće jedinstvena državna politika o ovom pitanju“, istakao je Dačić.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra veoma lošim znakom za Beograd spuštanje glavnog prgovarača sa predsedničkog na premijerski nivo.

To se po njemu logično događa nakon poruka koje je predsednik primio u Njujorku od visoke evropske zvaničnice Ketrin Ešton.

„Očigledno je pobedio koncept Brisela da će ovo biti tehnički dijalog na višem političkom nivou, jer politički dijalog bi mogao da zahteva i neku novu rezoluciju. To faktički znači da je propala beogradska inicijativa da se uključe UN u pregovore. Drugo, to takođe znači da će neka pitanja, kao što je sever Kosova, biti tretirana u okviru tehničkog dijaloga. Ili da će biti ispostavljen kao poseban vanpregovorni zahtev“, ocenjuje Janjić.

Kad je već tako, kad se ne razgovara o političkim pitanjima, onda se i pregovarački nivo spušta sa predsedničkog nivoa, kaže Janjić: „Mada Srbija uvek može da iznenadi, pa tako se ni ja ne bih iznenadio da Dačić imenuje ministra spoljnih poslova Mrkića, da vodi pregovore.“

Janjić: Ozbiljan politički poraz

Slično nagoveštava doskorašnji tehnički pregovarač Borislav Stefanović.

„Ja mislim da će Dačić da ovlasti neki svoj tim to da vodi. A on će da sedi i da se slika“, rekao je on.
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović

Na pitanje kako tumači što premijer Srbije poslednjih nekoliko nedelja dva puta govori o podeli Kosova kao rešenju koje on lično smatra najboljim, bivši pregovarač Stefanović, ironično odgovara:

„Mislim da će premijer sada moći da sprovede možda svoju ideju u koju nije mogao da ubedi svojevremeno Slobodana Miloševića 92. i 93. godine, kada je to bilo moguće. Možda će sada uspeti da ubedi međunarodnu zajednicu i Albance i Srbe na KIM“.

Ivica Dačić, sadašnji premijer Srbije ni sam ne krije da ideju o podeli Kosova zastupa još odavno. U arhivi je ostala zabeležan sledeća njegova izjava u vreme kada je bio koalicioni partner Borisa Tadića, odnosno potpredsednik Vlade Srbije:

„Ja sam to predlagao Miloševiću u vreme Dejtonskog sporazuma. I mislim da je on napravio veliku grešku što tada nije rešeno pitanje cele Jugoslavije. Ja sam izrekao ljudski (ideju o podeli Kosova) ono što većina građana Srbije misli“.

Prošle godine je Dačić uzburkao javnost još radikalnijom idejom koju je plasirao. Da bi Kosovo trebalo podeliti između Albanije i Srbije, odnosno da bi Beograd trebalo da pregovara sa Tiranom, a ne sa Prištinom.

“To je normalno, zato što je to isti narod. Pa šta, kao u Prištini i Tirani žive različiti Albanci? Oni sada nama pričaju o multietničkom Kosovu? Našem narodu ne trebaju bajke o multietničkom životu“, rekao je tada Dačić i proširio ideju o prekrajanju Balkana aktualizovanjem još jednog ratnog cilja Miloševića iz 90-ih, priključenje Republike Srpske Srbiji. I od populiste Dačića, što je mnogo, mnogo je.

Ali, pošto se u Srbiji stavovi menjaju kao cene na pijaci, to ne mora da znači da bi Dačić bio nekooperativni pregovarač. Nije problem šta jedan od pregovarača lično misli, već kakav stav zastupa, kaže Borislav Stfeanović koji na to fokusira problem.

„On ima legitimno pravo na svoje mišljenje. Mnogo veći problem je što vlast nema nikakav plan i što oni međusobno ne mogu da se usaglase da li hoće podelu Kosova, da li hoće autonomiju severa... Jednostavno, ova vlast pre podne govori jedno, popodne drugo...“ kaže Stefanović.

Sve u svemu, Dušan Janjić nema dilemu da je jedna naizgled ne toliko krupna promena- promena nivoa pregovarača sa predsedničkog na premijerski, veoma znakovit.

„To, pojednostavljeno rečeno, znači ozbiljan politički poraz ovog Beograda pre nego što su i počeli razgovori“, zaključuje Janjić.
XS
SM
MD
LG