Dostupni linkovi

EU neće razgovarati o političkom dijalogu Beograda i Prištine


Ilustracija
Ilustracija
Piše: Edona Peci, priredila: Jasmina Šćekić

Iako je sve više glasina o početku političkog dijaloga između Prištine i Beograda, posredstvom Evropske unije, Brisel insistira na tehničkoj prirodi naredne faze tog procesa.

Očekuje se da rukovođenje dijalogom preuzme lično šefica evropske diplomatije, Ketrin Ešton, koja je prethodnih dana od strana u dijalogu tražila da budu spremne za “donošenje teških odluka”.

Ali, u kancelariji Eštonove kažu da nije reč o političkom dijalogu. Portparolka Eštonove Maja Kocijančić izjavila je za Radio Slobodna Evropa da se radi na stvaranju uslova za nastavak dijaloga.

Upitana da li se radi o nastavku tehničkog dijaloga ili otpočinjanju političkog dijaloga, ona je rekla:

“To je razlika koju vi pravite. Dijalog je uvek bio u okvirima Visoke predstavnice i zamenice predsednika, Ketrin Ešton”.

Kocijančić je naglasila da je učinjen vidan napredak u primeni niza sporazuma, od ukupno sedam postignutih, tokom devet rundi susreta strana uključenih u proces.

Zvanična Priština je napomenula primenu tih sporazuma kao preduslov za nastavak procesa, s posebnim naglaskom na sporazum o integrisanom upravljanju granicama – protokolu koji je sada potpisan i od srpske strane.

Edita Tahiri
Edita Tahiri
Govoreći o tom pitanju šefica kosovske delegacije Edita Tahiri izrazila je uverenje da će dijalog vrlo brzo biti nastavljen.

“Primena sporazuma o integrisanom upravljanju granicama je jedan od glavnih uslova. Ukoliko dođe do primene, a može doći brzo zato što su ekspertske grupe Kosova, Srbije i Evropske unije pronašle metodologiju brzog postavljanja zajedničkih zgrada i drugih operativnih radnji, stvorili bi se uslovi za nastavak tehničkog dijaloga,” kazala je ona.

Tahirijeva, međutim, izražava nezadovoljstvo oko dinamike realizacije svih sporazuma.
Ona kaže da je, bez obzira na redovne sastanke radnih grupa, Beograd i dalje nezainteresovan u pogledu praktične realizacije postignutih sporazuma.

“Mi nismo zadovoljni dinamikom postignutih sporazuma, niti kvalitetom realizacije. Naša želja i insistiranje jeste da srpska strana ispuni svoje obaveze u primeni, što pre”, naglašava Tahirijeva.

Ona dodaje da se očekuje da na agendi narednih sastanaka sa srpskom stranom budu pitanja štete nanete kulturnom i verskom nasleđu tokom rata, nestalih, energije i telekomunikacija.

Zvaničnici u Beogradu koje je kontaktirao Radio Slobodna Evropa odbili su da komentarišu ova pitanja vezana za dijalog, ali je protekle nedelje jasnije stavljeno do znanja da je država Srbija zaintresovana da proces krene napred.

Govoreći o eventualnom početku političkog dijaloga između Prištine i Beograda, zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri je ukazala na potrebu postizanja “širokog političkog koncenzusa na Kosovu”, pošto se radi o procesu koji se tiče “nacionalnog interesa zemlje”.

Najavu prelaska sa tehničkog dijaloga na politički nivo, sa glavnom temom severa Kosova, dao je i dosadašnji posrednik u dijaloga Prištine i Beograda, evropski diplomata Robert Kuper.
XS
SM
MD
LG